Dikkat! Zayýflýk hasta ediyor

Obezite gibi zayýflýk da vücutta yýkým yapýyor. Kiþinin kilo alamayýþýndaki nedenlerin saptanmasý ve soruna yönelik tedavi uygulanmasý þart.

ZAYIFLIK vücut aðýrlýðýnýn boy oranýna göre az olmasýdýr. Alýnan enerjinin harcanandan az olmasýdýr, yani bir enerji dengesizliði söz konusudur. Bu durumda vücut var olan yað depolarýný kullanýr. Bunun dýþýnda muhtemel zayýflýða beslenme programýnýn kalitesinin düþük olmasý, yanlýþ uygulanan diyetler da  neden olabilir. Elbette sadece yeme davranýþý bozukluðu zayýflýða neden olmaz. Sindirim sistemindeki bozukluklar, dolaþým bozukluklar, parazitler, sýk enfeksiyon hastalýklarý geçirme sýrasýnda alýnan besinler vücutta kullanýlamayabilir ve sonuçta zayýflýk meydana gelebilir. Hormonsal dengesizlikler nadir de olsa zayýflýða zemin hazýrlayabilir. Tiroid hormonlarýnýn fazlalýðý, bazal metabolizma hýzýn arttýrýr ve enerji harcamasý artar. Ne yerseniz yiyin kilo almanýz da olanaksýzlaþabilir. Aþýrý zayýflýk vücut görüntüsünü de bozar.

Erken kýrýþýklýk sorunun ilk belirtisi

Ciltte kýrýþýklýk aþýrý derecede zayýflýðýn belirti sidir ve kiþinin çabuk yaþlanmasýna neden olur.  E ve C vitaminleri yeterli miktarda alýnmadýðý zaman, cilt beslenemez, gerekli nemi besinlerden ya da sývýlardan alamadýðý için cilt kýrýþýr. Yetersiz beslenme sonucunda vücut baðýþýklýk sistemi kuvvetlenemez. Vücut direnci düþer ve yorgunluk hali oluþur. Vücut gerekli vitaminleri ve mineralleri karþýlamadýðýnda sinir sisteminde bozukluklar ortaya çýkar. Vitamin dengesizliði kiþinin sinir sistemini etkiler. Ayrýca T3 ve T4 hormonlarý zayýf kiþilerde fazla salgýlandýðý için sinirlilik, el titremesi, terleme, bitkinlik ve adet düzensizliði görülür.