Derbinin kralı Beşiktaş, alemin kralı Quaresma!

Derbi maçıyla ilgili, hemen söze gireyim: Beşiktaş 3 atacak kadar iyi değildi. F.Bahçe 3 yiyecek kadar kötü değildi. İki anlam arasındaki boşluk; sarı-lacivertlilerin 1-0 öne çıkmayı temel marifet saymasından kaynaklanıyor. “At... Üstüne yat” ne kadar köhne tavır olsa da; 3. Milenyumda bile halâ uyguluyanlar oluyor. Artık jenerasyonda Z kuşağı var, zamana uyun... Hayır! İlla da kör bellediğini yapacak.

İşte o zaman böyle şapa oturursun.

***

Bayern’den 5 yedikten sonra şaftı kayan Beşiktaş, eğer bu derbiyi kazandıysa önce Quaresma’ya sonra Tolga’ya dua etsin... Özellikle Quaresma, şeytani hünerleriyle olmadık şeyler yaptı. Trivelalı gol, başlı başına başyapıt... Bir daha 20 kez deneyip atsa, teki anca ağları görürdü, o oldu.

Bazen takımların geçeceği yollara, sanki önceden şose döşenir. Beşiktaş da böyle ilahi bir günündeydi... Başka zaman fazlasını yapsa,hayal kırıklığı uğrayabilirdi; pazar günü eğrisi doğrusuna denk geldi.

Bu anlatım, galibiyeti tamamen şansa bağlamak değildir. Ama şans faktörünün yaratıcı gücünü simgeliyor. Doğru bir ifade!

***

F.Bahçe mücadeleye, Başakşehir maçındaki kurgunun kopyalanmış düzeneği ile başladı. Sistem etkili/faydalı/sonuç alıcı oldu. Beşiktaş’ı alan daraltarak kıpırdayamaz hale getirmek, teknik bir beceridir.

Ama çabuk kazandığınla yetinmek, sinekten yağ çıkarmaya çalışmak gibi; 1-0’dan zafer çıkarmaya yeltenmek oluyor. Yatmak değil, yaratmak gerekiyor.

Geriye çekildiğinde, işi yavaşlattığında, ipe un sermeye başladığında; Dalgacı Mahmut kıvamına geliyorsun. Beşiktaş kendi evinde armut toplamıyor ki; sana iyisini versin.

Çalış, senin de olur!

***

Kabuğuna çekilerek, rakibine bıraktığın boş alanlar; bela olarak sana geri dönüyor. Çaresizlikle debelenmek, kurtuluşu değil, paniği getiriyor. Farkı böyle yedin.

Özellikle ilk yarıyı baz alırsak; Fenerbahçe gene de 3 gol yiyecek kadar kötü değildi. Beşiktaş da maç içinde 3 gole ulaşacağı izlenimini asla vermiyordu. Ama yükleniyordu.

Sonuç... F.Bahçe açısından korkunun ecele faydası olmadığı çizgisinde... Maçı Beşiktaş kazandı ama, farkı Quaresma yaptı... İki hüküm aynı kapıya çıkmıyor. Biraz  düşün, çakarsın!