Doðada yaban mersini kadar faydalý olan çok az meyve var. Ýçindeki insüline benzer maddeyle kan þekerini kontrol altýna alan yaban mersini, kanseri önlüyor.
Yaban mersini ve diðer böðürtlen ve çilek gibi meyvelerin içinde insüline benzer maddeler vardýr ve kan þekerini düþürür. Ayrýca meme, prostat ve aðýz kanser hücrelerini öldürür. Kolon (kalýn baðýrsak) kanserine karþý korur, ayrýca cranberry gibi idrar yolu enfeksiyonlarýna karþý koruyucu bir etki gösterir. E.coli bakterisinin idrar yollarýna yapýþmasýný önler. Yaban mersini içinde bulunan antosiyanin isimli antioksidan madde iltihap yapan sitokinleri önler. Ýçinde bulunan ellajik asit kanser oluþumunu engeller. Yaban mersininden hergün bir-iki su bardaðý kadar yemek gerekir. Yaban mersini içinde polifenoller, salisilik asit, karaotenler, lif, folik asit, C vitamini, B vitamini, potasyum, manganez, maðnezyum, demir, riboflavin, niasin, fitoöstrojenler vardýr.
Alzheimer’ý önlüyor
Doðada içinde bu kadar faydalý besin içeren çok az gýda vardýr. Yaban mersini, ýspanak ve deniz somonu en önemli üç süper besindir. Yalnýzca bu üç besini tüketmek bile sizi birçok hastalýktan korur. Sadece bir porsiyonu beþ porsiyon kadar havuç, elma , brokoli ve balkabaðý kadar antioksidan madde içerir. Yarým su bardaðý yaban mersini 1733 üniteE vitamini, 1200 mg C vitamini içerir. Yaban mersini yaþlanmayý önler , vücuttaki sarkmalarý önler, kanserden korur. Alzheimer, bunama, makula dejeneransý gibi hastalýklardan bizi korur.
Rengi koyu olan faydalý
Koyu mavi-mor renkli bu meyvenin rengini antosiyanidin pigmetleri verir. Meyvenin rengi ne kadar koyu olursa bu pigment yani faydalý etkisi o kadar fazladýr. Bu meyve multipli sklerozisli hastalarda da faydalý olabilir. Baðýrsaklara ve sindirim sistemine faydalýdýr, kabýzlýk ve ishale iyi gelir. Yaban mersinin kurusunu da tüketebilirsiniz. Yaban mersini kurusu, erik kurusu yulaf ezmesiyle birlikte yiyebilirsiniz.