Hepimiz çok iyi biliyoruz ki diyetsiz kilo vermek mümkün deðil. Diyet demek yediðimiz yiyecekler demektir. Yediðimiz ve midemize giren tüm besinlere diyet denir. Yiyeceklerin miktarýný kilo verme planýna baþlamadan önceki yeme potansiyeline göre deðiþiklik yapmadan kilo verme olanaksýzdýr. Ancak internette, eczanelerde ve birçok marketlerde artýk diyet yaparken yardýmcýnýz diye baþlayan cümleler ile doðal, zararsýz ve sadece bitkisel olarak ilaç veya destekleyici görme þansýmýz yükselmeye baþladý. Kilo vermeyi amaçlayan birçok birey yemeði kesmeden, yediði yiyeceðin miktarýný azaltmadan kolayca kilo vermenin peþine düþtüðü için ilaç ve diyet destekleyicileri cazip ve etkileyici olmaktadýr. Þiþmanlýðýn ilaç ile tedavisi aslýnda çoðu zaman talihsizliklerle sonuçlanmýþtýr.
Ýlk olarak tedavi için troid hormonu kilolu kiþiye bir hekim tarafýndan önerilmiþ ve baþlanmýþtýr. Bu tedavi sonrasýnda saðlýklý olan kilolu kiþide hipertroidizm hastalýðý oluþmuþtur. Bunu sýrasý ile dinitrofenol içerikli popüler bir ilaç izlemiþ ve bu ilacý kullanan kiþilerde katarakt ve sinir ucu iltihaplarý gözlenmiþtir. Daha sonra ise amfetamin etken maddeli ilacýn kiþide baðýmlýlýða yol açmasý ile ilaç kullanýmýnýn kilo verme üzerindeki etkinliði tartýþýlmaya baþlanmýþtýr. Her ilaç deneyimi yeni bir ilacýn piyasaya sürülmesi için yeni çalýþmalar ve araþtýrmalarýn yapýlmasýna yol açmýþ ve aminoreks etken maddeli ilaç ile hekimler kilolu bireyleri tedavi etmeye çalýþmýþlar ve hastalarda pulmoner hipertansiyonun geliþmesi ile oluþan ciddi yan etki sonrasýnda saðlýk kuruluþlarý ilacý üreten firmanýn ilacýný piyasada satmasýný yasaklamýþlardýr. Günümüzde fenfluramin etken maddeli ilaç kullanýmý ile kalp hastalýklarý iliþkisi araþtýrýlýyor.
DNA’YA?GÖRE?BESLENME
Diyet destekleyicileri için de durum açýkçasý çok farklý deðildir. Kontrolsüz olarak üretilen ve içerisindeki etken maddelerin ne olduðunu dahi çok iyi analiz edilemeyen bu destekleyiciler konusunda dikkatli olunmasý gerekir. Vücut için ciddi sorunlara neden olan ilaç ve diyet destekleyicileri arayýþýna girmek yerine, kilo almayý engelleyecek þiþmanlýktan korunmayý saðlayacak ve aktivite alanlarýnýn artýrmak en doðruyol olacaktýr. Günümüzde beslenme bilimi çalýþmalarý sonuçlarýna baktýðýmýzda gelecekte diyet önerilerinin DNA analizine ve hastalýk risklerine göre yapýlacaðýný tahmin ediyorum.