BÝR DAMLA YAÐMURDA AFET
Geçen hafta yurdu etkisi altýna alan sistem Kocaeli, Rize, Artvin, Giresun’da metrekareye 100 kg’ýn üzerinde yaðýþ düþmesine neden oldu. Yurdun neredeyse tamamýnda görülen saðanak geçiþleri, özellikle Trakya, Karadeniz kýyýsý ve Güneydoðu Anadolu bölgesinde yoðundu. Fakat yaþanan rakamlarýn hiçbiri bir rekor deðil. Devlet Meteoroloji Ýþleri’nin kayýtlarýna göre en çok yaðýþ Rize’de ölçülmüþ. Metrekareye 150 kg yaðýþ düþmüþ Rize’de. Bir gün yani 24 saatlik dilimde metrekareye düþen 225 kg yaðýþ miktarýna alýþkýn olan Rize için 150 kg’ýn lafý bile olmaz normal þartlarda. Tabii bu bahsettiðimiz normal þartlar bizim yapýlan yol, köprü, viyadük ve evlerin son 100 yýllýk meteorolojik veriler göz önüne alýnarak, maksimum yaðýþ miktarlarýna bakýlarak yapýlmýþ þehirler için geçerli. Bu veriler ýþýðýnda yapýlan yolda suyun birikmesi, kanalizasyon giderlerinin biriken suyu alamamasý, evlerin sular altýnda kalmasý gibi bir ihtimali ortadan kaldýrýyor. Fakat öylesine yapýlan inþaatlar, size bir damla yaðmurda bile afeti yaþatabilir týpký günümüzde sýklýkla yaþadýðýmýz gibi...
DERE YOLUNU BULMAK ZORUNDA
Kýrklareli’de geçen hafta yaþanan sel üç kiþinin hayatýný kaybetmesine neden oldu. Baktým kayýtlara, metrekareye sadece 31 kg yaðýþ düþmüþ Kýrklareli’de. Bugüne kadar düþen maksimum yaðýþ miktarý 128 kg Kýrklareli’nde. Sadece 31 kg ile can kayýplarýnýn yaþanýyor olmasýný nasýl açýklamalýyýz bu durumda? Kýrklareli’de önümüdeki yýllarda yeniden 130 kg’a yakýn yaðýþ yaþanacaktýr. 31 kg’da zorlanan Kýrklareli 130 kg yaðýþ düþtüðünde ne yapacak?
Derenin içine yapýlan yol ve evler sel altýnda kalmaya devam edecek çaresiz. Çünkü dere yolunu bir þekilde bulacaktýr. Dünyanýn hiçbir yerinde dereler kuruduðunda, yok sayýlarak yol yapýlmýyor. Doðada hiçbir varlýk sabit varlýðýný sürdürmez. Doða ve deðiþim birbirini tamamlayan iki kelime. Biri olmadan bir diðerinin olmasý mümkün deðil. Kýþýn soðuktan donan göllerin yazýn eriyeceðini biliriz ve aksini düþünmeyiz, benzer þekilde her sonbahar düþen yapraklarýn yerine ilkbaharda yenilerinin çýkmasý bizi þaþýrtmaz. Nehir, dere ve göllerde de durum buna çok benzer. Belli dönemler su seviyeleri azalabilir, hatta bazý yerlerde bazý dönemlerde sulak alanlar kuruyabilir. Fakat mutlaka birgün su ait olduðu yerde ait olduðu þekilde var olmaya devam edecektir.
HATALI PROJELERÝN ARTMAMASI ÝÇÝN
Dere yataðý içinde, deresi kurutulmuþ yolun yanýnda yapýlaþmýþ, trilyonlara satýlan evlere bir kuruþ bile ödemeyin. Bazýlarýnda gerçekler gizlenirken, tüketiciler yanlýþ yönlendirilirken, bazýlarýnda projenin adý ‘vadi’ ya da ‘dere’ gibi isimler sislenerek pazarlanabiliyor. Bu tarz hatalý projelerin daha da artmamasý için öncelikle tüketicilerin bilinçli olmasý ve derenin içindeki lüks projelere kanmamasý, dolayýsýyla bu tür dere içi ve çevresi projelerin giderek yok olmasý gerekiyor. Aksi halde muhtelif zamanlarda seller yaþanmaya devam edecektir. Ve sonuçta canlar acýyacaktýr.