Burasý Çatladýkapý, Küçük Ayasofya Camii'nin hemen altý...
Benim çocukluðum burada geçti.
Fotoðrafý görünce çocukluðuma bir yolculuk yaptým.
Güzel günlerdi 3 metrelik misina, sinek iðne, midye ya da karides ile at çek kovayý ispari, karagöz gibi balýklarla doldurduðumuz zamanlardý. Þimdi ne yazýk ki ayný kýyýlardan istavrit yakalarsak kendimizi þanslý sayýyoruz. Geçenlerde 4 kardeþ gittik, üç saatte 4 tane istavrit yakalayabildik. Denizdeki kirlilik kadar akþamcý ya da piknikçi diyebileceðimiz insanlarýn geride býraktýðý çöp poþetleri, plastik bardaklar, þiþeler ve denize uçup gidin çöp yýðýnlarýna baktým. Dünyamýzý ne kadar hoyrat kullanýyoruz diye düþündüm. Ýnsanlarýn dünyanýn virüsü olduðunu düþünüp onu yok etmeye gelen uzaylý filmleri aklýma geldi bir an, üzüldüm. Denizlerimize karþý daha saygýlý olmalý, kýyýlarýmýzý daha temiz kullanmalýyýz. Kýyýlarýmýz demiþken aklýma gelen bir proje var. "Deniz Havuzlarý" özellikle Ýstanbul Boðazý'nýn güçlü akýntýsý herkesin malumu ve buralarda yüzmek herkesin harcý deðil, ne yazýk ki her yaz boðulma haberleri de geliyor. Bu yüzden Marmara Denizi'nin kýyýlarýna cep havuzlarý yapýlamaz mý?
En azýndan çocuklarýn hayatýný tehlikeye atmadan serinlemesi için bir çözüm üretilmiþ olmaz mý? Ayný uygulama Adana'nýn sulama kanallarý için de yapýlabilir, zira sadece yasak tabelasý asmakla çocuklarý durdurmak mümkün olmuyor.
Çoðu çocuk 500 sivilin katledildiði el-Ehli Baptist Hastanesine atýlan bombanýn sesi ile bir gün sonra Kudüs Hastanesine atýlan bombanýn sesi birebir ayný. Gazze kýyameti yaþýyor.
Ve mühimmat uzmanlarý bunun ABD'nin, Ýsrail'e koþulsuz teslim ettiði bombalar olduðu konusunda hemfikir...
Ayrýca ortaya çýkan yeni görüntüler de hastanelerin uçaktan atýlan bombayla vurulduðunu kanýtlýyor.
ABD Baþkaný Biden, "40 bebeðin kafasý Hamas tarafýndan kesildi" yalanýndan sonra bu kez de hastane bombalanmasýyla ilgili olarak Ýsrail'in yanýnda duracaðým diye yalana ortak olmak için "bomba karþý taraftan atýldý" yalanýna sarýldý. Aslýnda tüm bunlar ABD'nin eski taktikleri.
Latin Amerika ülkelerinde yaptýklarý katliamlarda, darbelerde, kukla yönetimlere destek verirken hep ayný yöntemi kullandýlar...
Ancak hem Tel Aviv hem de Washington yönetimlerinin fark edemediði bir gerçek var.
Dünya çok deðiþti... Ve artýk Batý merkezli yalanlarýn insanlarý kandýrma etkileme gücü eskiye göre çok daha az.
Zira cep telefonlarý, güvenlik kameralarý, sosyal medyada paylaþýlan videolarý anýnda analiz edip doðru bilgi ile yalanlarý çürüten uzmanlar var...
Bu yüzden Kassam Tugaylarýnýn yaptýðý 7 Ekim'deki saldýrý, o saldýrýda sivillerin de katledilmesi, Ýsrail'e yönelik özellikle Batý'da bir sempati dalgasý oluþturdu. Ama Ýsrail'in katliamlarý, Hamas'ý vuruyoruz yalanýyla çocuklarý paramparça eden devasa bombalar kullanmasý, acýmasýz saldýrýlar bu sempati bulutunu kýsa sürede daðýttý. Rüzgar tersine dönüyor...
BM'deki oylama ABD vetosuna takýlsa da birleþmiþ vicdanlarý engelleyecek bir veto yetkisi yok.
ABD'de, Netanyahu'nun katliamlarýna dur demek isteyen Yahudiler, Kongre'de oturma eylemi yapýyor.
Yunanistan'da yüzbinlerce kiþi sokaklarda eylemde.
Ýspanya, Avrupa Birliði'nin aksine "Netanyahu yargýlanmalý" diye çaðrýlar paylaþýyor.
Biden yönetiminin anlamadýðýysa insanlýk vicdanýný kanatan saldýrýlar, tek kutuplu dünya düzenini temelinden sarsýyor.
Örneðin, Filistin, Ürdün, Mýsýr yönetimleri ABD Baþkaný Biden ile olan randevularýný iptal etti.
Biden akli melekeleri sebebiyle farkýnda deðil belki ama ABD, Orta Doðu'daki nüfuzunu kaybediyor.
Ve uçak gemileri, büyük büyük silahlarý artýk insanlarý eskisi kadar korkutmuyor.
Hatýrlayýn eskiden ABD hapþýrýnca Türkiye hasta olurdu, artýk Erdoðan açýktan net mesajlar veriyor.
Afganistan'dan çekilmek zorunda kalan, Irak'ta asker-para kaybeden, Suriye'de terör koridoru projesi akamete uðratýlan ABD'ye yönelik üst perdeden açýklamalar daha sýk geliyor.
Örneðin, Rusya Lideri Putin'in yaptýðý açýklama çok ama çok dikkat çekici.
Putin'in, Akdeniz'deki ABD uçak gemilerinin Karadeniz'deki Rus hipersonik füzelerin menzilinde olduðunu hatýrlatmasý ve bu hatýrlatmayý da Çin ziyaretinde yapmasý üstüne düþünülmesi gereken bir mesele.
Zira Suriye'deki limanlarýyla sýcak denizlere inmiþ bir Rusya, Orta Doðu'da Ýran ile Suudi Arabistan'ý barýþtýracak güce ulaþmýþ, birçok anlaþmaya imza atmýþ bir Çin var. Afrika'dan sonra Orta Doðu'ya da aðýrlýðýný koymaya baþlamýþ bir Pekin yönetimi aslýnda ABD'nin gerçek rakibi. Borcu 33 trilyon dolara ulaþan ABD, su almaya baþlamýþ bir transatlantik gemisi gibi güçten düþüyor. Ve Biden farkýnda deðil belki ama o dev geminin manevra alaný da gücü de azalýyor.