Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Dikkatin yemekle bir ilgisi var

Çocuğunuzun beslenme çantasına koyduğunuz yiyeceklerle sadece karnını değil, beynini de doyurduğunu biliyor musunuz ya da yediklerimiz ile hissettiklerimiz arasında bir ilişki olduğunu? “Ne yiyorsan, osun” diye kısaca formüle edebileceğimiz bu durum, günümüz çocuklarının geleceğini de yakından ilgilendiriyor. Çünkü okul döneminde günlük beslenme, hele de okula yeni başlayan çocuklar için çok önemli. Uzmanlar, dikkat eksikliği ile beslenme arasındaki ilişkiyi hatırlatıyor her fırsatta. Üstelik vitamin ve mineral açısından dengeli ve yeterli beslenme, ileride meydana gelebilecek birçok hastalıktan koruyor. Nelerden mi? Sözü, Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu’na bırakalım:

“Eğer çocuğunuzun beslenmesine dikkat etmezseniz erken yaşta veya ergenlik dönemi sonrasında dikkat dağınıklığı, şeker hastalığı, obezite, özellikle kız çocuklarda erken ergenlik, erkek çocuklarda seks hormonunun baskılanması ve kısırlık, genç kızlarda polikistik over sendromu, kalp hastalıkları, genetik kökenli hastalıkların daha hızlı ortaya çıkması, asosyal gelişime bağlı psikolojik bozukluklarla karşılaşabilirsiniz.”

Hayli göz korkutucu, değil mi? “Çocuğunuzun gelişiminin sağlıklı olmasını istiyorsanız” diye başlayan cümleyi yine Karacanoğlu tamamlasın:

-Süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden zengin olan bir kahvaltı sofrası kurun.

-Çocuğunuzu okula kahvaltı etmeden göndermeyin. Mümkün olduğunca evden beslenme çantası hazırlayın.

-Kantinden alışveriş yapmaya alıştırmayın.

-Beslenme çantasında mutlaka fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişlere, kuru veya taze meyvelere yer verin.

-Çabuk sıkılan bir çocuğunuz varsa meyveleri dilimleyerek hazırlayın.

-Demir içeriği zengin, zeka gelişimine katkıda bulunan kuru üzümü, bağışıklık sistemini güçlendiren pek çok antioksidanı içeren yaban mersinini beslenme çantasından eksik etmeyin.

-Konsantrasyon sağlayan, şekeri düzenleyen, obeziteyi önleyen, Omega 3 içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiren cevizi mutlaka sevdirin.

-Hazır meyve sularından ve gazlı içeceklerden kaçının. Hazır meyve suları şişmanlatmasının yanı sıra şeker hastalığına zemin hazırlar.

-Renkli cam şişelerde veya çelik mataralarda taze sıkılmış meyve suyu, ayran ya da süt tüketmesini sağlayın.

Buradan çıkan sonuç şu, öğrenme becerisi sadece okul çantasındakilerle sınırlı değil, beslenme çantasına da büyük görevler düşüyor.

ANNENİN AJANDASI

Sağlıklı ve lezzetli

ÇOCUKLAR evden dışarıda da sağlıklı atıştırmalıklar yiyebilir. Üstelik Hipp Bebek Besinleri, atıştırmalıklarına bir yenisini daha eklemiş. Hipp’in yeni ürünü çocukların ihtiyacı olan tahıl ve meyve gereksinimlerini içerisindeki Organik tam tahıllı buğday, yulaf, pirinç ve meyvelerlerle destekliyor. Ancak bir yaşını tamamlayan çocukların bu lezzetli barı tüketebileceğini de hatırlatalım.

Resim yapmayı seven çocuklara duyurulur... Bayer ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) düzenlediği 22. Uluslararası Çocuk Resim Yarışması’nın konusu “Su:Hayatın Kaynağı Nereden Geliyor?” olarak belirlendi. 6-14 yaş arasındaki çocuklara yönelik yarışmada küresel birinci seçilecek eserin sahibi 2 bin dolar ile ödüllendirilirken, altı bölgenin birincilerine bin dolarının yanı sıra çeşitli hediyeler verilecek. Başvuru adresi ve ayrıntılar www.bayer.com.tr adresinde.

Okula oyun ile hazırlanmak da mümkün... Miniklerin dünyası çocuk spor ve eğlence merkezi My Gym, oyun gruplarıyla hem çocuklara sağlıklı bir gelişim sunuyor hem de onları okula hazırlıyor.

Geçen yıl ‘yeşil toplumlar’ konulu yarışmada 13 yaşındaki Amerikalı Diana Fan,  küresel birinclik ödülü kazandı.