Kahire - Müslüman Kardeþler’i destekleyen on binlerce kiþi, Mýsýr ordusuna barakalarýna geri dönmelerini ve artýk ertelemeden iktidarý ulusal hükümete devretmelerini söylemek için dün Tahrir Meydaný’na gitti.
Ve sadece 17 ay geç kalmýþlardý. Neredeyse bir buçuk yýl önce Mýsýrlý gençler devrimleri için ölürken, þimdiye dek gizli kalmýþ olan cesur yeraltý organizasyonunu yöneten sakallý beyefendi, devrik Mýsýr liderinin eski baþkan yardýmcýlarýndan Ömer Süleyman ile karþý karþýya gelmiþ, hükümette bir koltuk için pazarlýk etmiþti. Ama dün, tüm devrimciler oradaydýlar. Eðer geçen haftaki seçimin sonuçlarý yarýn açýklanýp baþkan seçilirse, vay Mübarek’in eski baþbakaný Ahmet Þefik’e! Bir Mübarek kopyasý.
Üzücü zamanlar. Dün Mýsýr’da bir yol kenarýnda, Mýsýr ordusunun patronu Feldmareþal Tantavi’nin bebek Hüsnü Mübarek’i kucaðýnda tuttuðu ve bir dizi sabýk diktatörün dolar için dilendiði harika fotomontajlar vardý. Mübarek, Tunuslu Bin Ali ve Libyalý Kaddafi, hatta Mübarek’in karýsý Suzanne bunlarýn arasýndaydý. Fakat bir þekilde çok geç kalýnmýþtý.
Bir adam bana 20 Mýsýr poundu, yani yaklaþýk 5 lira karþýlýðýnda, diktatörün yüz maskesini satmaya çalýþtý ve ben reddedince ‘tamam, bu Mübarek, 10 pound,’ dedi. Fakat Tahrir Meydaný’nýn eski günleri, yeni ve genç bir Mýsýr’ýn yürekli gücü kaybolmuþtu.
Kim buraya, “Özgürlük Meydaný”na gelir ve Müslüman Kardeþler adayý Muhammed Morsi’nin, büyük ihtimalle sonunda yarýn açýklanacak olan ertelenmiþ sonuçlardan sonra baþkan ilan edileceðini umardý?
O kadar çok sakal vardý ki. Büyük sakallar, keçi sakallar, sivri sakallar, Che Guevara sakallarý. Hatta eski Mýsýr baþkanlarý Cemal Abdül Nasýr ve Enver Sedat kartpostallarýnýn yanýnda, Che Guevera kartpostallarý bile satýlýyordu.
***
Büyük ve gerçek Mýsýrlý devrimci Saad Zaghloul’un evini ziyaret etmek için randevu aldýðým bugün için dua ettim. 20. yüzyýlýn baþlarýnda bu avukat-devrimci, ülkesi için özgürlük ve baðýmsýzlýk talep ederek Ýngiltere Kralý’nýn sakalýný çekmiþti.
Ve sonra, Saad Zaghloul’un uzak bir akrabasý tesadüf eseri Tahrir Meydaný’ndaydý. Gençlik Koalisyonu üyelerinden Ahmed Reda Saad Mohamed Zaghloul, atasýndan kalan ayný ince yüze sahipti. Ve söyleyecekleri þunlardý: “Biz hassas insanlarýz. Dinimize tapýyoruz, ancak din terörüne deðil.
“Bu kriz durumu için iki senaryo var: Morsi giyemeyeceðiniz bir þapka gibi. Diðeri ise, eðer Þafik baþkan olursa, kýsa süre için de olsa kan dökülecek. Çünkü ordunun büyük generalleri asla Mýsýr’ý yönetemeyecekler. Burada, Mýsýr’daki her evden bir asker orduda ve bu yaþlý adamlarýn yönetmesine asla izin vermezler. Ordu halkýn yanýnda.”
Mýsýrlý emekli tümgeneral Sameh Seif al-Yazal lütfedip BBC’ye þöyle dedi: “Bazen kristal küremi kullanýyorum. Bir kristal kürem var ve akþam ona bakýp sonuçlarý görüyorum. Kristal kürem bana Ahmet Þefik’in kazanacaðýný söylüyor.”
Tabii tüm Mýsýrlý generallerin küreleri var mý bilmiyorum. Fakat bu Mübarek’in son baþbakanýnýn, Pazar günü baþkan ilan edileceði izlenimini yaratýyor. Sanýrým kafamýzý eðip kurþun geçirmez yeleklerimizi üzerimizden çýkarmasak iyi olur.