Deniz ürünleriyle yapýlacak en güzel beþ þey

Yaklaþýk bir sene önce 19 Haziran 2011’deki yazýmda “Yasa çýkana kadar ne balýk yerim ne de tarifini yazarým” demiþtim. Yasa çýktý gerçi ama beni ve benim gibi doðal kaynaklar konusunda duyarlý olanlarý mutlu etmedi. Ben de balýk nesillerini koruyacak yeni bir yasayý ümitle bekleye dururken kendi çapýmda eriþkin boya ulaþmamýþ balýklarý satýn almýyorum, zaten artýk eskisi gibi balýk da tüketemez oldum. Elimde cetvelle dolaþmama gerek yok! Çinekop, lidaki gibi bir zamanlar en sevdiðim yavru balýklarý yemiyorum, tüketmiyorum. Yani sözümden dönmedim.

Bugün bu yazýyý yazmama sebep olan þey de havalarýn ýsýnmasýyla balýk sevdasýna düþenlerin sayýsý... Oysa býrakýn yasayý ve benim inadýmý temmuz ve aðustos aylarý balýk yemek için pek de uygun bir mevsim deðildir. Sular ýlýnmaya baþladýðýnda balýðýn yaðý azalýr ve eti yavan bir hal alýr. Yani her zaman dediðim gibi bu aylarda onlarý biraz rahat býrakmak en doðrusu. Peki deniz kokan hiçbir þeyi mi yememeliyiz? Elbette hayýr, zaten ben “yememeliyiz” desem ne olacak ki? Hani bari doðru þeyler yensin istiyorum...

Bu mevsim istavrit, uskumru, tekir ve sardalya lezzetli olur. Aðustosta (bu ay Ramazan sofralarýna denk düþecek balýk pek doðru bir seçim olmayabilir) çingene palamudu iyidir. Çipura ve levrek de aðustos ayýnda lezzetlenmeye baþlar.Gelelim diðer deniz ürünlerine... Kalamar, karides, midye, ahtapot... Bu ürünlerin hepsi doðru kullanýlýrsa tadýna doyulmaz lezzetlere dönüþüyor. Buyrun deneyin!

1- Kalamar tava veya dolma

Kalamar tava çok lezzetlidir. Dolma ise deðiþik bir lezzet olacaktýr, bunun için kalamarý temizleyin. Yýkayýp bacaklarýný kesin. Karbonat, limon suyu ve þekeri bir kapta karýþtýrýp köpürtün. Ýçine kalamarlarý ve bacaklarýný atýp biraz yoðurun. Yaklaþýk bir saat buzdolabýnda dinlendirin. Mýsýr ekmeðini rondodan geçirin. Kalamarýn bacaklarýný marinadan alýp ince dilimleyin. Sarýmsakla birlikte zeytinyaðýnda soteleyin. Mýsýr ekmeði ve kaþar peyniri rendesini ekleyip ocaktan hemen alýn. Kalamarlarý bu harçla doldurup, aðýzlarýný iki kürdanla sýkýca kapatýp arzu ederseniz 230 derecede fýrýnda 10 dakika piþirin veya tavada kýzartýn.

2- TEREYAÐLI KARÝDES

Karidesleri temizleyip tereyaðý ve sarýmsak dilimlerinin olduðu tavaya atýn, sürekli karýþtýrýn. Birkaç dakika içinde rengi kýrmýzýya döndüðünde ocaktan alýn. Üzerine peynir rendesi ile toz kýrmýzý biber serpip servis yapýn.

3- Ahtapot carpaccio

Ahtapotu derin dondurucuda 24 saat bekletin. Kaynar suya sirke ekleyip ahtapotu yarým saat haþlayýn. Vantuzlarýný soymadan bacaklarýný kesip buzdolabýnda soðutun. Ýncecik dilimleyip üzerine zeytinyaðý, fesleðen ve limonu çýrpýp gezdirin.

4- Midye dolma

Bu biraz farklý bir dolma olacak... Ne Ýzmir ne de Ýstanbul iþi. Taze soðaný, biraz sarýmsakla kavurup içine ekmek kýrýntýsý ve bolca ince kýyýlmýþ maydanoz ekleyin. Midyelerin tek kabuðunu atýp karýþýmý üzerine paylaþtýrýp doðruca fýrýna verin.

5- Deniz ürünleriyle makarna

Karides, midye ve kalamar! Bu üç malzemenin makarna hamuruna ne büyük ihtiþam verdiðini biliyorsanýz zaten fazla söze gerek yok. Ýster domatesli, ister kremalý sos ile hazýrlayýn, deniz ürünleri ile harmanlanan iyi kalite bir makarnanýn lezzeti gerçekten baþ döndürücüdür.

AYDAN’LA MARKET TURU

Market reyonlarý sýký kontrol ettiðim yerler. Bugün bir süredir kullandýðým birkaç markaya köþemden teþekkür etmek istiyorum. Bu firmalar var oldukça, lezzet standartlarýný ve geleneksel lezzetleri korudukça mutfaðýmýz da deðer kazanmaya devam edecek.Moova’yý Ýzmir tulum peynirini aylardýr lezzet standardýný deðiþtirmeden ayný kaliteyle hazýrladýðý için tebrik ediyorum. Beyaz peynir konusunda ise acilen bir yenilik yapmalarýný öneririm. Tulum ne kadar iyiyse beyaz peynirinin o kadar baþarýsýz olduðunu düþünüyorum. Ancak Moova Ýzmir tulumunda bence Türkiye’nin en iyisi haline geldi. Ýzmir tulum peynirinde senelerce tahta oturan Kýrýtaklar ise son iki senedir facia bir üretim yapýyor. Tahtýný þu an Moova’ya kaptýrdý. Üstelik Kecheese markasýyla bir firma da piyasada yerini aldý ve yediðim en iyi peynirleri üretmeye baþladý. Kecheese’nin de Ýzmir tulumu nefis, öneririm. Üstelik diðer peynir çeþitlerinin de ayný baþarýda olduðunu düþünüyorum.Gelelim dürüm ekmeklerimize... Ýki firmayý ayakta alkýþlýyorum: Anadolu Köy Pazarý Tandýr Lavaþ ve Kafkas Köy Yufkasý! Lavaþ konusunda hep yazdým, biliyorsunuz. Neden caným memleketimin yufkalarý satýlmýyor da lavaþ diye Meksika yufkalarý satýlýyor diye. En sonunda bu iki firma üretime baþlamýþ, görünce çok mutlu oldum, umarým tüketici böyle firmalara destek verir. Uzun süredir üretim yapan Öz-Van Tandýr firmasýnýn Anadolu Lavaþý markasýný da unutmayalým. Meksika yufkalarý olmasýn demiyorum elbette ama bence dünyadaki en lezzetli yufka Anadolu lavaþýdýr ve bunu market reyonlarýnda da yaþatmalýyýz.