Dikkat Canan Arıtman

Çarşamba gecesi,Haberturk Tv’de, Balçiçek İlter’in Karşıt Görüş programında, eski CHP Milletvekili Canan Arıtman konuktu.Sadece ideolojik sertliğinden dolayı değil milletvekili olduğu dönemde elinde çifte tabancayla gazetecilere poz verdiği için hoşlanmam Canan Arıtman’dan.

Ekranda görünce, “nereden çıktı şimdi, sade bir CHP üyesi,programda maraza çıkarsın diye mi yayına davet edildi” diye düşündüm.Sonra yayın ilerledi ve Canan Arıtman’ın ekrana çıkarılmasının, Türkiye’de siyasetin nasıl yapıldığının görülmesi açısından iyi olduğuna karar verdim.

***

Canan Arıtman’ın ekrana çıkmasının neden iyi olduğunu düşündüğümü anlatayım ilk başta.TRT’de aylar önce bir yorumcunun hamile kadınlarla ilgili söylediğini Başbakan Erdoğan’ın söylediğini iddia etti Arıtman.Yani gündemden bu kadar uzak ve kulaktan dolma bilgilerle yorum yapıyor.

Sonra “Başörtüsü yüzünden bu ülkede çocuk tecavüzlerinin arttığını” da iddia etti.Üstelik bu iddiayı dile getirirken “bilim insanı” kimliğini de ısrarla vurguladı.Sapla samanı birbirine karıştırmak için bu kadar dolambaçlı yollara sapıldığını ilk kez görmüş olduk.

Türkiye’nin makul ve ezici çoğunluğu Canan Arıtman gibi düşünmüyor.Ama azınlık bir fikrin ne kadar marjinalleşebileceği, hangi bilgilerle (!) konuştuğu ve nasıl analiz yaptığını (!) görmek açısından Arıtman’ın ekranda olması iyi oldu...

***

Bu vesileyle bir noktanın da altını çizmek lazım.Tartışma programlarında Arıtman ve benzeri insanları ekrana çıkarmak riskli iştir.Ne yayında nereye kadar gidebileceğini kestirebilirsiniz ne de bu tarz insanları neden ekrana çıkardın eleştirisinden kurtulabilirsiniz.

Bir de üzerine “reyting almak için ne yollara başvuruyor” eleştirisi alırsınız.Zaman zaman hatta sıklıkla bu tarz işlerin yapıldığını da görüyoruz.Buradaki tek fark Canan Arıtman’ın uzun zamandır ekranlarda görünmemesiydi. Yoksa benzer düşüncelere sahip Şükran Soner’i hemen her akşam bir kanalda görüyoruz.

Balçiçek İlter’i konuk seçiminden dolayı eleştirenler de olacaktır, köhneleşmiş bir zihniyetin sergilenmesine olanak sağladığı için destek verenler de...Kendi adıma ilk başta gereksiz bulduğum ama sonra bu zihniyetin sergilendiği iyi oldu dediğim bir yayındı.