Kilonuz fazlaysa, yaðlý ve karbonhidratlý besleniyorsanýz, diyabet büyük bir ihtimalle kaçýnýlmaz son olarak karþýnýza çýkacak. Tehlikeye karþý beslenme ve yaþam tarzýnýzý gözden geçirin.
Ýnsülin kandaki þekeri hücreler sokan bir hormondur. Yokluðunda þeker hastalýðý geliþir. Ancak insülinin fazla olmasý da zararlýdýr. Pankreas bezinden salgýlanan insülin hormonu bol yemek yendikçe salgýlanýr. Karbonhidratlar insülin salgýsýný en fazla artýran besin öðeleridir. Yüksek glisemik indeksli (GÝ), yani kan þekerini fazla yükselten karbonhidrat yenince çok insülin salgýlanýrken düþük GÝ’li karbonhidrat yenince az insülin salgýlanýr. Ýnsülinin kanda artmasýna hiperinsülinemi denir. Yüksek GI’li karbonhidratlar aylar ve yýllar boyunca yenmeye devam ederse pankreas bezinden salgýlanan insülin hep yüksek olur ve artýk insülin görev yapmamaya baþlar ki buna insülin direnci denir ve bir sonraki adým þeker hastalýðýnýn geliþmesidir.
Harvard Üniversitesinde yapýlan geniþ kapsamlý gözlemsel çalýþmalar uzun dönem yüksek glisemik yüklü yiyeceklerin tüketilmesinin tip 2 diyabet ve kalp hastalýðý geliþimi için ciddi risk olduðunu gösterilmiþtir. Beslenmemizi iyi yaparsak ve GÝ diyeti uygularsak þeker hastalýðý geliþimini önleyebiliriz.
Þekeri önlemek mümkün
-Fazla kilolar mutlaka verilmeli.
-Yemeklerdeki yað azaltýlmalý.
-Tereyaðý, iç yaðý yememeli ve yaðlý hayvansal tüm yiyeceklerden kaçýnmalý.
-Sebze ve meyve tüketimini artýrmalý.
-Düþük glisemik indeksli (kan þekerini az yükselten) yiyecekler yenmeli, yüksek glisemik indeksli besinlerden uzak durmalý veya az yenmeli.
-Her gün 40-45 dakika egzersiz veya yürüyüþ yapýlmalý.
-Vücudu hastalýklardan koruyan ve antioksidan denilen C vitamini, A vitamini, selenyum ve E vitamini içeren besinler bol tüketmelidir.
Yemek yeme alýþkanlýklarýnýzý deðiþtirin
Kiþinin yeme sýklýðý, nerede yemek yediði, miktarý, ruhsal durumu ve yaptýðý hareketler kilo verme açýsýndan önemlidir. Fazla kilolu kiþilerin üzüntü veya kýzgýnlýk gibi durumlarda aþýrý yemek yediði bilinir.
Bu öðrenilmiþ bir davranýþtýr. Üzülüp sýkýldýðýnda aþýrý atýþtýran veya týkanýrcasýna yemek yeme nöbetleri yaþayan kiþilerin, psikolojik destek alýp tedavi olmasý gerekir. Bu kiþilerin yeme alýþkanlýklarýný deðiþtirmesi de çok önemlidir. Tekrarlayan aþýrý miktarda yemek yeme nöbetleri kilo alýmýný artýrýr. Fazla kilolularýn yüzde 30’u bu þekilde davranýn, bunun kontrol edilmesi tedavinin baþýdýr.