Diplomasinin dili turizm olmalý

Ülkemiz, uluslararasý diplomaside turizm dilini kullandý. Barýþý dünyanýn tatilde de en güzel birleþme, buluþma noktasýnýn Türkiye olduðunu turizmin davetkar sesinde Almanya’daki ITB (Uluslararasý Turizm Borsasý) 2017’de fuarýn 51. yýlýnda ülkemizin þehirlerinden otellerine, turizm sektörünün temsilcilerine varana dek deyim yerinde ise adeta bir çýkartma yaptý. Topyekun milli birlik ve beraberlik ruhuyla saygý, sevgi, hoþgörüyle birbirine kenetlendi. Türkiye’ye 2017 yaz sezonu için olumsuz yönde yürütülen kampanyalarla gösterilmeye çalýþýlan kýrmýzý karta yeþil kartla, zeytin dalýyla, turizmin evrensel diliyle en güzel en anlamlý cevabý verdi.

Tüm dünya üzerinde tatilcilerin seyahat özgürlüðü ve tercihini, hangi ülkeye tatile gideceðine kendisinin karar vermesine engel olmaya çalýþmakta insan haklarýna yapýlan en büyük haksýzlýktýr. Lafa gelince kiþisel hak ve özgürlüklerden bahsedenler turizmde de ne yazýk ki kendi söyledikleriyle kendileri çeliþiyorlar. Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan gibi bir liderimiz olduðu için bir kez daha onur ve gurur duyduðumu üzerine basarak söylemek istiyorum. Neden derseniz o kadar çok neden var ki yazmakla bitmez ama burada ifade etmek istediðim þudur ki devletimizin Bakanlarý, Valileri, turizmcilerin en önünde onlarla kol kola Almanya’daydý. Dýþiþleri Bakanýmýz Mevlüt Çavuþoðlu, Turizm Bakanýmýz Nabi Avcý, Antalya Valimiz Münir Karaloðlu, turizm sektör liderleri ile birlikte Türkiye’nin dünyada güvenilir tatil ülkesi olduðunu bir kez daha bu önemli Turizm Fuarýnda tüm dünyaya gösterdi. Türk-Alman dostluðunun kökleriyle birbirine baðlýlýðý geçmiþten bugünlere gelmiþtir ve olumlu yönde turizmde de devam etmesi için Türkiye üzerine düþeni yapmýþtýr ve yapmaya devam edecektir. Bundan hiç kimsenin þüphesi olmasýn. Olumsuz algýlar,  veryansýnlar, karalama kampanyalarý hedefine ulaþamayacaktýr. Dünya ekonomisinde söz sahibi güçlü, emin adýmlarla dev projelerle yoluna devam eden bir Türkiye gerçeðini kimse görmezlikten gelemez.

Butik ve küçük oteller

Ülkemiz turizmde 1000 tane küçük ve butik otellerde mikro ekonomiye katkýlarýndan tutun da, binlerce turizm çalýþanýna saðladýðý istihdam, her þey dahil otelcilik anlayýþýndan sýyrýlarak oda kahvaltý ve yarým pansiyon kiþiye özel servis ve hizmet anlayýþýyla Anadolu’daki unutulmaz Türk misafirperverlik ve aðýrlama anlayýþýný bir kültür olarak yaþatan, çevresinde bulunduklarý esnaf ve iþyerlerine, bölge ekonomilerine katkýlarýna varana dek birçok konuda katký ve faydalar saðlamaktadýrlar. Ülke turizmimizin ve otelcilik anlayýþýmýzýn en doðru þekilde tanýtýlmasý ve yaþatýlmasýnda önemli turizm elçilerimiz olarak coðrafyamýzýn yöresel lezzetlerinden tutun da folklorik ve kültürel yapýmýzýn yaþatýlmasýnda, gelen tatilcilerle paylaþýlmasýnda daimi misafir anlayýþýnýn saðlanmasýndaki rolleri sýcak temasta samimi hissiyat ve dokunuþlarda güçlü ve etkili baðlar kurmak için ve ülkemizin hak kettiði deðerde tanýtýlmasý için bazen de ‘küçük büyüktür’ün turizmdeki temsilcileridir. Onlara destek olmalý, fikir, görüþ ve önerilerini iyi deðerlendirmeliyiz. Bu tarz turizm iþletmelerinin sürdürülebilir, istikrarlý doðru yapýlandýrýlmýþ bir þekilde kýsa ve uzun vadede baþarýlý olmalarý için desteklenmeleri önemlidir kanaati içerisindeyim. Tatil tadýnda kalýn.

Ankara’da turizmin beyaz kelebekleri

Ankara’da gerek þehir otelciliðinde gerekse sosyal ve kültürel yaþamda mekanlardaki hareketlilik ve canlýlýk oldukça güzeldi. Baþkent Aþçýlar ve Turizm Birliði Derneði’nin Yönetim Kurulu Toplantýsýna TAFED Baþkaný Zeki Açýköz ile birlikte katýldým. Ankara þehir otelciði ve gastronomi dünyasýyla ilgili sýcak geliþmeleri de inceledim. Turizmin beyaz kelebekleri, aþçýlýðýn disiplinli ve saygýn bir meslek olduðunu ve bu disiplini bozmamak gerektiðini ifade ederek beyazýn anlamýnýn saf, pak, ak temizliðin simgesi ve evrenselliðini dile getirerek beyaz üniformalarýnýn dünyada aþçýlýðýn üniformasý ve rengi olduðunu kefenin rengi nasýl deðiþmezse bu rengin de deðiþmemesi gerektiðini, meslektaþlarýnýn yenilik peþinde koþarken renklerini, yemeklerinde yaptýklarý sunumlarda ve detaylarda kullanmalarý gerektiðinin altýna çizerek aþçýlýk mesleði için önemini vurguladýlar. Bu konu da bu hafta dikkatimi çekenler arasýndaydý.