Günlerdir Trump ve Biden'in televizyon tartýþmasýný konuþuyor dünya. Kimisi yaþlý ve kabiliyetini kaybeden Biden'a kimisi komik ama tüccar Trump'ýn kazanacaðýný ifade etmeye baþladý. Yaþlýlýk gülünç merkezi olamaz, olmamalý. Ama bu yaþlýlýk sendromunun küresel güç merkezi olduðunu iddia eden Amerikan baþkanlýðýna halen aday olarak sunulmasý artýk gülmeli deðil ciddi ciddi üzerinde düþünülmeli bir durumdur.
Bazýlarý diyor ki, Trump gelirse savaþlar bitecek. Oysa Trump'ýn döneminde Ukrayna'daki savaþ baþlatýlmasa bile Rusya için tüm kýrmýzý çizgilerin geçilmesi sürecinin temeli atýldý. Gazze'deki katliam konusunda açýktan Ýsrail'den yana tavrýna devam edeceðini ifade etmekten kaçýnmýyor. Çin ve Ýran'ý küresel savaþýn parçasý edeceðini satýr aralarýndan anlýyoruz. Anlamamýz gereken tek önemli þey þudur: Amerikan derin devletinin paydaþlarý kimdir? Biz Biden ve Trump'a bakýyoruz ama esas mesele savunma þirketlerinin patronlarýnýn, þimdi de yapay zeka þirketlerinin dahil olduðu derin Amerika'ya bakmamýz gerekiyor.
Amerika'da demokrasi masalý gerçekten de kullanýþlý bir silahtýr ve bu silah istediðinde halký sokaða döken, istediðinde sokaktan toplayan bir silahtýr. Amerika'da seçimin kimin kazanmasýndan daha ziyade 3. dünya savaþý olduðunda, bittiðinde nasýl bir dünya ile masaya oturulacak sorusudur. Yaþlý Avrupa kurbanlýk seçildiði açýktýr. Derin Amerika tüm imkanlarýný Rusya'nýn çökertilmesine yönelttiði de açýktýr. O zaman Zelensky isimli senaryonun geliþi de, Avrupa'nýn bu savaþýn parçasý olacaðý da aslýnda hazýrlanmýþ plan olarak karþýmýzda.
Rusya Baþkaný Putin, "savaþmaktan baþka yol yoktur" derken nasýl da haklýydý. O gün kendisine "iþgalci" diyenler acaba derin Amerika'nýn dünya istilasý projesine ne diyecek? Kendisini korumak için savaþmayý göze alan Putin yine tarihe kendi ülkesini savunan adam olarak gideceðinden benim þüphem yok. Ama derin Amerika'nýn kendi çýkarlarý için Ortadoðu, Avrupa ve Pasifik'i kan gölüne dönüþtürmek istemesine sesi çýkmayan hatta buna hizmet eden sözde demokratlara þüphem büyük.
Þimdi Trump mý Biden mý? Birisi küresel sermayeyi, diðeri emperyalist Amerikan fikrini temsil ediyor. Ýkisi de Amerika için geçerli argüman. Konjonktür hangi süreci pekiþtirecek ve Çin nasýl siyaset anlayýþýný benimseyerek? Paylaþým savaþý taraflarý açýk ortada. ABD, Rusya'yý saf dýþý býrakmaktan yana. Rusya ýsrarla yeni Yalta sürecini pekiþtirmeye gayret ediyor. ABD-Çin savaþý çýkmadan güçsüz Rusya arzusu derin Amerika arzusudur. Rusya bu süreçten yine baþarýyla çýkarsa çok kutuplu dünya motivasyonu için kapý açmýþ olacak. Dünyayý ABD ve Çin arasýnda paylaþmak isteðine de çomak sokan Rusya modeli var karþýmýzda. Bu model aslýnda geri kalan dünya açýsýndan kýymetlidir.
Derin Amerika'nýn baþkan olarak kimi tasarladýðý anlamsýzdýr, anlamlý olan 3. dünya savaþý sürecinden kimin daha fazla yara alýp almayacaðý olacaktýr. Yorgun düþmemek ve masaya oturabilmek ve yeni dünyanýn kutuplarýndan biri olmayý baþarmak gerekiyor. Mesele þudur: Türkiye hangi konumda ve kimlerle olacaktýr. Aslýnda olup bitenleri takip ederken burayý düþünmek zorundayýz. Türkiye içindeki provokatif eylemleri, kýþkýrtýcý söylemleri bu konularý ve küresel paylaþým sürecini baz alarak analiz etmeliyiz.