Ülkemizin terörle mücadeleyi kapsamlý bir boyutta yürüttüðü Pençe-Kýlýç Harekatý baþarýyla devam ediyor. Harekatýn askeri boyutunu Milli Savunma Bakaný Hulusi Akar'dan ve askeri uzmanlardan dinledik. Harekat planý örgüt ayrýmý yapmadan bütün terörist unsurlarý imha etmek üzerine kurulu.
Türkiye'yi tehdit eden, zaman zaman iþbirliði yapan, birbirine alan açan terör gruplarýnýn ayný adreslerden talimat aldýðýný biliyoruz.
Meseleyi sadece terör örgütlerine, kanton devletlere indirgemek doðru deðil. Kimi muhaliflerin anlamadýðý nokta burasý.
"Sýnýrlarýmýzýn dýþýnda kurulan kantonlardan bize ne?" diyerek Türk hükümetini eleþtiren sözde aydýnlar ve politikacýlar var. Bölgede istikrarsýzlýðý yaymak isteyenleri görmezden gelenler en hafifinden gaflet içindeler.
Irak'ýn iþgalinden sonra Baðdat'ta oluþturulan düzen kaosu hazýrladý. 2015'te yürürlüðe giren anayasa Baðdat'ta etnisite/mezhep ayrýmý üzerinden bir düzen(sizlik) kurdu. Cumhurbaþkaný, Baþbakan, Meclis Baþkaný, Bölgesel Yönetim hepsi ayrý gruplara tahsis edildi. Þimdi bu sistemi bölge ülkelerine yaymak isteyen adresler belli.
Orta Doðu'da dayatýlan modeller ortada: Lübnanlaþtýrma, Iraklaþtýrma, Suriyeleþtirme... Bu ülkelerde önce vekalet savaþlarý yürüten sonra da oluþan istikrarsýzlýktan çýkar elde edenler belli. Bu üç ülkedeki baskýn aktörlere baktýðýnýzda arkasýndaki güçleri görürsünüz.
1815'te Viyana'da ortaya çýkan Þark Meselesi, ardýndan 1920 Sevr dayatmasý. Bugün bölgede olup bitenler bizi bu coðrafyada bir avuç topraða sýkýþtýrmak isteyenlerin hala ayný kini taþýdýklarýný gösteriyor.
Cumhur Ýttifaký dýþ siyasette rasyonel ve pragmatizme dayalý politikalarda tek ses. Ankara yalnýzca sert güç uygulamýyor. Masada ve sahada varlýk gösterirken terörden arýndýrýlan alanlarda þehirler inþa ederek halkýn gönlünü kazanýyor.
Mýsýr ve Suriye ile normalleþme adýmlarýnýn arka planýný muhalefet hala anlamadý. Küresel geliþmeleri, bölgede yaþanan deðiþimi okuyacak insan kaynaðýndan yoksunlar. Sorunlar yaþadýðýmýz ülkelerde müdahil olan aktörlerin varlýðýndan/rekabetinden habersizler.
Suriye'nin akýbeti Irak gibi olmasýn diyen Ankara önemli bir kart koyuyor. Batý'da kimi uzak görüþlü analistler "Astana Üçlüsü bölge dýþý gördükleri ABD'yi Suriye'den çýkarmak istiyor" diyorlar.
Cumhur Ýttifaký ve Erdoðan kamuoyu desteðini en çok dýþ politikadaki rasyonel, pragmatik ve kararlý tutumdan alýyor. Mavi Vatan, Libya, Suriye, Ukrayna Krizi, KKTC, Tahýl Koridoru, Yunanistan dosyalarý vatandaþýn dilinde de "devlet politikasý" olarak tanýmlanýyor.
Sokaktaki vatandaþ "devlet politikasý" diyerek tarif ettiði baþlýklara destek veren partileri ve karþý çýkan partileri kategorize ediyor. Dýþ politikadaki adýmlara sahip çýkmayan, HDP'yi küstürmemek için görmezden gelen politikacýlar sizce "devlet adamý" olabilir mi?
Pençe-Kýlýç Harekatý bir turnusol kaðýdý. Türkiye'ye kurulan tuzaða karþý uzun zamandýr devam eden mücadeleyi taçlandýrmak için baþlayan harekata kimler karþý çýkýyor ve kimler sessiz kalýyor sizce?