Mýsýr tarihinin serbest seçimler ile iþbaþýna gelmiþ ilk cumhurbaþkaný ünvanýný taþýyan Muhammed Mursi,“uysal koyun olmadýðýný” gösterdi. Cumhurbaþkaný, ülkede yönetimi elinde tutmakta kararlýlýk gösteren Yüksek Askeri Konsey’in, hakimleri eski diktatör Mübarek döneminde atanmýþ Anayasa Mahkemesi’ne dayanarak aldýðý “meclisi feshetme” kararýna iyi bir yanýt verdi...
Mursi, Müslüman Kardeþler’in içinden gelen bir siyaset adamý, fiilen çalýþmalarý durdurulmuþ Mýsýr Meclisi ise ayný örgütün çoðunluk saðladýðý yapýya sahip. Askerler ve yargýçlar bu geliþmelerden pek memnun deðiller. Ýþi, Mursi’nin yetkilerini týrpanlama, meclisi de yok saymaya kadar vardýrýyorlar.
Cumhurbaþkaný’nýn “feshedilen Meclisi yeniden toplantýya çaðýrmasý” ve Meclis’teki çoðunluk milletvekillerinin, Kahire’nin Tahrir Meydaný’ný dolduran halkýn desteðinde bu çaðrýya uymasý önemlidir.
Böylece “siviller”, eski sistemin oldu-bittileri karþýsýnda “Tahrir ruhu” ile direneceklerinin önemli iþaretini verdiler.
Mýsýr Meclisi Baþkaný Muhammed Saad el-Katatni’nin, “Biz meclis olarak gücümüzü, haklarýmýzý ve sorumluluklarýmýzý çok iyi biliyoruz. Bunlarý göstermek için bugün toplandýk, ama toplantýyý, Temyiz Mahkemesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin uygulamasý hakkýnda alacaðý son karara kadar tatil ediyorum” demesi, Mýsýr’da “olgun devlet anlayýþýnýn” hakim olduðunu da gösteriyor.
Bu yolla Meclis, geleceðiyle ilgili kararý yine yargý sistemine aktardý ama yargýçlar ile askerlerin ittifaký karþýsýnda gerektiðinde arkasýna halký alarak direnebileceðini de gösterdi.
Bir demokraside hiçbir kurum Meclis’in üzerinde deðildir.
Obama’nýn anlamlý daveti
ABD Baþkaný Barack Obama’nýn, “Ýslamcý gelenekten geldiði” gerekçesiyle Ýsrail ve Washington’daki güçlü Yahudi lobisi tarafýndan endiþeyle karþýlanan Mursi’yi önümüzdeki eylül ayýnda Beyazsaray’a davet etmesi anlamlýdýr.
Bu davet, Amerikan yönetiminin Mursi ile çalýþma arzusunu ortaya koyuyor ve Mýsýr’ýn geleneksel güçleri açýsýndan da tam anlamýyla köþeye sýkýþma anlamýna geliyor. Her yýl Pentagon’dan 3.1 milyar dolarlýk yardým alarak ayakta duran Mýsýr ordusunun generalleri açýsýndan bu davet, ülkenin yakýn geleceðinde artýk kendilerinin olmadýðýný gösteren çok önemli bir iþaret. Clinton’un son parlamento krizi sýrasýnda ortaya çýkýp, “Mýsýr’da taraflarýn sorunlarýn çözümü için görüþme kapýlarýný açýk tutmalarý gerekiyor” demesi, Mursi’yi deðil, “bildikleri yöntemler ile mesele çözmeye alýþmýþ” Mýsýrlý generalleri hedef alýyor.
ABD’nin yeni stratejik dönemi
Üzerinde fazla yazýlýp çizilmiyor, hatýrlatmakta yarar var: Türkiye’nin Mavi Marmara katliamý sonrasýnda Ýsrail ile yaþadýðý aðýr kriz ortamý, küresel dengeler açýsýndan bir “þehir efsanesi”nin de sonlanmasýna neden oldu. “Þehir efsanesi”,Ýsrail ile kriz yaþayan devletlerin ayný zamanda Amerika’nýn hedef tahtasýna oturacaðýný söylüyordu. Aksine, Amerikan yönetimi, özellikle Arap Baharý’nýn yaþandýðý bugünlerde, Türkiye ile stratejik ittifakýný daha da güçlendirerek Ýsrail’e “Türkiye ile iliþkilerim, senin ipoteðin altýnda olamaz” mesajýný çok net verdi. Kuþkusuz, Ýsrail ve Yahudi lobisi açýsýndan ciddi bir düþ kýrýklýðý. Obama’nýn Mursi ile kurduðu temas, Amerika’nýn bu politikasýnýn diðer bölge ülkelerine dönük olarak da süreceðini gösteriyor. Obama-Mursi görüþmesi, Amerikan-Mýsýr iliþkisinin de týpký Türkiye’de olduðu gibi Ýsrail gölgesinden uzaktageliþeceðini gösteriyor.
Libya örnek olsun
Arap milletinin kendi kaderini tayin hakkýnýn önüne konulan her engelin nelere mal olduðunu en iyi Suriye’de görüyoruz. Günümüz Arap gençliði, büyük kayýplar vererek elde ettiði demokrasi þansýný, “Araplar demokrasiyi beceremez” görüþüne saplanmýþ ýrkçý-faþistlerin görüþlerini boþa çýkartacak ölçüde iyi sahipleniyorlar. En önemlisi her Arap ülkesi kendi koþullarýnda sonuçlar veriyor. Bakýn, Libya seçimi Müslüman Kardeþler’in iddia edilen zaferini deðil Liberallerin üstünlüðünü getirdi. Cibril, ülkenin geçiþ dönemi baþbakanýydý, þimdi de belki geleceðinin mimarý olacak.
Demek, “Ortadoðu’da diktatörler giderse yerini radikal Ýslam alýr” düþüncesi yanlýþmýþ... Büyük bir iç savaþ sonrasýnda Libya’da yaþanýlan geliþme, aslýnda Suriye üzerindeki tartýþmalarýn haksýzlýðýný göstermesi bakýmýndan önemli. Suriye’de yapýlacak bir seçimin sonucunu bugünden bilmek mümkün deðil, o halde, nedir bu kadar komplo teorisi?..