Dijital tehdit!

Ýnternet… Dijital alem…
Durmadan akan KÝRLÝ bir nehir gibi…
Bu nehirden SAF, DURU ve TEMÝZ su elde etmek mümkün mü?
Evet. Mümkün.
Ama nasýl?
Bu yazýda size internetin faydalarýný ya da zararlarýný sýralayacak deðilim. Ama size nasýl bir alemin içinde olduðumuzun ve ne tür tehditlerle karþý karþýya kaldýðýmýzýn fotoðrafýný sýnýrlý da olsa çekmeye çalýþayým.

***

Baþta belirttiðim gibi kirli bir nehirden su içmeye çalýþýyoruz. Bu o kadar kolay bir iþ deðil ama suyu filtrelemek için gerekli donamýmýz da yok deðil.
Baþta muhakeme kabiliyetimiz ve dingin bir bilincimiz var. En çok buna güveneceðiz. Bu iki gücümüzü etkili kullandýðýmýz taktirde gerisi kendiliðinden gelecektir.

***

Ýþimiz kolay deðil. Dijital platformlardan hangisini kullanýrsanýz kullanýn deyim yerindeyse dört bir yandan SALDIRI altýnda kalýyoruz. Her týkladýðýnýz baðlantýda ya bir reklam çýkýyor karþýnýza ya da bir yönlendirme.
Bir de sosyal medya uygulamalarý var. Orada durum daha vahim. Tüm kiþisel verilerimiz kayýt altýna alýnýyor. Kim tarafýndan nerede, ne zaman, nasýl ve hangi amaçla kullanýlacaklarýný bilmiyoruz. Sadece kiþisel verilerimiz mi? Elbette hayýr. Zevklerimiz, tüketim alýþkanlýklarýmýz, siyasi eðilimlerimiz hatta saðlýðýmýz bile veri olarak depolanýyor.

***

Aslýnda dijital alemde neredeyse tamamen savunmasýz ve çýplaðýz. Mahremiyetimiz bile afiþe ediliyor. Þimdilerde dünya en çok kiþisel verilerin kullanýlmasý ve mahremiyetin kalmamasýný tartýþýyor.
Sadece bunlar mý? Hayýr!
Biz yetiþkinler bu kadar saldýrýya karþý çaresiz kalýrken; çocuklarýmýzý nasýl koruyacaðýz?
Bu bence daha önemli bir sorun. Burada da en büyük sorumluluk bizlere yani ebeveynlere ve eðitimcilere düþüyor.
Çocuklarýmýzýn internette ne seyrettiðine, hangi oyunu oynadýðýna, ne tür içeriklere baktýðýna ve nasýl zorbalýklarla karþý karþýya kaldýðýný bilmemiz için onlarý yakýndan takip etmek zorundayýz.

***

Tümden bir yaklaþýmla interneti yasaklamak ASLA çözüm deðil. Kaldý ki internet artýk eðitimin bir parçasý, destekleyici bir unsuru günümüzde. En makul olaný filtreleme sistemi ile belli kurallar çerçevesinde günlük belirlenmiþ bir zaman aralýðýnda interneti kullanmalarýna izin vermek. Ama kurallardan asla ödün vermeden. Unutmayalým ki doðadan ve insandan kopuk bir birey ne mutlu olabilir ne de hayatta baþarýlý olabilir. Sanal dünyaya hapsolmuþ bir çocuk elbette hayattaki gerçeklerle ve problemlerle karþý karþýya geldiðinde onlarla baþa çýkmasý zor olur.

Sözün özü: dijital alemde pasif ve etkin olacaðýz. Dayatýlaný deðil istediðimizi almaya çalýþacaðýz. Nesne deðil özne olmaya çalýþacaðýz. Bilgi ve reklam bombardýmanýna karþý korunaklý sýðýnaklarýmýz olmalý. O sýðýnak da zihnmizi… bilincimiz…