Dengeli beslenmede vitamin etkisi

Okul baþarýsý ve beslenme arasýndaki iliþki bilimsel olarak kanýtlandý. Ancak yapýlan araþtýrmaya göre Türk çocuklarýnýn vitamin karnesi zayýf. Bu sorunu aþmanýn yolu ise doðru beslenme.

ÜLKEMÝZDE 0-5 yaþ grubu çocuklarda, okul çaðý çocuk ve gençlerde en sýk görülen saðlýk sorunlarýnýn baþýnda vitamin yetersizlikleri geliyor. Türkiye’de okul öncesi, ilköðretim ve orta öðretim gören öðrenci sayýsý 12 milyonu geçiyor. Okul öncesi çocuklarýn genelinde yüzde 16’sýnýn beslenmesi bozuk. Bu deðerlerin aslýnda daha fazla olduðunu düþünüyorum. Bu çocuklarýn yüzde 14-25’i yaþýtlarýna göre zayýf ve kýsa. Okul çaðý çocuklarýnýn yüzde 17-35’den fazlasýnda anemi (kansýzlýk) görülüyor. Ülkemizde okul çaðý çocuklarýnda yapýlan bir çalýþmada yüzde 23’ünde folik asit yetersizliði bildirildi. Yine okul çaðý çocuklarda yapýlan çalýþmadayüzde 43 C vitamininden yetersiz beslendikleri saptandý. Bu yapýlanmanýn saðlanmasý, vitamin ve mineral eksikliklerinin olmamasý için 10 önerimi uygulamanýzý öneririm.

OKUL BAÞARISININ 10 ANAHTARI

1- Farklý çeþitte besin tüketmesine izin verin

ÇOCUKLARIN tabaklarýný yonca þeklinde 4 eþit parçaya ayýrýn. Et yemeði veya kuru baklagil yemeði, havuçlu patatesli piþmiþ mevsime uygun sebze yemeði, bulgur pilavý veya sade eriþte ve1 ince dilim beyaz ekmek dýþýnda tercih ettiði ekmeði koyun.

2- Rafine besinden uzaklaþýn

BESÝNLERÝ asýl besin deðerleri ya tohumlarýnda, ya kabuklarýnda ya da kabuklarýna yakýn kýsýmlarýndadýr. Besinler bu gibi etkin kýsýmlarý ayrýþtýrýlarak tüketilirse büyüyen çocuklar yeterince vitamin ve mineral alamaz. 

3- Spor yaparak daha uzun yaþa

ÇOCUKLARIN hem formlarýný kazanma hemde saðlýklý büyüme süreçlerini tamamlama için mutlaka fiziksel aktivite yaptýrýn. Fiziksel ktivitelerden birini her gün 60 dakika yapmasýna olanak tanýyýn.

4- Zinde baþlangýç saðlayýn ‘kahvaltý’

ÜLKEMÝZDE öðrencilerin beslenme alýþkanlýklarý incelendiðinde yüzde 60-85’i sabah kahvaltý yapmadýðý bilimsel olarak kanýtlanmýþtýr. Sabah peynirli tost, meyve parçalarý ile buðday gevreði süt karýþýmý, taze meyve peynir yumurta ekmek, sebzeli gözleme gibi seçenekler sunun. 

5- Sývý almalarýna özen gösterin

AYRAN, süt, taze sýkýlmýþ meyve suyu tercih edilmesi gereken sývýlardýr. En saðlýklýsý su içmek ondan vazgeçmeyin.

6- Örnek davranýþlar yapýn

ÇOCUÐUNUZ bazý besinleri sevmeyebilir. Siz ona örnek olabilirsiniz. Onunla süt içmek, sebze yemeklerini masada herkese ayný anda servis yapmak, ara öðünlerde yenilecek besinin saðlýk üzerine etkileri ile ilgili konuþmalar yapmak çocuðunuzda oluþan olumsuzluklarý önemli derecede azaltacaktýr.

7- Yaratýcý duyguya yer ver

ÇOCUÐUNUZUN beslenme konusundaki yaratýcýlýðýný keþfedin. Sandviçlerini hazýrlayabilir, salatasýný doðrayabilir, sütünü kendi hazýrlayabilir. 

8- Saðlýklý buzdolabý yaratýn

ÇOCUKLAR evde olduklarý zamanlarda buzdolabýný açýp kapamayý, bir þeyler atýþtýrmayý severler. Ne kadar saðlýklý besinleri dolabýnýzda yer verirseniz ileride çocuðunuzun o kadar daha çok saðlýklý olmasýný saðlarsýnýz.

9- Her þeyden önce eðlenin

BÝR öðretiyi eðlenerek yaparsanýz sýkýcý olmaktan çýkarmýþ olursunuz. Bu öðretileri ders yapar gibi deðil de yaþamýmýzýn parçasý gibi bakarsanýz öðrenmesinin de kolaylaþtýðýný göreceksiniz.

10- Saðlýklý beslenmede ayrýma son

ÇOCUKLARA bütün besinlerin saðlýðýmýzý korumada bir yer tuttuðunu, her besinden farklý maddeleri aldýðýmýzý, iyi-kötü besinin olmadýðýný bu küçük yaþlarda öðretmeliyiz.