Ders almadýk mý?

Bir toplum geçmiþten ders alarak yürümek durumundadýr. Hele geçmiþ tecrübeler,  büyük maliyetler ile kazanýldý ise. Bu gün ODTÜ den bahsetmek istiyorum. Bu kurum 1956 yýlý baþýnda faaliyete geçti. O yýllarda Ankara öðrenci olaylarý ile çok hareketli idi. CHP “ben bu cumhuriyeti kurdum nasýl olur da halkýn iradesi ile iktidar olamýyorum” þuur altý dürtüsü ile her türlü muhalefet yöntemlerini, bu arada öðrencilerin bir kýsmýný da kullanýyordu. ODTÜ öðrenci birliði (ben de dahildim) 1960 ihtilal sonrasýna kadar Kýzýlay meydanýna inmedi. 1960-1961 öðretim yýlý açýldýktan sonra, Ankara sýkýyönetim komutaný üniversite bahçesine gelerek bizi yönetimden uzaklaþtýrarak kukla bir öðrenci birliði kurdu. Artýk yeni öðrenci birliði komutan tarafýndan hemen her gün Ankara’nýn meydanlarýna çaðrýlýyordu. ODTÜ gösterilerin aranan aktörü olmuþtu.

Öðrenci birliði üniversitenin azýnlýkta olan sol görüþlü öðrencilerden oluþturulmuþ olduðundan “Fikir kulüpleri”,  “Hür düþünce kulüpleri”, gibi birçok kulüpler oluþturularak ayakta durmayý denedi. CHP yaptýðý muhalefete öðrencileri de çeker olmuþtu. 1968 olaylarý ile de marjinal guruplar terör ile yaratýlan mahalle baskýsý yardýmý ile üniversitede hakim duruma geçtiler. Bu gurup marjinaldi, zayýf akademik kadronun vasýfsýz sözde hocalarýný da kendi yanlarýna aldýlar. Marjinal gurup, derslere girmiyor (devam zorunluluðu olmasýna raðmen) sýnavlara girmiyor ama sýnýflarýný da geçiyorlardý. Özel sektör, 1985 yýlý ortasýna kadar, yetmiþli yýllarda okuyan ODTÜ öðrencileri iþe almazdý, çünkü çoðu derslere boykotlar sebebi ile girmemiþ çok zayýf bir öðrenim görmüþlerdi. Sonraki yýllarda öðretim üye kadrosunun güçlenmesi, öðrencilerin yakasýnýn býrakýlmasý ile ODTÜ haklý bir üne kavuþtu.

Demokrasiler, çoðunluðun, muhalefeti de dikkate alan idare tarzýdýr. Ama marjinal guruplarýn baský yaratarak yönetime dayatmada bulunmasý deðildir. Marjinallerin sesini duyurmasý esastýr, ama mahalle baskýsý kurma teþebbüs haklarý yoktur. ODTÜ deki son olaylar yüzde 2’yi geçmeyen marjinal bir gurubun eseri. Dikkatli yönetilmez ise bu marjinal gurup büyüyerek ODTÜ’yü kýrk yýl öncesi anarþik ortama sürükleyebilirler. Ana muhalefet desteði fevkalade tehlikelidir. Geçmiþte bu ülke sözde 68 kuþaðýnýn idaredeki hakimiyetinden çok þey kaybetti. Yine bunlarýn kalýntýlarý, bu öðretim müessesesini raydan çýkarmaya çalýþtýklarýný görüyoruz.

Geçenlerde yapýlan öðrenci gösterilerinin hiçbir mantýki izahý yoktur. Bu hareketi öðrencilerin masum bir davranýþý gibi göstermeye çalýþan öðretim üyeleri gaflet ve dalalet içindedir. Tamamen bir bilimsel ve teknolojik aþamayý yerinde görmek ve yaþamak isteyen ülkede yüzde elli çoðunluðu elinde bulunduran hükümet ODTÜ ye geliyor, marjinal gurup “hayýr siz gelemezsiniz” diyerek maddi hasarý olan olaylarý baþlatýyor. Bazý sözde hocalar da bu olaylara arka çýkýyor. Siyasi bir toplantý yok, konuþma yok ama önceden hazýrlanan senaryoya göre Molotof kokteylleri, sopalar hazýr. Orasýný kurtarýlmýþ bölge olarak görenler var demektir.

Bu yýl içinde öðretim politikalarýnda yapýlan önemli hatalardan, bedava okumak, sonsuz hak ile üniversiteyi bitirebilmek, bütünleme sýnavlarýna girerek pratikte derse devamý ortadan kaldýrmak, yukarýda sözünü ettiðimiz marjinal guruplarýn büyümesine vesile olacaktýr. ODTÜ deki olaylardan ne öðrenciler ne de ülke yarar görmüþtür. Kazanýmý olmayan ama kaybý çok olan o olaylarýn tekrar etmemesinin yollarýný aramak durumundayýz.