Tek kelimeyle toplar. Devletin yardým toplamasý, kamuya kaynak saðlamak için kendisine yardým toplamasý demek deðildir, bir maðduriyeti toplumsal düzeyde hafifletmek için yardým kampanyasý düzenlemesi demektir.
Devlet yardým kampanyasýný, bir kriz, afet, felaket karþýsýnda sosyal dayanýþmayý ortaya koymak, yardýmlaþma ruhunu geliþtirmek için düzenler.
Zor zamanlar, milli dayanýþma ruhunun tezahür edeceði zamanlardýr ve devletin görevi bunu harekete geçirmektir.
Devletin toplanacak birkaç yüz milyona ihtiyacý yoktur. IMF’nin açýkladýðý gibi þu an yardým talebinde bulunmayan iki ülke Rusya ve Türkiye’dir.
Devletin sosyal alana yönelik harcamalarýnýn, yardýmlarýnýn, teþviklerinin tek bir kalemi milyarlarca liradýr.
Þu birkaç ay için saðlýk personeline ödenecek ek miktar bile 7 milyar lira civarýndadýr.
Devletin salgýn dönemine yönelik açýkladýðý kaynak paketi 100 milyarýn üzerindedir.
Bu rakamlar içinde kampanyadan toplanacak meblað, çok cüzi bir miktara tekabül eder.
O halde yardým kampanyasýnýn amacý, devlete kaynak saðlamak deðildir.
Ýnsanlar kriz zamanlarýnda sürecin parçasý olmak, taþýn altýna elini koymak, maðduriyet yaþayan insanlara bir nebze de olsa katkýda bulunmak isterler.
Düþünün toplumun bir kesimi korunma maksatlý evde çocuklarýyla vakit geçirirken doktoru, hemþiresi, polisi, zabýtasý, birçok kamu görevlisi risk altýnda büyük fedakarlýkla görev yapýyor. Ýþini sürdüremediðinden gelir kapýsý kapanan birçok insan var. Böyle bir durumda insan, bir þey yapmak, krizin hafifletilmesine katkýda bulunmak ister. Yardým kampanyasý bu hissiyatýn karþýlýðýdýr.
Ayný hissiyatý Suriye’deki askeri operasyonlar sýrasýnda gördük; insanlarýmýz Silahlý Kuvvetlerimize destek olmak için yardým seferberliðine katýldý. Bu, devletin ve TSK’nýn ihtiyacý olmasýyla ilgili bir durum deðildi, insanlarýn milli dayanýþma ruhuyla ilgili bir durumdu.
‘Devlet yardým toplar mý’ diye sorulan sorunun devlet ve siyaset tecrübesine sahip olmasý gereken kiþilerden gelmesi ise hayret vericidir. Yardým kampanyalarýnýn önemli bir kýsmýný devlet düzenler.
Suriyeli göçmenlere yardým kampanyasý düzenleyen AFAD, devlet deðil midir?
Van, Bingöl, Elazýð depremlerinden sonra yardým kampanyasý düzenleyen devlet deðil miydi?
Deprem, çýð, göç veya salgýn fark etmez, bir felaket sonrasý kampanya baþlatan öncelikle devletin kurumlarýdýr. Sivil toplum örgütleri ya eþzamanlý olarak kendileri kampanya düzenlerler ya da bu þemsiye kampanyanýn altýnda faaliyet gösterirler.
Devletin okul yaptýrma gibi özel sektöre ve yardýmsever ailelere yönelik çaðrýsý ise tüm zamanlar için geçerlidir. Her iktidar döneminde bu tür hibe yatýrýmlara yönelik teþvik ve yönlendirme olmuþtur.
Büyük devlet ve millet olmak zor zamanda dayanýþma içinde meselelerin üzerine gitmek demektir.
Bu milli dayanýþma ruhunu harekete geçirmek devletin acziyetini deðil milletiyle bütünleþmesini ifade eder.
Asýl acziyet ise sürece katkýda bulunmak yerine siyasi eleþtiri getirmek ve bu ruhu anlamamaktýr.