Tüm dünyayý olumsuz etkileyen COVID-19 ile ilgili olarak, iþ saðlýðý ve güvenliði yönünden de bazý önlemler alýnmasý gerekiyor. Aile, Çalýþma ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Genel Müdürlüðü bu anlamda alýnmasý gereken ve hayat kurtaracak önlemleri açýkladý.
Özellikle hem çalýþanlar, hem üçüncü kiþilerin iþyerinde maruz kalabilecekleri tehlikelerin dikkate alýnarak ve iþyeri özelindeki tehlikelerin belirlenerek ayrý bir risk deðerlendirmesinin yapýlmasý veya mevcut risk deðerlendirmesinin güncellenmesi gerekiyor.
Mevcut acil durum planlarý ve risk deðerlendirmeleri güncellenmeli, ayrýca salgýna karþý bir eylem planý geliþtirilmelidir. Bu planda hazýrlýk ekibinde görevli çalýþanlar ile sorumluluklarý belirlenmelidir.
Ýþyerine ziyaretçi giriþ çýkýþlarýný kýsýtlanmalýdýr.
Aciliyeti olmayan etkinlikler iptal edilmelidir.
Toplantýlar sýnýrlandýrýlmalý ve kalabalýk düzenlenmemelidir. Toplantýlar sanal ortamlarda yapýlmalýdýr.
Çalýþan sayýsý, sosyal mesafeyi koruyacak þekilde mümkün olan en az sayýda tutulmalýdýr.
Evden çalýþma imkaný olan personel evden çalýþmaya yönlendirilmelidir.
Atýklarýn, toplanmasý, depolanmasý ve iþyerinden uzaklaþtýrýlmasý konularýnda çalýþanlar bilgilendirilmelidir. Servis araçlarýnda hijyen, temizlik konularýna dikkat edilerek oturma düzeni sosyal mesafeyi koruyacak þekilde ve taþýma kapasitesinin yarýya indirilmesi suretiyle gerekli tedbirler alýnmalýdýr.
Risk Deðerlendirmesi yapýlýrken tehlikeler, riskler ve alýnacak önlemlerin belirlenmesinde aþaðýda yer alan temel ilkelerin göz önünde bulundurulmasý uygun olacak.
Çalýþanlarýn iþyerinde nerede ve nasýl COVID-19 virüsüne maruz kalabileceðine iliþkin deðerlendirme yapýlmasý, iþyerinde iþin özelliði nedeniyle yüksek risk altýndaki çalýþanlarýn belirlenmesi, iþ süreçleri ve çalýþma þekillerinin deðerlendirmeler sonucu yeniden planlanmasý gerekiyor.
Ýþyerinde ayný anda bulunan çalýþan sayýsýnýn asgari oranda tutulmasý için uzaktan çalýþma, dönüþümlü çalýþma, çalýþma süresinin organizasyonu gibi planlanmalarýn yapýlmasý gerekmektedir.
Yemekhane ve dinlenme alanlarýnda, sosyal mesafenin arttýrýlmasýna iliþkin önlemlerin belirlenmesinde fayda var. Özellikle yemekhanede kumanya vb. yöntemleri uygun olacak. Çalýþanlarýn molalarý ve yemek aralarý sosyal mesafeyi koruyacak þekilde düzenlenmelidir
Çalýþanlarýn bireysel risk faktörlerinin (ör; kronik rahatsýzlýðý olan çalýþanlar, gebe çalýþanlar gibi özel politika gerektiren çalýþanlar vb.) belirlenmesi ve bu çalýþanlarýn korunmasý için gerekli tedbirlerin deðerlendirilmesi gerekiyor.
Hasta kiþilerin belirlenmesi ve izolasyonu için politikalar ve prosedürlerin belirlenmesi, iþyerinde çalýþanlara verilmek üzere COVID-19 virüsüne karþý koruma saðlamaya uygun ve yeterli sayýda kiþisel koruyucu donaným (KKD) tedariðinin planlamasý gerekiyor.
6331 sayýlý Kanun gereði hazýrlanan Acil Durum Planýnda salgýn hastalýklara karþý alýnmasý gereken Önleyici ve Sýnýrlandýrýcý Tedbirlerin COVID-19 ‘a iliþkin olarak güncellenerek devreye alýnmasý gerekmektedir. Çalýþan temsilcileri ve/veya çalýþanlarýn güncellenen acil durum planý hakkýnda bilgilendirilmesi ve plan kapsamýnda ne yapmalarý veya yapmamalarý gerektiðinin farkýnda olmalarý saðlanmalýdýr.
Ýþyerinde COVID-19 enfeksiyonu salgýnýna karþý alýnmýþ ve alýnmasý gereken tedbirler hakkýnda (sosyal mesafe kuralýna uyarak veya uzaktan iletiþim araçlarý vb.) çalýþanlar ve/veya temsilcilerinin görüþleri alýnmalý ve bu konulardaki görüþmelerde yer almasý ve katýlýmlarý saðlanmalýdýr.