Devrime geç kalan Müslüman Kardeşler Tahrir Meydanı’nı ele geçirdiler

Kahire - Müslüman Kardeşler’i destekleyen on binlerce kişi, Mısır ordusuna barakalarına geri dönmelerini ve artık ertelemeden iktidarı ulusal hükümete devretmelerini söylemek için dün Tahrir Meydanı’na gitti.

Ve sadece 17 ay geç kalmışlardı. Neredeyse bir buçuk yıl önce Mısırlı gençler devrimleri için ölürken, şimdiye dek gizli kalmış olan cesur yeraltı organizasyonunu yöneten sakallı beyefendi, devrik Mısır liderinin eski başkan yardımcılarından Ömer Süleyman ile karşı karşıya gelmiş, hükümette bir koltuk için pazarlık etmişti. Ama dün, tüm devrimciler oradaydılar. Eğer geçen haftaki seçimin sonuçları yarın açıklanıp başkan seçilirse, vay Mübarek’in eski başbakanı Ahmet Şefik’e! Bir Mübarek kopyası.

Üzücü zamanlar. Dün Mısır’da bir yol kenarında, Mısır ordusunun patronu Feldmareşal Tantavi’nin bebek Hüsnü Mübarek’i kucağında tuttuğu ve bir dizi sabık diktatörün dolar için dilendiği harika fotomontajlar vardı. Mübarek, Tunuslu Bin Ali ve Libyalı Kaddafi, hatta Mübarek’in karısı Suzanne bunların arasındaydı. Fakat bir şekilde çok geç kalınmıştı.

Bir adam bana 20 Mısır poundu, yani yaklaşık 5 lira karşılığında, diktatörün yüz maskesini satmaya çalıştı ve ben reddedince ‘tamam, bu Mübarek, 10 pound,’ dedi. Fakat Tahrir Meydanı’nın eski günleri, yeni ve genç bir Mısır’ın yürekli gücü kaybolmuştu.

Kim buraya, “Özgürlük Meydanı”na gelir ve Müslüman Kardeşler adayı Muhammed Morsi’nin, büyük ihtimalle sonunda yarın açıklanacak olan ertelenmiş sonuçlardan sonra başkan ilan edileceğini umardı?

O kadar çok sakal vardı ki. Büyük sakallar, keçi sakallar, sivri sakallar, Che Guevara sakalları. Hatta eski Mısır başkanları Cemal Abdül Nasır ve Enver Sedat kartpostallarının yanında, Che Guevera kartpostalları bile satılıyordu.

***

Büyük ve gerçek Mısırlı devrimci Saad Zaghloul’un evini ziyaret etmek için randevu aldığım bugün için dua ettim. 20. yüzyılın başlarında bu avukat-devrimci, ülkesi için özgürlük ve bağımsızlık talep ederek İngiltere Kralı’nın sakalını çekmişti.

Ve sonra, Saad Zaghloul’un uzak bir akrabası tesadüf eseri Tahrir Meydanı’ndaydı. Gençlik Koalisyonu üyelerinden Ahmed Reda Saad Mohamed Zaghloul, atasından kalan aynı ince yüze sahipti. Ve söyleyecekleri şunlardı: “Biz hassas insanlarız. Dinimize tapıyoruz, ancak din terörüne değil.

“Bu kriz durumu için iki senaryo var: Morsi giyemeyeceğiniz bir şapka gibi. Diğeri ise, eğer Şafik başkan olursa, kısa süre için de olsa kan dökülecek. Çünkü ordunun büyük generalleri asla Mısır’ı yönetemeyecekler. Burada, Mısır’daki her evden bir asker orduda ve bu yaşlı adamların yönetmesine asla izin vermezler. Ordu halkın yanında.”

Mısırlı emekli tümgeneral Sameh Seif al-Yazal lütfedip BBC’ye şöyle dedi: “Bazen kristal küremi kullanıyorum. Bir kristal kürem var ve akşam ona bakıp sonuçları görüyorum. Kristal kürem bana Ahmet Şefik’in kazanacağını söylüyor.”

Tabii tüm Mısırlı generallerin küreleri var mı bilmiyorum. Fakat bu Mübarek’in son başbakanının, Pazar günü başkan ilan edileceği izlenimini yaratıyor. Sanırım kafamızı eğip  kurşun geçirmez yeleklerimizi üzerimizden çıkarmasak iyi olur.