Deniz Seki neden hapiste?

Kamu vicdanı Deniz Seki’nin hapishanede olmasından hoşlanmadı. Peki Deniz Seki neden hapiste, bu sorunun yanıtını biliyor muyuz? Uyuşturucu kullanan diğer ünlüler hakkında da yasal işlem yapılıyor ama onlar serbest, Deniz Seki, hükümlü, öyle mi? Durum hiç de öyle değil aslında. 

Mahkemeye sunulan iddianame ve kararı okumadan o kadar çok haber yapıldı ki, kamuoyunun neyin ne olduğuna dair hiç bir fikri yok. Daha vahimi konu üzerine kalem oynatıp, fikir beyan edenlerin de bilgisi yok.

***

Deniz Seki uyuşturucu ticareti yapmadı, bu işten para kazanmadı, ne böyle bir iddia ne de böyle bir hüküm var. Ama “arkadaşı” diye tanımlanan insanların uyuşturucu bulmasına yardım etmekten mahkum oldu.

Yasa açık, para kazan ya da kazanma uyuşturucu teminine yardımı örgütlü suç kapsamında değerlendiriyor ve hüküm buna göre kuruluyor. “Arkadaş” sandıklarının kurbanıdır bu açıdan Deniz Seki, uyuşturucu kullanan o insanlar “mal”‘a ulaşmak için Deniz Seki’yi kullandılar. Sadece içici oldukları için onlar ne tutuklu yargılandılar ne de hüküm giydiler ama onlar yüzünden Deniz Seki yandı. Olan bitenin özeti bu aslında...

***

Sabah’ta yazdığım dönemde Deniz Seki’nin uğradığı haksız saldırılara karşı çıkmıştım. 
Bir başka insana ömür boyu, iyi ve kötü günde birlikte olma sözü veren sonra sözünden vazgeçen Hüsnü Şenlendirici’ydi ama fatura Deniz Seki’ye kesilmişti.

Bugün hala aynı fikirdeyim, aldatan erkek yerine öteki kadına saldırmayı tercih ediyor toplumumuz. Oysa suçun ve günahın büyüğü sözünden dönendedir. Yakalandığı andan itibaren onu saklayan nişanlısının sözleri dikkatimi çekti. “Çocukluk aşkımı nasıl teslim ederdim?” diyor adam, bu arada risk alıp kanser hastası eski eşinin ameliyatına gittiği zaman izi bulunuyor. Yasa duygusallık tanımaz, elbette bu işin bir cezası olacaktır ama bir başka noktaya dikkat etmek lazım. Deniz Seki’nin hayatından 2 portre biliyoruz.

Biri Deniz Seki için sonun başlangıcı oldu, diğeri arkasında, yanında durdu, mücadelesini verdi...

***

Keşke yasalar izin verse de Deniz Seki yıllarını hapishanede çürüteceğine uyuşturucu bağımlılarına konferanslar verse, bu illetin insanı nasıl dibe çektiğini anlatsa, başka hayatları kurtarsa...

Yaşananlardan yana üzgün müyüm, evet üzgünüm ama yasalar açık ve net o yüzden mahkemeye değil de Deniz Seki’nin arkadaş bildiklerine kızıyorum en çok. Ancak çekenin bileceği bir acıyla yüz yüze olan genç bir kadından söz ediyoruz. Ne kalemi sivriltip saplamak doğru ne de herkes serbest bir Deniz içeride demek.

Allah sabır versin demek en doğrusu şu an, umarım dayanır çektiğine ve çekeceklerine...