Diriliş iyi başladı...

Gece önce yayında seyrettim sonra kayıt cihazımdan bir kez daha seyrettim Diriliş’i... Türkiye standartları üzerinde bir dizi mi, evet öyle... Bu tür dizilerde bütünlük önemlidir ya, müziğinden efektlerine kadar o bütünlük sağlanmış.
Oyuncu kadrosu aldığı at binme ve dövüş sahneleri eğitiminin hakkını vermiş. Senaryonun gözden kaçan bir diğer noktasına da dikkat çekeyim. Daha ilk bölümüyle bile Ezel’den bu yana en fazla akılda kalan sözlerin edildiği dizilerden biri Diriliş Ertuğrul...
 
***
 
TRT diziye iyi asıldı. Ana haber desteği dahil yapılabileceklerin tamamı yapıldı. Yapım şirketi de sosyal medyayı iyi yönetti. Gelelim ekrana yansıyanlardan dikkatimi çeken ayrıntılara...
 
Maliyeti yüksek bir dizi olduğu belli Diriliş Ertuğrul’un, reklam alması da şart. Başlar başlamaz gidilen reklam kuşağına dair şikayetler oldu ama yapacak bir şey yok. 
 
Bu dizi özel bir kanalda olsaydı adım gibi eminim ki hiç reklamsız giderdi ilk bölüm. İlk bölüm biter bitmez de reklamsız dizinin tekrarı başlardı.
 
TRT’nin böyle bir şansı yok zira TRT alerjisi olan ve sesi ok çıkan bir grup olduğunu biliyoruz. Duygu olarak ekran başındaki insanlar Muhteşem Yüzyıl’la kıyaslamaya giriştiler ama bu Diriliş-Ertuğrul’a haksızlık olur. Muhteşem Yüzyıl tarihi sos olarak kullanan bir aşk dizisi olmayı tercih etti...
 
***
 
Gelelim eleştirilere... Bazı ayrıntılarda kusurlar bulunmuş. Mesela o dönem ortaya konan tek kaptan yemek yenilirdi, herkesin önünde tabak olmazdı eleştirisi... Doğru olabilir, tarihçi değilim ama ana fikirde sıkıntı olmadığı sürece detaylara boğulmanın da iyi olmadığına inananlardanım. Detay da bile hata olmasa elbette çok daha iyi olur ama sonuçta son derece başarılı bir yapım var karşımızda, hakkını teslim etmemek olmaz. 
 
Senaryoya dair illa bir kusur bulunacaksa, başka bir noktayı önemsememiz lazım. “Düşman” karakterler de aslında kendi politik hedefleri için savaşıyorlar ve illa kötünün kötüsü insanlar olması gerekmiyor. Bazen farklı pencerelerden bakabilmek de gerekir.
 
***
 
Sonuç olarak TRT’nin gücünü hissettiğimiz bir dizi olmuş Diriliş-Ertuğrul. Her dizinin en zor bölümü ikinci bölümüdür ya, haftayı da bekleyeceğiz ama ilk bölüm gösterdi ki kaliteli bir yapım izliyoruz. 
Böyle başlayan bir dizi gelecek haftalarda da mutlak izlenir...