Demokrasi ve rahatsýz askerler

28 Þubat döneminin alýþkanlýðýydý. Savunma muhabirleri, "isminin açýklanmasýný istemeyen askeri kaynaklara" atfen, siyasetteki geliþmelere iliþkin görüþ bildirirler ve geliþmelerde keskin virajlara neden olurlardý. Savunma muhabirlerinin asker, polis adliye muhabirlerinin emniyet müdürü, diplomasi muhabirlerinin diplomat gibi davranmaya baþladýklarý bir mesleki deformasyondu aslýnda sözkonusu olan.

Gazeteciliðin en temel kuralý olan "herkesle temas, herkesle mesafe" kuralý yerini "angaje gazeteci" formatýna býrakmýþtý.

Bugün de o dönemin uzantýsý olan angaje bir gazetecilik formatýyla karþý karþýyayýz.

Bir de geçmiþten ders almamýþ bir gazete yönetimi faaliyeti son günlerde ülke gündeminde belirleyici olmaya çalýþýyor.

Hürriyet Gazetesi, manþetten farklý bir baþlýkla ancak iç sayfalarýnda da "Karargah Rahatsýz" baþlýðýyla verdiði bir haberle, bütün etik tartýþmalarýna kötü bir örnek olarak son noktayý koydu.

Geçmiþteki "Genç Subaylar Rahatsýz", "isminin açýklanmasýný istemeyen" manþetleri arþivden çýktý ve ortalýðý küf kokusuyla birlikte geride býrakýlmýþ olan vesayetçi bir yaklaþýmýn hayaletini diriltme çabasý sardý.

15 Temmuz'un sembolleþmiþ ismi Hande Fýrat'ýn imzasýnýn bu haberde yer almasý da ayrý bir tartýþma konusu.

Ýç içe geçmiþ bir operasyondan bahsedebiliriz bu manþetin alt metin okumasýný yaptýðýmýz zaman.

7 maddelik "eleþtirilere yanýt" içeriði olarak formatlanmýþ "çorba", sadece ve sadece askerlerin ordudaki baþörtüsü serbestliðinden duyduklarý rahatsýzlýðý kamuoyuna yansýtmak üzere kurgulanmýþ bir haber gibi görünüyor.

Milli Savunma Bakanlýðý, baþörtüsü serbestisine karar verirken, askerin görüþünü almamýþ ve asker rahatsýz olmuþ. 

Hangi asker? 15 Temmuz'un kodlarýný tam anlamýyla açýklayamamýþ ya da açýklamamýþ olan asker. 

Hangi asker? Nerdeyse belirli birlikleri tam kadro FETÖ terör örgütü kontrolüne girmiþ ve 15 Temmuz'un geliþini, resmî açýklamalara göre öngörememiþ, istihbaratýný alamamýþ olan asker.

Hangi asker? Bu millete, parlamentosuna, liderine saldýran teröristleri vaktinde tanýyamamýþ olan asker.

Toplumun travmasýný atlatmasýna yardýmcý olmasý gereken bir iletiþim stratejisi izlemesi gerekirken, ortalýða küf kokulu bir 28 Þubat manþeti çýkaran asker, belli ki, 15 Temmuz'dan hiçbir þey çýkarmamýþ. Tabi ki, "Karargah Rahatsýz" manþetini attýran askerden söz ediyorum, ordunun tamamý bu eleþtirilerden uzaktýr.

Hande Fýrat ise 15 Temmuz ile özdeþleþmiþ simge isimlerden biriyken, bu imzayý o habere iliþtiren mekanizma, Hande Fýrat'a da operasyon çekerek, toplumun vicdanýný sarsýntýya uðratýyor. Hande Fýrat'ýn gazetenin merkezine geçtiði haberde, bu baþlýðý kullanmadýðý bilgisinden hareket ederek bu çýkarýmý yapýyorum.

15 Temmuz gecesi, darbenin döndüðü an olan, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn çaðrýsýný millete ulaþtýran TV yayýnlarý, Hande Fýrat'ýn CNN Türk'teki yayýnýyla baþlamýþtý.

Sicili bozuk Doðan Grubu'nun yüz akýyla çýktýðý bir momentumdu o.

Fabrika ayarlarýna bu kadar keskin bir çarkla dönmesi, bu grubu þaibe altýnda býrakýyor.

Milletin algýlarýyla oynamak, siyaset mühendisliði yapmak gibi cüretler, 15 Temmuz iþgal giriþimini demokrasi inancýyla alt etmiþ bir millete çarpar.

En kýsa zamanda, ciddi bir özeleþtiri, yüzleþme yapmasý gerekiyor bu operasyona dahil olan herkesin. Bu hesap tutmaz artýk.