Ege ve Akdeniz’de yetiþen kuþkonmaza ithal ürün muamelesinin yapýlmasýna karþýyým, bir de fiyatýnýn el yakmasýna... Kuþkonmazýn fiyatý makul hale gelirse ve hangi lezzetli yemekleri yapabileceðimizi bilirsek eminim tüketimi artar.
Bu sebze birçok vitamin ve mineral içerir. Çok yararlýdýr, üstelik de lezzetlidir. Peki, acaba ona biraz uzak mý duruyoruz? Kesinlikle! Kaç kiþinin evinde kuþkonmaz piþiyordur ki? Oysa Anadolu’da yabanisi pek sevilir. Sarmaþýk, tilkiþen gibi isimlerle bahar aylarýnýn kraliçesidir. Gerçi kuþkonmazýn yabanisi olduðunu bilen pek yoktur. Çok sevdiðim bu sebzeyle pek de haþýr neþir olmayanlar için birkaç temel bilgi ve öneri paylaþmak istiyorum. Ancak ilk sözüm market fiyatlarýna olacak!
Markette önünden her geçiþimde 18-24 TL arasýnda fiyatlarýyla el yakan kuþkonmazý almaktan hep vazgeçerim. Elbette yurtdýþýnda da biber fiyatýna satýlmýyor ama asla bu kadar yüksek fiyatlý deðil. Geçen gün markette fiyatý 9.90 TL’ye düþmüþtü. Acaba ellerinde mi kaldý diye tereddütle dokunup taptaze olduðunu görünce hemen sepete attým. Amacým düþen fiyatýyla tüketimini arttýrmaya yardýmcý olmak: “Fiyatý böyle olsun, alacaðýz” mesajý vermek. Patronlar mesajýmý bilmiyorum fark ettiler mi? Bu fiyatýyla satýn alan çok oldu mu? Ama düþüncem o ki kuþkonmaz artýk daha uygun fiyatlara satýlmalý. Öyle olmalý ki bu yararlý ve lezzetli sebzenin tüketimi artsýn. Her ne kadar ‘ithal’ ürün algýsý yaratýlsa da o gerçek bir yerli. Üstelik Ege ve Akdeniz taraflarýnda yetiþtiriciliði hýzla artýyor.
ÞÝMDÝ NE YAPACAÐIZ?
Þu satýn alma problemini çözdüðümüzü varsayalým. Peki onunla ne yapacaðýz? Nasýl ayýklayýp nerelerde deðerlendireceðiz? Kuþkonmazý satýn alýrken öncelikle tepe kýsmýnýn bozulmamýþ, dipdiri ve sap kýsmýnýn sert olmasýna dikkat etmelisiniz. Kuþkonmazý hem çið hem de piþmiþ tüketmek mümkün. Her ikisinin de kullaným þekli, lezzeti ayrý. Ama lütfen konservesini almayýn. Konservesinde ne lezzet ne vitamin bulabilirsiniz.
Þimdi gelelim kesip temizlemesine. Kuþkonmaz çok temiz bir sebzedir, týpký kar delen gibi üzerine atýlan gevþek topraðý delerek gökyüzüne yükselir. Zararlý böceði falan da pek yoktur. Genel olarak tertemiz bir sap olarak karþýnýza çýkar. Kuþkonmazýn dip kýsmýný biraz elinizle yay þeklinde esneterek kontrol edin. Esnemediði, sertleþtiði nokta yenilebilecek yerin baþladýðýný iþaret eder. Elinizle, býçak kullanmadan, tam buradan kýrýn. Soðuk suda yýkayýn. Kuþkonmazýn dip kýsýmlarýný arzu ederseniz (ben pek yapmam) soyma býçaðýyla biraz soyabilirsiniz.
YAÐLAYIP?TUZLAYIP?DOÐRU?IZGARAYA
Þimdi geldik kuþkonmazý dilimlemeye. Burada ne yapmak istediðimiz önemli. Sizin için bir fotoðraf hazýrladým, kesme þekline göre nasýl deðerlendirileceðiyle ilgili... Kuþkonmazýn özel bir lezzeti olsa da yanýndaki malzemeleri fazla baskýlamaz. Lezzeti en çok salatada ön plandadýr. Somon gibi balýklarla, karidesle ya da biraz haþlanýp füme etlere sararak üzerine damlatýlan limon gibi ekþimtrak soslarla servis edilebilinir. Zeytinyaðýyla yaðlanýp tuzlanýp biraz da baharat ekleyerek ýzgarada kýsa süre piþirilebilir. Üzerinde peynir eritilebilir. Çið olarak hollandes sos veya ýstakozlu, karidesli soslarla güzel bir baþlangýç olabilir. Kraker yerine uzun kuþkonmaz gövdeleri bu soslara batýrýlýp afiyetle yenilir.
Bugün biraz farklý bir yöntem ve önerim olacak. Önerdiðim þekilde piþirirken içine bir dilim fileto balýk ilave edebilir veya fýrýndan çýkardýktan sonra üzerine poþe yumurta koyabilirsiniz. Lezzetini ve piþirme yöntemlerini keþfettikçe inanýyorum ki mutfaðýnýzda daha fazla yer alacak. Þimdiden afiyetle!
KAÐITTA DENEYÝN
Kuþkonmazlarý temizleyip kaðýt havluyla nemini alýn, fýrýn kaðýdýnýn ortasýna yerleþtirin. Yanýna birkaç tane temizlenmiþ taze soðan, biberiye dalý, iki-üç adet yeþil erik ve birkaç dal maydanoz ekleyin. Üzerine zeytinyaðý gezdirin, deðirmenden karabiber çekip tuz serpin. Üzerini iyice kapatýp 180 derecede ýsýnmýþ fýrýnda sadece 10 dakika piþirin. Ýþte bu kadar basit ve bu kadar lezzetli! Izgara etlerin yanýnda servis edebilirsiniz.