Deneme süreli iþ sözleþmesinde fesih kýsýtlamasý olup olmadýðý konusunda tereddütler bulunuyor.
Taraflarca iþ sözleþmesine bir deneme kaydý konulduðunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iþ sözleþmeleriyle dört aya kadar uzatýlabilir.
Deneme süresi içinde taraflar iþ sözleþmesini bildirim süresine gerek olmaksýzýn ve tazminatsýz feshedebilir. Ýþçinin çalýþtýðý günler için ücret ve diðer haklarý saklýdýr.
Bilindiði üzere 17.01.2020’ye kadar fesih yasaðý var. Ýþ sözleþmesinin iþveren tarafýndan feshedilmesi belli koþullar haricinde kýsýtlanmýþtýr. Deneme süresi de fesih yasaðý kapsamýndadýr.
Ýþyerlerinde çalýþanlarýn uymalarý gereken çeþitli kurallar belirlenebilecektir.
Örneðin inþaat iþlerinde baret, emniyet kemeri takýlmasý, yanýcý patlayýcý madde bulunan yerlerde sigara içilmemesi gibi kurallarýn iþ sözleþmesi, disiplin yönetmeliði, insan kaynaklarý yönetmeliði veya toplu iþ sözleþmesi ile çalýþanlara önceden duyurulmasý gerekiyor.
Ýþveren toplu sözleþme veya iþ sözleþmelerinde gösterilmiþ olan sebepler dýþýnda iþçiye ücret kesme cezasý veremez.
Ýþçi ücretlerinden ceza olarak yapýlacak kesintilerin iþçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. Ýþçi ücretlerinden bu yolda yapýlacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça baþýna yahut yapýlan iþ miktarýna göre verilen ücretlerde iþçinin iki günlük kazancýndan fazla olamaz.
Bu paralar iþçilerin eðitimi ve sosyal hizmetleri için kullanýlýp harcanmak üzere Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý hesabýna Bakanlýkça belirlenen banka hesabýna yatýrýlmalýdýr.
Her iþveren iþyerinde bu paralarýn ayrý bir hesabýný tutmaya mecburdur.