Ödev var mýydý, yok muydu? Çocuklara nasýl programlar hazýrlamalý? Araya arkadaþ toplantýlarýný, bir iki kültür sanat aktivitesini de muhakkak eklemeli. Havalar da pek soðuk ama kesinlikle açýk alanda da zaman geçirmeli... Tüm bunlar yarýyýl tatili nedeniyle birçok anne babanýn aklýndan geçen sorular, kendi kendine aldýðý notlar... Hepsi gerçek dünyaya ait. Oysa hem yetiþkinlerin hem de gençlerin hatta çocuklarýn yaþadýðý, hatta etkisi gerçeðiyle yarýþýr düzeyde olan bir de “dijital” hayatlarý var. Orada durumlar nasýl? Zira ergenlik çaðýndaki çocuklarýn büyük çoðunluðu, zamanýnýn önemli bir kýsmýný bilgisayar, telefon, tablet baþýnda geçiriyor. Bu süreler tatillerde daha da artýyor. Hal böyle olunca, iþ baþa yani ailelere düþüyor. Çocuklarýmýzýn teknolojinin olanaklarýndan en iyi þekilde faydalanmasý için birkaç önemli noktaya dikkat etmek yetiyor. Ýnternet ve veri güvenliðinde önemli bir yeri olan Trend Micro’nun uzmanlarý da ailelere bu püf noktalar konusunda yardýmcý oluyor.
Bir kere her þeyin temeli “açýk iletiþim”... Çocuklara her þeyin sebebini açýklamak gerekiyor. Uzmanlara göre çocuklar bir þeyin kötü olduðunu ve yapmamalarý gerektiðini biliyor. Ancak bilmedikleri, neden kötü olduðu ve neden yapmammalarý gerektiði... Onlarý “Çünkü” diye baþlayan açýklamalara alýþtýrmak önemliymiþ. Diyelim çocuðumuz yanlýþlýka görülmemesi gereken bir içeriðe ulaþtý (Çünkü internete sadece kendi evinde ve sizin kontrolünüzde girmiyor. Arkadaþýna gittiðinde, internet kafede oyun oynadýðýnda oradaki güvenlik koþullarýný bilmeniz mümkün olmayabilir.) ve siz bunu fark ettiðiniz, onu bu konuda yaþýna uygun bir þekilde bilgilendirin ve verebileceði zararlarý mantýklý þekilde anlatýn.
Ama sen izliyorsun!
Kerem ve Elvan, “Bu çok þiddet içeriyor, yaþýnýza uygun deðil!” açýklamasýna “Ama sen izliyorsun” dediðinde benim kurtarýcý açýklamam “Bazý þeyleri anlamanýz, ondan korunmamýz yaþýmýzla ilgili. Siz þimdi rahatlýkla tüm yemekleri yiyorsunuz ama henüz bebekken size sadece sývý þeyler vermemiz gerekiyordu. Çünkü bu yemekleri yutmak ve öðütmek için büyümeniz gerekiyordu” oluyor. Ýçeriði kötülemek (gerçekten kötü ise o ayrý!) benim ya da büyüklerin kötü þeyleri izleyebileceði, oynayabileceði algýsý oluþturabilir diye pek tercih etmediðim bir uzak tutma yöntemi...
“Mahremiyet” alanýný korumak ve baþkalarýnýn sýnýrlarýna da saygý göstermek çocuklara kendilerini daha iyi ifade etmeleri için öðretilmesi gerekenlerin baþýnda geliyor. Söz konusu dijital hayat olunca bu konu daha da önem kazanýyor. Ýnternetteki tuzaklara düþmelerinin en büyük nedeni çockularýn hangi bilgiyi paylaþacaklarýný bilmemeleri. Yüz yüze konuþulan her þeyin online ortamda da paylaþýlabileceðini düþünüyorlar.
Trend Micro uzmanlarý “Onlara internette özellikle tanýmadýklarý kiþilerle bilgi alýþveriþinde bulunmamalarý, kendileri ve aileleriyle ilgili özel paylaþým yapmamalarý gerektiðini anlatýn. Ýnternetteki diðer kiþilerin mahremiyetine saygýlý olmalarýný öðütleyin. Ödevlerinde kullandýklarý görsel ve bilgilerin kaynaðýný belirterek baþkalarýnýn haklarýna saygýlý olmasý gerektiðini anlatýn” diye uyarýyor.
ANNENÝN AJANDASI
Dokuz ülkeden katýlým var
Çocuðunuz resim yapmayý seviyorsa, bu haber tam ona göre... Bu yýl 35’incisi düzenlenen Uluslararasý Pýnar Çocuk Resim Yarýþmasý’nýn temasý ‘Gelecek Ýçin Hayallerim’ olarak belirlendi. 15 Nisan’a kadar davet edilen yarýþmaya bu yýl 9 ülkeden katýlým olacak. Ayrýntýlar için www.pinar.com.tr adresine bakabilirsiniz.