6 Þubat 2023 depreminden tam bir yýl sonra depremin merkez üssündeyiz. Ýletiþim Baþkanlýðý'nýn organizasyonunda 35 civarýnda yerli ve yabancý gazeteci ile birlikte Kahramanmaraþ'a geldik. Depremden bugüne kadar yapýlan çalýþmalarý görme imkanýmýz oldu.
Depremin ardýndan insani yardým çalýþmalarýna katýlmak için bölgeye geldiðimde yýkýlan þehirlerimizi tanýyamamýþtým.
O günlerde enkaz tepelerinin içinde can çekiþen hayatlar vardý. Herkes yakýnlarýna ulaþma gayretindeydi. Bir yakýnýnýn cenazesine ulaþabilen kendini þanslý hissediyordu.
Kahramanmaraþ'ta soðuk bir gündü. Yanýmýzda termal içlik ve çoraplarla þehir merkezinde yýkýntýlar arasýnda dolaþýyor ihtiyaç sahiplerine bu kýyafetleri veriyorduk. Þehrin merkezinde bir kamp çadýrý dikkatimi çekti. O çadýrýn önünde Þenol Özdemir'le tanýþtým. Doða sporlarýyla meþgul olan Þenol Özdemir kano gezgini diye tanýnýyor. Yerinde duramayan Trabzonlu Þenol Bey, Doðu Karadeniz sahilinden tek baþýna yola çýkmýþ ve Mersin' e kadar kýyý seyri yapmýþtý. Ýstanbul'a evine varýnca deprem haberini almýþ ve aracýna kurtarma malzelerini yükleyerek Maraþ'a doðru yola çýkmýþtý. Yol üzerinde bölgeye gitmek için otostop yapan Kocaeli Üniversitesi öðrencisi bir de genç almýþtý.
Kahramanmaraþ'ta bu iki yoldaþ birçok insanýn kurtarýlmasý için gece gündüz çalýþmýþtý. Onlarýn yola düþmeleri ve yolda rastlaþmalarý hem birçok hayata dokunacaktý hem de yeni bir dostluk öyküsünü baþlatacaktý. Üstelik isimsiz nice kahraman yollara döküldü o günlerde.
O günlerde yardým için geldiðim bölgede ülkemizin her tarafýndan araçlar vardý. Ýmkaný olan kendi vârýný depremzede kardeþiyle paylaþýyordu.
Depremin ilk günlerinde kamu görevlileri de depremzedeydi. Ýþ makinasý operatörlerinin evleri yýkýlmýþtý. Saðlýk çalýþanlarýnýn evleri yýkýlmýþtý. Emniyet personelimizin evleri yýkýlmýþtý. Depremin yarattýðý þokla uyanan bölge insanýna devletin eli hemen yetiþemedi. Sitem etmekte haklýydýlar, öfkelenmekte haklýydýlar. Bu travmayý metanetle atlatan yurttaþlarýmýzýn caný yanmýþtý ve yakýnlarýnýn cenazelerini defnetmek için çýrpýnýyordu.
Zor zamanlarda birlik olmayý iyi biliyoruz. Ama iyi günde paylaþmayý ve kurallara uymayý da ihmal etmemeliyiz. Deprem kuþaðýndaki ülkemizde güvenli ve huzurlu yaþayabileceðimiz þehirleri inþa etmek. Bu süreçlerde kanaatkâr olmak gerekli.
Kalýcý Konutlarý Gördüm
Kahramanmaraþ Valisi Mükerrem Ünlüer ve AFAD ekibi etraflý bir bilgilendirme yaptý.
Kahramanmaraþ 11 ilçesi ve köyleriyle depremi en aðýr yaþayan þehirde 12713 can vermiþiz. AFAD ve TOKÝ iþbirliðiyle yapýlan bitmiþ konutlarý bizzat gördüm. 25608 konutluk projeden 8122 konutun yarýn kurasý çekiliyor. Kalýcý konutlarýn mimari tasarýmý güzel. Temiz bir iþçiliðe sahip. Þantiye çalýþanlarýyla ve mühendislerle süreci konuþtum. Çocuk parklarý ve sosyal donatýlarýyla depremzede yurttaþýmýzý bekliyorlar.
Kahramanmaraþ kýrsalý çok önemli. Þehrin tarým ve hayvancýlýk üretiminin sürmesi için köy evleri inþa edilmiþ. 190 köyde 9595 hane evine kavuþacak. Bu projede 532 besi ahýrý da köylülere teslim edilecek. Yarýn inþaatý tamamlanan 1167 köy evi kura ile teslim edilecek.
Konteyner alanlarýnda AFAD hizmetleri devam ediyor. Özellikle çocuklara dönük eðitim etkinlikleri ve psikodestek üniteleri titiz çalýþýyor. Bireysel ve grup terapi hizmeti veriliyor. Þehrin esnafý toparlanmýþ. Þehirde duran üretim artýk canlanmaya baþlamýþ ve ticaret giderek artýyor.
Kahramanmaraþ Valisi Mükerrem Ünlüer'e toplumsal iliþkileri sordum. Deprem sonrasý toplumsal bütünleþmenin daha da arttýðýný ve halkýn farklý kesimlerinin sýk sýk bir araya gelerek þehrin geleceðine dönük çareler aradýðýný vurguladý. Bir þehri sevmek, bir þehre ait olmak böyle oluyor zaten.
Türkiye'nin ve dünyanýn farklý yerlerinde yaþayan Kahramanmaraþlýlar bu güzel þehri yaþatmak için seferber olmuþ. Tarih ve kader birliði dediðimiz bu iþte. Biz bu güzel þehrin insanýný Rasim Aðabey'den, Akif Ýnan'dan, Erdem Beyazýt'tan, Mevlana Ýdris'ten iyi bilirdik. Gidenler yanýlmamýþlar, kalanlara selam olsun...