Gezici Festival, 20. yýlýnda dördüncü kez Sinop’taydý... Sinoplularýn sanat sevgisiyle bir kez daha sarýlýp sarmalandý festival konuklarý... Ýki denizin orta yeri sinema oldu, Sinop sinemaya, sinema hasretini çeken izleyicilere liman oldu...
Beþinci kez Sinopale adýný verdiði bienale evsahipliði yapan kentin bir ticari sinema salonu dahi yok! Gezici Festival, sosyalleþerek film izlemek ve sinemacýlarla buluþmak isteyen Sinoplularýn en önemli platformu... Birçok sinema yazarýnýn yaný sýra oyuncular Derya Alabora, Derya Durmaz, Tülin Özen ve Ercan Kesal, yönetmenler Tayfun Pirselimoðlu, Zeki Demirkubuz ve Nesimi Yetik, yapýmcýlar Betül Esener ve Cihan Aslý Filiz Sinop’a konuk oldu bu yýl. Murat Düzgünoðlu uçaðýný kaçýrdý ve “Neden Tarkovski Olamýyorum?” filminin cevabýný vermiþ oldu Ercan Kesal’ýn mizah anlayýþýyla!
Tuncel Kurtiz’i andýk
Gezici Festival’in yol arkadaþý Tuncel Kurtiz yine bizle birlikteydi. Eþi Menend Kurtiz onun sosyolojik önemi her geçen yýl daha iyi kavranan “E-5 Ölüm Yolu” adlý, belgeselini bizzat sundu. Her fýrsatta Tuncel Aðabeyimizi andýk.
5 Aralýk Cuma akþamý yapýlan açýlýþ töreninde Sinop Halk Eðitim Merkezi’nin küçük ama balkonlu salonu, Tunç Þahin’in Uygar Þirin’in ayný adlý romanýndan uyarladýðý “Karýþýk Kaset”in gösterimi için doldu taþtý. Özge Özpirinççi ve Sarp Apak’ýn baþrollerini üstlendiði bu romantik komediyi ben de ilk kez izledim ve türü, hele hele yerli örneklerini genellikle hiç beðenmediðim halde çok hoþ, yalýn ve samimi buldum. Zamana yenilmeyen ve aradan yýllar geçmesine raðmen iki sevgiliyi bir araya getiren çocukluk aþkýnýn masumiyetini çok özenli bir çalýþmayla beyazperdeye aktaran “Karýþýk Kaset”i yapýmcýsý Cihan Aslý Filiz sundu. Özellikle genç izleyicilerin çok raðbet ettiði film üst üste iki seansta gösterildi!
Sahnelerimizin ve beyazperdenin en güçlü aktrislerinden Derya Alabora ile birçok film ve dizideki baþarýlý performanslarýyla tanýnan Derya Durmaz açýlýþ töreninin sunuculuðunu üstlendi. Törende, Durmaz’ý ilk kez kamera arkasýna geçiren ve birçok uluslararasý ödül kazandýran “Ziazan” adlý kýsa filmi de gösterildi. Sinoplularýn ilgisi o kadar yoðundu ki tören ve film gösterimlerinin ardýndan salondan çýkanlar kapýnýn önünde “Karýþýk Kaset”in ikinci seansýný bekleyen genç izleyicilerin arasýndan zorlukla geçti!
Sinop’taki sanatsever potansiyeli hakikaten hayranlýk verici. Çok acý anýlarla dolu cezaevini bir müzeye ve bienal sergileme alanýna dönüþtürdüler. Kentin çepeçevre surlarýnýn restorasyonu için baþlatýlan büyük proje ilerliyor. Filmlere de ilgi gösteriyor ve sanki 40 yýldýr festivalleri varmýþ gibi yorumluyorlar! Tayfun Pirselimoðlu ve Ercan Kesal’ýn katýldýðý “Ben O Deðilim” filminin soru - cevap seansý yarým saat sürdü! Nesimi Yetik ve Betül Esener’in katýldýðý “Toz Ruhu”nun soru - cevap seansýnda sonradan basýlý þiir kitabý da bulunduðunu öðrendiðimiz bir izleyicinin yorumu profeyonel film eleþtirmeni düzeyindeydi.
Feshane’de Sinop günleri
Sinop’un öve öve bitirilemeyecek bir doða ve tarih zenginliðine sahip olduðunu önceki yýllarda yazmýþtým... Hatýrlamadýnýz mý? Yoksa itimat mý etmediniz? O zaman buyrun Feshane’de 11 - 14 Aralýk tarihleri arasýnda düzenlenecek olan Sinop Tanýtým Günleri’ne, kendi gözlerinizle görün, kendi kulaklarýnýzla duyun ve kendi damaðýnýzla tadýn!
Ayrýca bu hafta Cezayir’deki Çarþamba Buluþmalarý’nýn konuðu da Sinop Ayancýk’tan bir fotoðraf sanatçýsý: Volkan Atýlgan Emek. Sinopale kapsamýnda da sergilenen “Tarabalar” baþlýklý arþiv fotoðraflarý sergisinden örnekleri sunacak. Bu ilginç sergi Ayancýk’ýn kozmopolit geçmiþini ortaya koyuyor. Volkan Atýlgan Emek, bir manifesto iþlevi gören bu ilginç serginin ardýnda yatan fikirleri ünlü sosyolog Nilüfer Narlý moderasyonunda paylaþacak.
Sinop’u bir nebze olsun Ýstanbul’a taþýyan bu etkinliklerle katýlýn, o güzelim kent sizi de çaðýrsýn!