Diplomatik sezon açýlýyor

Yaz bitiyor, sezon açýlýyor.

Suriye nedeniyle Aðustos ayýnýn da pek sessiz geçtiði söylenemez ama Eylül ayý ile birlikte

“diplomatik sezon” daha da yoðun bir gündeme girecek.

Uluslararasý kuruluþlarla birlikte Avrupa’nýn da gündemi büyük ölçüde Suriye olacak.Tampon bölge baþta olmak üzere Suriye krizinin insani boyutu ve politik düzlemde Türkiye, en büyük desteði Fransa’dan görüyor. ABD, Kasým ayýndaki seçimlere kadar “top çevirecek.”

Ancak Suriye dramý, “top çevrilmesini kaldýramayacak boyutta olduðu için, Fransa-Türkiye arasýnda da yeni bir sayfa somut olarak da açýlacak diyebiliriz.

Siz bakmayýn, Ermeni soykýrým iddialarýyla ilgili “Fransýz okul kitaplarýna eklenen bölümlerle” ilgili haberleri. Ermeni mevzuunda iþ çoktan okul kitaplarýný aþtý ve 2015’e doðru daha da týrmanacak Türk-Fransa ya da Türk-ABD ya da Türk-X iliþkilerini Ermeni parantezine almayýp, Türkiye’nin adým atmasý gerekiyor.

Türk tarafýndan bu adýmlarýn atýlacaðýna dair sinyalleri alan Fransýz diplomatlar 2013 yýlý sonuna kadar, bu dosyanýn “olay” çýkarmayacaðýndan emin. “Ama Ankara adým atmalý,” diyorlar.

Ermeni parantezine takýlmazsak, Türkiye-Fransa iliþkileri Suriye konusundaki iþbirliðinin ivmesiyle yeni bir veçheye girdi.

Eylül ayý, Türk-Fransa iliþkilerinin masaya yatýrýlacaðý toplantýlarla yüklü geçecek.

Boðaziçi Enstitüsü’nün “Fransýz seçimlerinin ardýndan Türk-Fransýz iliþkileri” toplantýsý önemli.

Eylül ayý sonunda ise Paris, “Anadolu Festivali”ne evsahipliði yapýyor.

Avrupa Türk Demokratlar Birliði tarafýndan düzenlenecek üç günlük toplantýnýn açýlýþý AB Bakaný Egemen Baðýþ tarafýndan yapýlacak.

Paris yakýnlarýnda Villepinte toplantý merkezinde düzenlenecek “Anadolu Festivali” için Avrupa’nýn diðer ülkelerinden Türkler’in de gelmesi bekleniyor.

Türk ve Fransýz insanýnýn ruhuna dokunulmadan, dostluk köprüsü kurulabilir mi?

Strasburg’da din eðitimi ve tepeden bakan Türkler

Fransa cephesinden bir baþka önemli haber daha var. Strasburg’dan...

Strasburg, Fransýz kentleri arasýnda ayrý bir yerde duruyor.

Almanya ile sýnýr olmasý nedeniyle laiklik konusunda da farklý uygulamalar var. Alsace bölgesinde yer alan bu kentte çok sayýda Müslüman yaþýyor.

Türkiye’nin inisiyatifiyle, Strasburg’da din eðitimi verecek bir fakülte açýlýyor.

Eylül ayýnda eðitim hayatýna baþlayacak.

Daha baþlamadý yani.

Peki “Bismillah” denmeden, ilk itiraz kimden geldi dersiniz?

Strasburg’da akademik kariyer yapan bir Türk akademisyen, Le Monde Gazetesi’ne verdiði demeçte fakülteyi eleþtiri yaðmuruna tutmuþ.

Hayýrdýr, baþýnda “Türk” olan bir þeyi dövmediðiniz zaman, akademik kariyer yolunuzda engel mi çýkýyor?

Fransýzlarýn o alýþýldýk tepeden bakmacý “snob” yaklaþýmý geçiyor yavaþ yavaþ, kala kala bazý Türk akademisyenlerin kendi insanýna tepeden bakmacý tavrý kalýyor...

O da böyle sýrýtýyor iþte...