John F. Kennedy, 1961’de ABD’nin 35'inci baþkaný seçildi. Soðuk Savaþ’ýn en gergin günlerinde iktidara gelen Kennedy, özel yaþamýndaki skandallar ve 1962 Küba Füze Krizi’ndeki tutumuyla tanýndý. Kruþçev’le birlikte iki ülkeyi nükleer bir savaþýn eþiðine getiren krizde tansiyonun düþmesini ve gevþek iki kutuplu sisteme geçilmesini saðlayan kiþi oldu.
Kennedy’nin küresel düzeyde en fazla iz býrakan yaklaþýmý, nükleer silahlanmanýn sýnýrlanmasý ve ABD ile SSCB’nin “görüþebilir” ülkeler haline gelmesi oldu. Bu yaklaþýmý sonrasýnda SSCB ile Çin iliþkileri bozuldu, Fransa ABD’den baðýmsýz nükleer silahlanma sürecine girdi, NATO’nun askeri ayaðýndan ayrýldý. Ayrýca, Kennedy Ýsrail’in nükleer silahlanma programýna da þiddetle karþý çýktý.
Kennedy, 1963 Kasýmýnda Dallas’ta üzeri açýk bir arabayla geçit yapýp halký selamlarken tüm dünyanýn gözleri önünde vurularak öldürüldü. Önce suikastçýnýn bir komünist, ardýndan bireysel kini olan biri, sonra da özel hayatýyla ilgili skandallarýn kapanmasý için tutulmuþ kiralýk katil olduðu iddia edildi.
Diptekini yüzeye çýkarmak
Suikastçý yakalandý, sorgulanýp iki gün sonra salýverildi, sonra öldürüldü; sorgusunun belgelerine ulaþýlamadý. Bu arada olay sýrasýndaki bazý kurþunlar hiç bulunamadý, bazý belgelerin kaybolduðu açýklandý, dönemin siyasetçileri kamuoyunu tatmin edici bilgileri olmadýðýný açýkladý. Sonuç itibarýyla Kennedy suikastý 54 yýldýr açýða kavuþmamýþ bir olay olarak kaldý.
Bugün ABD baþkaný olan Trump, bu dosyanýn yeniden açýlmasýný istiyor.
ABD açýsýndan ateþten topa dönen bu olaya dokunduðunda baþýna neler gelebileceðini öngörmek kolay deðil. Zira bu konuya el atan her baþkan, kendi skandallarýyla uðraþmak zorunda kaldý. Ancak Trump’ý söz konusu dosyaya yönelten nedenler bulunuyor.
Ýktidara geldiðinden beri Trump ABD derin devletinin kendisine iþ yaptýrmadýðýný, gerek lobiler gerek basýn-yayýn organlarý gerekse devletin bir dizi kurumunun, özellikle de yargýnýn kendisini çevrelediðini ileri sürüyor. Bu, ABD derin devletini ima eden bir durum ve yerleþik düzenin “farklý” adým ataný bertaraf etme süreci anlamýna geliyor. Dolayýsýyla Trump, bugün varlýðýný sürdürmek için geçmiþten gelen derin devlet refleksini açýða çýkarma kararý almýþ ve çarpýcý örnek durumundaki Kennedy suikastýný seçmiþ denebilir.
Faili belli hale getirmek
Bu dönemin Kennedy dönemiyle bazý benzerlikleri de var. Trump, Rusya ile iþbirliðini hala savunuyor ve hatta Suriye’de bizzat bunu yapýyor. Avrupa ülkelerini önemsemiyor ve baþta Ýran olmak üzere çok sayýda devletin nükleer silahlanmasýna þiddetle karþý çýkýyor.
ABD baþkaný ne kadar yol alabilir bilinmez. Ancak, geçmiþteki siyasi cinayetlerin üzerine gidilmediðinde, yenilerine zemin hazýrlanabileceðini fark etmiþ olmalý. Yerinde bir karar gibi gözüküyor, zira devletler geçmiþindeki siyasi ve faili meçhul cinayetlerin üzerine gitmediðinde, her seferinde daha büyük müdahalelerle karþýlaþýyorlar; bu konuda baþta ülkemiz olmak üzere çok sayýda örnek bulmak mümkün.
Türkiye tarihi siyasi cinayetlere kurban gitmiþ ve suikastçýsý, gerçek suikastçýsý bir türlü bulunamamýþ çok sayýda vakayla dolu. Bu tür cinayetlerin yoðun olarak yaþandýðý ve sorumlularýn yine ayný sýklýkta bulunamadýðý her dönemi de bir darbe izledi. 15 Temmuz öncesi dönemde de aynen böyle oldu. Demek ki, derin devletle mücadele sorumlularýn etrafýndan dolaþmak yerine doðrudan katilin üzerine gitmeyi gerektiriyor. Bunun kamu vicdaný açýsýndan yararý olduðu gibi “devletle” yüzleþmek bakýmýndan da bir ihtiyaç olduðu anlaþýlýyor.