Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Dijital hayatta durumlar nasıl?

Ödev var mıydı, yok muydu? Çocuklara nasıl programlar hazırlamalı? Araya arkadaş toplantılarını, bir iki kültür sanat aktivitesini de muhakkak eklemeli. Havalar da pek soğuk ama kesinlikle açık alanda da zaman geçirmeli... Tüm bunlar yarıyıl tatili nedeniyle birçok anne babanın aklından geçen sorular, kendi kendine aldığı notlar... Hepsi gerçek dünyaya ait. Oysa hem yetişkinlerin hem de gençlerin hatta çocukların yaşadığı, hatta etkisi gerçeğiyle yarışır düzeyde olan bir de “dijital” hayatları var. Orada durumlar nasıl? Zira ergenlik çağındaki çocukların büyük çoğunluğu, zamanının önemli bir kısmını bilgisayar, telefon, tablet başında geçiriyor. Bu süreler tatillerde daha da artıyor. Hal böyle olunca, iş başa yani ailelere düşüyor. Çocuklarımızın teknolojinin olanaklarından en iyi şekilde faydalanması için birkaç önemli noktaya dikkat etmek yetiyor. İnternet ve veri güvenliğinde önemli bir yeri olan Trend Micro’nun uzmanları da ailelere bu püf noktalar konusunda yardımcı oluyor.

Bir kere her şeyin temeli “açık iletişim”... Çocuklara her şeyin sebebini açıklamak gerekiyor. Uzmanlara göre çocuklar bir şeyin kötü olduğunu ve yapmamaları gerektiğini biliyor. Ancak bilmedikleri, neden kötü olduğu ve neden yapmammaları gerektiği... Onları “Çünkü” diye başlayan açıklamalara alıştırmak önemliymiş. Diyelim çocuğumuz yanlışlıka görülmemesi gereken bir içeriğe ulaştı (Çünkü internete sadece kendi evinde ve sizin kontrolünüzde girmiyor. Arkadaşına gittiğinde, internet kafede oyun oynadığında oradaki güvenlik koşullarını bilmeniz mümkün olmayabilir.) ve siz bunu fark ettiğiniz, onu bu konuda yaşına uygun bir şekilde bilgilendirin ve verebileceği zararları mantıklı şekilde anlatın.

Ama sen izliyorsun!

Kerem ve Elvan, “Bu çok şiddet içeriyor, yaşınıza uygun değil!” açıklamasına “Ama sen izliyorsun” dediğinde benim kurtarıcı açıklamam “Bazı şeyleri anlamanız, ondan korunmamız yaşımızla ilgili. Siz şimdi rahatlıkla tüm yemekleri yiyorsunuz ama henüz bebekken size sadece sıvı şeyler vermemiz gerekiyordu. Çünkü bu yemekleri yutmak ve öğütmek için büyümeniz gerekiyordu” oluyor. İçeriği kötülemek (gerçekten kötü ise o ayrı!) benim ya da büyüklerin kötü şeyleri izleyebileceği, oynayabileceği algısı oluşturabilir diye pek tercih etmediğim bir uzak tutma yöntemi...

“Mahremiyet” alanını korumak ve başkalarının sınırlarına da saygı göstermek çocuklara kendilerini daha iyi ifade etmeleri için öğretilmesi gerekenlerin başında geliyor. Söz konusu dijital hayat olunca bu konu daha da önem kazanıyor. İnternetteki tuzaklara düşmelerinin en büyük nedeni çockuların hangi bilgiyi paylaşacaklarını bilmemeleri. Yüz yüze konuşulan her şeyin online ortamda da paylaşılabileceğini düşünüyorlar.

Trend Micro uzmanları “Onlara internette özellikle tanımadıkları kişilerle bilgi alışverişinde bulunmamaları, kendileri ve aileleriyle ilgili özel paylaşım yapmamaları gerektiğini anlatın. İnternetteki diğer kişilerin mahremiyetine saygılı olmalarını öğütleyin. Ödevlerinde kullandıkları görsel ve bilgilerin kaynağını belirterek başkalarının haklarına saygılı olması gerektiğini anlatın” diye uyarıyor.

ANNENİN AJANDASI

Dokuz ülkeden katılım var

Çocuğunuz resim yapmayı seviyorsa, bu haber tam ona göre... Bu yıl 35’incisi düzenlenen Uluslararası Pınar Çocuk Resim Yarışması’nın teması ‘Gelecek İçin Hayallerim’ olarak belirlendi. 15 Nisan’a kadar davet edilen yarışmaya bu yıl 9 ülkeden katılım olacak. Ayrıntılar için www.pinar.com.tr adresine bakabilirsiniz.