Demir yumruğun Kung Fu ile sınavı

Efsane Kung Fu dövüşçüsü Ip Man serisi üçüncü filmiyle devam ediyor. Ip Man’in bu seferki rakibi Frank’i ‘Demir Yumruk’ lakaplı boksör Mike Tyson canlandırıyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin Orijinal Adı:  ip Man 3

Yönetmen: Wilson Yip

Senarist: Lai-yin Leung

Oyuncular: Donnie Yen, Mike Tyson, Lynn Xiong, Max Zhang

Yapım:2015, Hon Kong 105 Dk.

Uzak Doğu dövüş sanatları deyince akla ilk olarak Bruce Lee geliyor. Bruce Lee’nin zamansız ölümü onun efsanesinin devamını engellemedi ama Bruce Lee’nin gerçek yaşamı hep bir giz perdesinin arkasında kaldı. Özellikle ünlü dövüş ustası mafya tarafından silahla vurulup öldürüldüğünde bu sansasyonel olay gerçeklerin üzerini örttü. Daha sonra yıllar içinde biz Bruce Lee’nin gerçek hayattaki hocası Ip Man’in hikayelerini seyretmeye başladık.

Ip Man, Whing Chun denilen ve Kung Fu’nun bir versiyonu olan dövüş stilinin ustasıydı. Hem efsanevi dövüş taktikleri hem de kişiliğiyle Çin spor tarihinde büyük izler bıraktı. Normalde dövüşçülerin büyük müsabakaları ve kavgaları unutulmaz. Ip Man bu dövüş sporunun dışında özel hayatıyla da örnek oldu sporculara. Özellikle eşine duyduğu efsane sevgi çekilen her üç filmde de işlendi. Ip Man’in bir diğer özelliği ise öğrencileriyle olan ilişkisidir. Çoğunlukla 1950’lerde geçen hikayelerde aslında dövüşçü olmayan normal insanları nasıl eğittiği işlenir. Zaten onun en büyük özelliği de dövüş sporunu normal insanların yapabileceği bir düzeye getirmesidir.

Çin ve Japon rekabeti

Uzak Doğu dövüş sporlarının iki kökeni vardır. Biri Çin menşeli Kung Fu diğeri Japon karate sporu. Söz konusu Ip Man olunca yaşadığı dönem itibariyle de Japon ve Çin rekabeti öykülerin kökenine etki eder. Bu filmlerde Japonlar çoğunlukla kötü taraftır. İkinci Dünya Savaşı ve öncesinde yaşanan büyük Japon-Çin savaşları bunun sebebidir. Özellikle Japonlar’ın Çin’i istila etmesi ve büyük kıyım yapmaları bu düşmanlığın hala filmlerde devam etmesine sebep oluyor. Biz ilk Ip Man’i 2008 yılında seyretsek de bu filmler Çin sinemasında daha önce de çekilmekteydi. Bu hafta vizyona giren üçüncü filmin ilki, 2008 yılında seyrettiğimiz Ip Man’in devamı. Yönetmen Wilson Yip her üç filmi de çeken isim. Ip Man’i canlandıran Donnie Yen de aynı şekilde her üç filmin başrolünde oynuyor. İlk filmde Japonlar tarafından kandırılmaya çalışılan ve mahkum edilen Ip Man’in onurlu mücadelesini seyretmiştik. İkincisinde ise rakip okulla mücadele eden kahraman, rakip hocanın onurlu duruşuyla bir ittifak kurar ve Amerikalı boksöre karşı mücadele verirler. Bu hafta seyredeceğimiz filmin konusu bu ikinci filmle büyük benzerlik sağlıyor.

Çeteye karşı savaş

Filmin konusunu kısaca anlatalım... 1950’lerin sonlarında, sakin bir hayat yaşayan Ip Man, oğlunu okuldan almaya gittiği sırada, Cheung Tin-chi isminde, kendi gibi Wing Chun ile ilgilenen bir adamla tanışır. Bu raslantı sonrasında iki baba arasında bir bağ oluşmaya başlar. Bu esnada Sang isimli bir çete lideri mahalledeki mülkleri ele geçirmeye başlar. Ip Man kendi öğrencileri ile mahalleyi koruma görevini üstlenir. Bunun sonucunda da Ip Man ve çete arasındaki sorun ateşlenir ve Ip Man çetenin patronunun yabancı uyruklu Frank olduğunu öğrenir. Çete, işleri daha da kızıştırarak içerisinde hem Ip Man’in hem de Tin-chi’nin çocuğunun olduğu bir grup öğrenciyi kaçırır. Ancak çetenin şeytani planları medya tarafından afişe edilir ve planları suya düşer. Filmin finalinde Frank ile Ip Man bütün mahalle için mücadeleye girer. Sonucunu öyküyü seyrettiğinizde öğrenirsiniz.

Tyson katkısı

Filmde Frank’i canlandıran Mike Tyson belki de film için konuşulması gereken en ayrıksı renk. 2006 Rocky Balboa ve Hangover serisinde seyrettiğimiz Mike Tyson filme gereken katkıyı yapmış ama eski futbolcu Vinnie Jones’un başardığı kariyer değişimini elde edebilecek mi biraz şüpheli. Uzak Doğu sporlarını sevenleri kesinlikle tatmin edecek olan filmin Wing Chun gibi farklı bir türün propagandasını yaptığını da söylemeliyiz.