Nihayet muhalefetten bir ses geldi.
MHP lideri Devlet Bahçeli, Hürriyet’ten Þükrü Küçükþahin’e, partisinin cumhurbaþkaný adayýyla ilgili ilk ipucunuverdi.
Gece gündüz bu konu üzerinde düþünüyormuþ MHP lideri. Çizerek anlattýðý plana göre, Türkiye’de seçmen gerçeði yüzde 64 ve yüzde 36’lýk iki üçgenden oluþuyormuþ; yapýlmasý gereken, bu iki üçgen içinden en fazla oyu alacak bir aday çýkarmak olmalýymýþ...
Ýlginç bir yaklaþým.
Devlet Bahçelidaha önce de ilginç matematik formülleriyle kamuoyu önüne çýkmýþtý. Meselâ 2009 yýlýnda yerel seçim adaylarýný tanýtýrken yaptýðý þu hesap: “2009 yýlýndayýz. 2009'un sýfýrlarýnýn üzerine çarpý koyun, atýn. Ýki sýfýrý kaldýrdýk. Ne kaldý 29. 11 ile 29'u toplayýn ne oldu, 40. Milliyetçi hareketinin 40. yýlý. Bunlar tesadüf olamaz...”
Hatýrýmdan çýkmayan bir hesabýda 6 Aralýk 2010’da yapmýþtý MHP lideri: “Her ülküdaþýma bir görev düþüyor. Hayatýnda MHP’ye hiç oy vermemiþ ilkokuldaki 5 arkadaþýný bulacaksýn. Ortaöðretimde 5 arkadaþýný bulacaksýn. Askerliðinizi yaptýðýnýza göre 5 asker arkadaþýnýzý bulacaksýn. Mahalleden 5 arkadaþýný bulacaksýn, sokaktan da 4 arkadaþýný bulacaksýn. Toplayýn 24. 49 milyon seçmen var, bunu 24’e bölerseniz ortaya çýkan rakam ülkücülerin oy temin etmesini gerektiren hane sayýsýný verir. Demek ki 19 milyon alabilirsek MHPiktidar olur. Bu inandýrýcý olmayan bir hesap mý?”
Þimdiki formül, yüzde 64 ve yüzde 36’lýk iki kümeden de oy alabilecek biriyle cumhurbaþkaný seçtirme hesabýyla ilgili. Dediði aynen þu: “Bu iki üçgenin içindeki vatandaþýn kabulünü görecek bir ismi aday gösterirsek, yüzde 64 ve 36’dan büyük bir bölümü buraya kayar. Peki, bu isim nasýl biri olmalý ki bu tablo gerçekleþsin?”
Öncekileri aklýnýz almadý diye Bahçeli’nin bu yeni hesabýný yabana atmayýn. Gerçekten de, yüzde 100’e tamamlanan iki küme içerisinde yer alan seçmenlerin çoðunun oyunu alacak bir aday cumhurbaþkaný seçilecek; hesap doðru yani... “Bu isim nasýl biri olmalý ki, bu tablo gerçekleþsin?” sorusu da bence geçerli...
CHP’ye gidecek, SP’nin kapýsýný çalacak, Büyük Birlik Partisi’ni ziyareti de ihmal etmeyecekmiþ; “Sivil toplum örgütlerini, inanç gruplarýný, katký saðlayacak herkesi ziyaret edeceðim” de demiþ Devlet Bahçeli... Ziyaretlerinde diyeceði de þuymuþ: “Ortak paydasý geniþ olan birini ülkemize cumhurbaþkaný yapalým...”
Hesabýn bence en zayýf noktasý burasý: Saydýðý partilerin seçmenlerini Devlet Bahçeli’nin ziyaretleri sonucu ortaya çýkacak isme oy vermeye sevk etmek çok zor...
Zor deðil, neredeyse imkânsýz...
Çabasý bir ‘ortak aday’ çýkartmayla sonuçlanabilir elbette, ancak o kiþi Ak Parti adayý karþýsýnda sandýk baþarýsýna ulaþýr mý? Kamuoyu yoklamalarý “Ulaþamaz” diyor... MHP’ye 19 milyon oy beklediði 2011 seçimi öncesinde de kamuoyu yoklamalarý “Olmaz” demiþti (O seçimde MHP 5 milyon 586 bin oy aldý).
Yine de çabalamaya deðer. Cumhurbaþkaný seçtirmek baþarýlamazsa bile, 2002 seçimi sonrasýnda baþlayan CHP ile MHP’yi yakýnlaþtýrma sürecinde yeni bir merhale daha kaydedilmiþ olur.