Fazla kilolarýnýzdan hýzla kurtulmak için bir mucize mi arýyorsunuz? Yüzünüzü denize çevirin. Balýðýn yaný sýra pek çok deniz mahsülü hem kilo vermenin hem de saðlýklý yaþamýn anahtarý.
Saðlýklý zayýflama deyince aklýmýza önce sebze, meyve ve balýk gelir. Oysa balýðýn dýþýndaki pek çok deniz mahsülü de fazla kilolarý kaybetmede önemli rol sahibidir. Ýçerisinde saðlýklý yaþamý destekleyen zengin vitamin ve mineraller barýndýran deniz mahsülleri ayný zamanda beyinden kalbe, cillten kemiklere kadar vücutta pek çok sistem üzerinde koruyucu ve tedavi edici etkiyi sahip.
Ahtapot: Düþük kalorili ve protein deposu bir deniz canlýsýdýr. Ýçerisinde bol miktarda kalsiyum, potasyum, fosfor, selenyum, A, C, B12, B6 vitaminleri bulunur. Zengin demir içeriði ile kansýzlýða iyi gelir. Alzheimer’a, kansere, kalp hastalýklarýna ve depresyona karþý koruyucu görev üstlenen omega-3 yað asitleri ahtapotta bolca bulunur. 85 gramý 140 kaloridir ve 1.8 gram yað içerir. Bu sayede, diyet yapan kiþilerce rahatlýkla tüketilebilir. Ýçerdiði taurin antioksidaný tansiyonu dengelemede ve kalp kaslarýný güçlendirmeye de yardýmcýdýr.
Karides: 1 porsiyon karideste 112 kalori vardýr. Protein açýsýndan zengin ve düþük kalorili olduðu için kilo kontrolüne yardýmcýdýr. Hücrelerin zarar görmesini, yaþlanmasýný ve anormalleþmesini önleyen selenyum minerali açýsýndan zengindir. Bu sayede, kanser gibi ciddi hastalýklardan korumaya yardýmcýdýr. Ýyi bir B12 ve D vitamini kaynaðýdýr. B12 vitamini, kalp hastalýklara karþý önemli bir risk faktörü olan homosistein düzeyini düþürür.
Kalamar: 100 gramýnda yaklaþýk 70-80 kalori içerir. Ýyi bir protein kaynaðýdýr ve hücrelerin zarar görmesini engelleyen selenyum antioksidanýný içerir. Demir, magnezyum ve B2 vitamininden zengindir. Migren gibi kronik baþ aðrýlarýnýn azalmasýnda etkilidir. Kalamar, fosfor ve kalsiyum içeriði ile kemik ve diþ saðlýðýný korur.
KALAMAR SOTE
Malzemeler: 500 gr. kalamar, 3-4 domates, 2-3 diþ sarýmsak, 2 büyük soðan, 1 yemek kaþýðý kekik, 1 yemek kaþýðý domates salçasý ve sývý yað.
Hazýrlanýþý: Kalamarlarýn gövdesini halka halka doðrayýn ve iyice yýkayýn. Sývý yað koyduðunuz tavaya kalamarlarý ve halka halinde doðrayacaðýnýz soðanlarý birlikte kavurun. Daha sonra doðranmýþ domatesleri, sarýmsaklarý ve kekiði ekleyin. Üzerine yarým su bardaðý su ve salçanýzý ilave edin. Kýsýk ateþte 1 saat kadar piþirin ve servis edin.