Deniz mevsimi geldi ya köpek balıkları?

Yaz mevsiminin vazgeçilmezi, sapsarı güneş ve masmavi sular, tabii bir de başımızın belası köpek balıkları. Hazır siz denize girerken en iyi 10 köpek balığı filmini seçtik...

Bazı yaratıklar vardır onların adına sinemada alt türler üremiştir. Mesela vampirler veya kurtadamlar. Steven Spielberg 1975’te Jaws filmini çekerken böylesi bir alt tür yaratacak başarıya ulaşacak bir filme imza attığını bilemezdi. Jaws’ı sinemada seyreden nesildenim. O dönem nasıl insanların denize girmeye korkar olduğunu bilirim. İstanbul’da o dönemin en bilindik yazlık yerlerinden olan Sedef Adası hep tıklım tıkış olurdu. Jaws’ın vizyona girdiği dönem o plaj bile sadece denizi uzaktan seyreden insanlarla dolmuştu. Jaws o kadar tutmuştu ki ardından dört devam filmi daha çekildi. Tabii hiçbiri onun kadar başarılı olamadı. Günümüzde mevsimler değişiyor ve ülkemiz daha sıcak bir iklime sahip oluyor. Bunun getirisi de var. Mesela artık sahillerimizde daha çok köpek balığı görüyoruz. Şimdi böyle bir gerçek ortadayken köpek balığı korkusu daha da artacaktır. Madem daha çok korkacağız, biz size bu korkunun zirvesine götüren filmleri sıralayalım. Bu 10 filmi seyrettikten sonra hadi size iyi yüzmeler...

Karanlık Sular- The Shallows, 2016

Sıkı bir gerilim filmi olan The Shallows/Karanlık Sular’da, Nancy Adams (Blake Lively) gözlerden uzak bir kıyıda sörf yapmaktadır ki kendisini bir büyük beyaz köpek balığının avlanma sahasında bulur. Kıyıdan sadece 180 metre açıkta olmasına karşın, hayatta kalmanın Nancy’nin pratik zekâsını ve dayanıklılığını kullanmasını gerektiren tam bir irade sınavı olduğu anlaşılır.

Denizde Dehşet- 47 Meters Down, 2016

Genç kız kardeşler Kate ve Lisa, tatil yapmak için Meksika’ya giderler. Macerasever Kate, kız kardeşine köpek balıklı sularda dalış yapmayı önerir. Fakat Lisa, Kate kadar hevesli değildir. Kate’in ısrarına dayanamayan Lisa teklifi kabul eder ve dalış yapmaya giderler. Koruyucu kafesle suyun altına inen kardeşler oldukça heyecanlanır çünkü kafesin etrafını köpek balıkları sarmıştır. Fakat bir süre sonra koruyucu kafes, bağlı olduğu tekneden kopar ve suyun derinliklerine iner. Kız kardeşler,  yüzeye çıkmanın yolunu ararlar.

Yem-Bait, 2012

Sakin bir Avustralya sahil kasabasında yaşayan halk, tüm şehri yerle bir eden bir felaketle sarsılır. Kasabalarını yıkıma uğratan felaket tsunamidir. İlk devasa dalganın ardından hayatta kalan Josh, Kyle, Heather, Jaime ve Ryan kendilerini bir marketin içerisinde savunmasız bir halde bulur. Dev dalgalar sonrasında ortayan çıkan ölümcül köpek balıkları, sular yükseldikçe marketin içindeki avlarına yaklaşmaktadır. Grup üyeleri Josh’ın saldıraya uğramasının ardından takım halinde savaşmaları gerektiğini fark eder.

Açık Deniz -Open Water, 2003

Karayipler’de tatil yapan bir çift, günlerini bir dalış gezisi ile geçirmek isterler. Ancak bunun ne denli doğru bir karar olduğu tartışılır. Teknede bir yanlış hesap yapılınca Susan ve Daniel, okyanusun ortasında kalakalırlar. Tekne gideli çok olmuştur. Tek umutları, teknenin durumu farkına varıp, onları kurtarmak üzere geri dönmeleridir. Ellerinden geldiğince hayatta kalma mücadelesi verirler. Hele ki köpekbalıkları ortaya çıkmaya başlayınca şartlar giderek daha da dayanılması zor hal alacaktır. Filmin konusu gerçek olaylardan alınmıştır.

Denizin Dişleri- The Reef, 2010

Avustralya’nın büyüleyici ama bir o kadar da tehlikeli olan açık sularında, deniz sevkiyatında çalışan Luke, kendisini ziyarete gelen eski sevgilisi Kate, kardeşi Matt ve Suzie’yi bir tekne turuna davet eder. Avustralya sularındaki Büyük Mercan Kayalıkları bölgesinde parçalanan tekne alabora olarak batar. Yolcularının ise iki seçeneği vardır: ya enkaz üzerinde kurtarılmayı bekleyecekler ya da köpek balıklarının cirit attığı bu sularda en yakındaki adaya, 20 mil kadar yüzeceklerdir. 

Mavi Korku- Deep Blue Sea, 1999

Russell Franklin oldukça zengin bir işadamıdır. Beyin kanserinin tedavisi için fon arayan bir projeye büyük bir para yatırır. Projenin yürütücülerinden olan bilim insanı Susan McAlester, genetik bir metotla köpek balıklarının beyinlerini genişletip, oradan alınan enzimlerle kanserin yayılmasını engellemeyi düşünmektedir. Yapılan deneyler sonucunda köpekbalıkları, şimdi olduğundan çok daha zeki özellikler kazanırlar ve bilim insanlarının elinden kaçmayı başararak açık denizlere açılırlar.

Jaws, 1975

Küçük bir tatil beldesi olan Amity Adası obur, beyaz bir köpek balığı tarafından ziyaret edilmeye başlanır. Yaşanan birkaç ölüme rağmen belediye başkanının kârı ve turizmi önde tutan tavrı nedeniyle olay fazlaca su yüzüne çıkarılmaz. İlgililer, konuyu gizlemeye çalışıp konu hakkında konuşmaktan kaçarlar. Plajın kapatılması başkan tarafından yasaklanır. Bir gün bir çocuk ölümü gerçekleştiğinde ise artık kamu bu köpek balığını aramak ve bulmak için hazır kıta olacaktır.

Katil Köpek balığı- Shark Night 3D, 2011

Güneşin ve suyun tadını çıkarmak için hafta sonu tatilinde Louisiana Gölü’ne giden bir grup arkadaşın gölün tuzlu sularında yaşayan köpek balıklarını fark etmeleri uzun sürmeyecektir. Fakat köpek balıkları tarafından saldırıya uğrayan arkadaşlarını bir an önce hastaneye ulaştırmaları ve bunun için de altlarındaki yüzlerce köpek balığından kaçmaları gerekiyordur...

Shark Attack, 1999

Meksika sahilleri korkunç bir tehlikeyle karşı karşıyadır. Su üstüne çıkan dehşet 24 milyon yıl önceden kalma, 20 ton’luk bir ölüm makinesi olan Megalodon’dur. Bu dev et yiyici büyük beyaz köpek balıklarının atasıdır ve yoluna çıkan her şeyi yok etmektedir. Giderek artan saldırıları araştıran Nick geçmişten gelen bu canavarı durdurmak için mücadeleye başlar...

Köpek balığı Hikayesi- Shark Tale, 2004

Tanınmış ve saygıdeğer bir balık olmak isteyen küçük Oscar hayalini kurduğu şöhrete sahip olabilmek için arkadaşı Lenny’le işbirliği yapar. Kurnazca bir plan kuran ikili, aynı zamanda ünlü bir mafya babası olan Don Lino’nun oğlu olan Lenny’i öldürdüğü söylentisini yayarlar. Bu yalan zamanla herkes tarafından duyulur. Artık herkes Oscar’ın ne kadar korkutucu bir balık olduğunu düşünmekte, ondan korkmaktadır. Ancak bu şöhret bu denli masum bir şekilde ilerlemeyecek, küçük Oscar denizaltının aranan suçlusu olacaktır.