Devlet “halka arz” sürecine baþlayýnca...

Türk Devleti 100. Yýlýna doðru ilerlerken VARLIKLARINI halký ile paylaþma yolunda önemli adýmlar atabilir...

Sevgili dostlar, aylar önce Baþbakan Erdoðan’ýn otoyollarýn “satýþýnýn iptali sonrasý yaptýðý açýklamalar ile “blok satýþ veya devir yerine halka arz sürecini” baþlatmasýnýn neden önemli olduðunu detaylandýrmýþ ve yapýlabilecekleri sorgulamýþtým...

Bugün konuya kaldýðým yerden devam etmek ve konuyu ele alýrken ilk etapta sizlerden gelen “en çok sorulan” sorudan baþlamak istiyorum; arzlar baþlayýnca alalým mý, ne alalým diyenlere baþlýkta baþladýðým cümleyi bitirerek cevap vermek istiyorum: Türk Devleti Baþbakan Erdoðan’ýn attýðý bu adýmla “varlýðýný halký ile paylaþma” sürecine girdiðinde daha doðrusu ikinci 10 yýllýk BÝLGÝ-ÝNANÇ TEMELLÝ BÜYÜK ATILIM baþladýðýnda; “varlýðýnýzý bankalarda bedavaya tutmak yerine bu deðerli mallarý mutlaka alýn”!

Sevgili dostlar, bu süreç sadece köprü ve otoyollardan ibaret deðil. Devletin halkýyla paylaþabileceði daha yüzlerce deðerli malý var ve bunlarý paylaþma isteði Cumhuriyet tarihinde asla görmediðimiz çok önemli bir adým...

Peki bu süreçte hangi adýmlar atýlmalý ve bizler nasýl katýlmalýyýz?

Daha önce de yazmýþtým, yeni duruma göre tekrar sorgulayalým;

1- ÝMKB: Ýçeriye yönelik “çekici” düzenlemeler yapýlýrken, ayný anda bir BÖLGE BORSASI daha ÝMKB’nin tecrübesinden yararlanarak hayata geçirilmeli. ÝMKB’nin “Borsa Istanbul” olmasý yetmez ! Türkiye sahip olduðu coðrafi konum saat farklarý avantajý ile birkaç küresel organize market daha hayata geçirebilir...

2- Kamu eliyle “Türk halkýna” enstrümanlar anlatýlmalý ! Bankalarda yatan vatandaþýn yüzlerce milyar dolarý “8-9” faiz pazarlýðýnda neredeyse “bedavaya” kullanýlýyor. Bu para sermaye piyasasýnda “FAÝZSÝZ” bir ortamda yaratýlacak “sinerjiden” kar alarak deðerlenebilir.

3- Avrasya Menkul Deðerler Borsasý kurulmalý ! Bölgedeki þirketlerin Rusya-Orta Asya-Orta Doðu ülkelerinin “kote olabilecekleri” ve yaratýlacak “yeni enstrümanlarýn” iþlem göreceði yeni bir “ortak organize pazar”!

4- ÝMKB, ÝZMÝR VOB, Avsarya Menkul Deðerler Borsasý ve Altýn Borsasý yeni bir yapýlanma ile Türkiye’nin bütün ihtiyacýný karþýlayabilir hale getirilmeli. Bu yapýlar içinde 24 saat iþlem yapýlabilecek “elektronik pazarlar” da oluþturulmalý.

5- Türkiye’nin altýn rezervinin ciddiyeti yeniden ele alýnarak sorgulanmalý, idrak edilmeli ve Altýn Borsasý “Londra Metal Borsasý” alternatifi olarak bölge ülkelerinin de ihtiyaçlarýna göre yeniden düzenlenmeli. Ýçeride “yastýk altýndaki” altýnlarýn sertifikaya döndürülüp daha aktif iþlem gördüðü yapý teþvik edilmeli.

6- Altýn Borsasý bütün piyasalara yönelik kurulacak bir FETVA KURULU eþliðinde Ýslami Bankacýlýk ihtiyaçlarýnýn tamamýna cevap vermeli. Bir örnek; Türkiye’deki Ýslami Bankacýlýk kurumlarýndaki para her gece Londra Metal Borsasýna gidip geri geliyor. NEDEN ? ALTIN BORSA’sý yapýlandýrýlamaz mý? Yoksa ülkeye þeriat mý gelir!

7- Kentsel dönüþüm hýzlanmalý. Geçmiþte yapýlan saçma tahsislerle halkýn elinden alýnan “çok deðerli alanlar” geri kazanýlmalý ve deðerlendirilmeli.

8- TOKÝ daha güçlü bir hale getirilmeli ve þehirlerdeki yeniden yapýlanma faaliyetleri hýzlandýrýlarak “bina konsolidasyonu” ne pahasýna olursa olsun baþlamalý. “Konsolidasyon” mantýðý çok basit; bir cadde üzerinde 5 katlý 4 bina varsa, 10 katlý 2 binaya çevrilerek kalan alan YOL ve YEÞÝL SAHA olarak düzenlenebilir...Bu sayede yollarýn geniþlemesinin önü açýlýr, þehirler kökten deðiþir!!

9- “FETVA KURULU” Devlet eliyle kurulmalý ve bütün para-sermaye-menkul piyasalarýný kapsayacak þekilde özellikle Orta Doðu’dan gelecek sermayenin hassasiyetlerini kapsayacak gerekli “görüþleri” ortaya koymalý.

10- TPAO-BOTAÞ yeniden yapýlandýrýlarak, verilecek maden-gaz-petrol imtiyazlarý sonucu halka açýlmalý ve içeride-dýþarýda bu þirketlerin % 49’u satýlmalý. Bu yaratýlan kaynak ile “arama-sondaj” faaliyetleri hýzlanmalý.

11- Tapu tespit ve deðerlendirme komisyonlarý kurularak “iþgal altýndaki” kamu topraklarý yeniden deðerlemeye alýnmalý. Örnek: Boðazdaki yalýlarýn, ormanlarýn kalbine saplanan sitelerin, fabrikalarýn tapularýnýn hepsi eksik veya hiç yok ! Sadece sorularak ortaya çýkacak gerçek “milyarlarca TL’ye” yol açabilir!

12- Kamu Bankalarýnýn havuzlarýndan “Acil Müdahale Fonu” kurulmalý ve piyasalar manipüle edilmek istendiðinde bu FON devreye girerek regulator olmalý.

13- Türk vatandaþlarý bankalara paralarýný “ben yiyemedim, sen ye” mantýðý içinde bedavaya kullandýrmak yerine “halka arz edilecek mallara” ortak olarak bu þirketlerin yarattýðý-yaratacaðý zenginliði paylaþmalý.

14- MB mevzuatý “tokmak sende, davul benim sýrtýmda” mantýðý yeniden sorgulanmak suretiyle, ÝKÝNCÝ 10 YILLIK BÜYÜME SÜRECÝNE uygun hale getirilmeli.

Sevgili dostlar, bir Devlet ve onu yöneten Hükümet özellikle BAÞBAKAN, bankalara-holdinglere satmak yerine Türk Halkýna satmak için adýmlar atýyorsa ve ikinci 10 yýlý ile ortaya çýkacak bu zenginlik halk ile paylaþýlacaksa, size tavsiyem bu sürece mutlaka katýlýn ve çocuklarýnýza iyi birer miras býrakýn!

Sonuç: Bankalarýn o ihalaleri alan holdinglere verdiði para da sizin paranýz. Bankalardaki tüm para sizin varlýðýnýz. Banka sizden toplayýp kredi olarak veriyor ve alanlar sizin paranýzla alýyor. Erdoðan’ýn aylar önce attýðý sinyal niteliðindeki adýmý bu açýdan önemli. Paranýzý bedavaya vermek yerine doðrudan Devlet eliyle satýlanlarý alacaksýnýz ve aradaki aracýlar HAVA ALACAK! Dev bir adým, gatretimiz ile umarýum sonuna kadar gider!

Son söz : ARACI LOBÝ, bu adýmlarý ve özellikle 10 yýllýk ikinci DEVLEÞME dönemini bozmak için herþeyi yapacak, çok dikkatli olmalý ve sürece sahip çýkmalýyýz...

Çok önemli not : Bir yabancý kuruluþ tarafýndan Türkiye’nin görünümünün tam faiz indirimi olma ihtimali öncesi bozulmasý, içeriden de destekli oldukça manidar bir hareket! Bu ayki toplantýda, benim görüþüm faizin en az 3 puan düþürülmesi gerektiði yönünde!