Diyabete besin engeli

Kilonuz fazlaysa, yağlı ve karbonhidratlı besleniyorsanız, diyabet büyük bir ihtimalle kaçınılmaz son olarak karşınıza çıkacak. Tehlikeye karşı beslenme ve yaşam tarzınızı gözden geçirin.

İnsülin kandaki şekeri hücreler sokan bir hormondur. Yokluğunda şeker hastalığı gelişir. Ancak insülinin fazla olması da zararlıdır. Pankreas bezinden salgılanan insülin hormonu bol yemek yendikçe salgılanır. Karbonhidratlar insülin salgısını en fazla artıran besin öğeleridir. Yüksek  glisemik indeksli (Gİ), yani kan şekerini fazla yükselten  karbonhidrat yenince çok insülin salgılanırken düşük Gİ’li karbonhidrat yenince az insülin salgılanır. İnsülinin kanda artmasına hiperinsülinemi denir. Yüksek GI’li karbonhidratlar aylar ve yıllar boyunca yenmeye devam ederse pankreas bezinden salgılanan insülin hep yüksek olur ve artık insülin görev yapmamaya başlar ki buna insülin direnci denir ve bir sonraki adım şeker hastalığının gelişmesidir.

Harvard Üniversitesinde yapılan geniş kapsamlı gözlemsel çalışmalar  uzun dönem yüksek glisemik yüklü yiyeceklerin tüketilmesinin tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gelişimi için ciddi risk olduğunu gösterilmiştir. Beslenmemizi iyi yaparsak ve Gİ diyeti uygularsak şeker hastalığı gelişimini önleyebiliriz.

Şekeri önlemek mümkün

-Fazla kilolar mutlaka verilmeli.  

-Yemeklerdeki yağ azaltılmalı.

-Tereyağı, iç yağı  yememeli ve yağlı hayvansal tüm yiyeceklerden kaçınmalı.

-Sebze ve meyve tüketimini artırmalı.

-Düşük glisemik indeksli (kan şekerini az yükselten) yiyecekler yenmeli, yüksek glisemik indeksli besinlerden uzak durmalı veya az yenmeli.

-Her gün 40-45 dakika egzersiz  veya yürüyüş yapılmalı.

-Vücudu hastalıklardan koruyan ve antioksidan denilen C vitamini, A vitamini, selenyum ve E vitamini içeren besinler bol tüketmelidir.

Yemek yeme alışkanlıklarınızı değiştirin

Kişinin yeme sıklığı, nerede yemek yediği, miktarı, ruhsal durumu ve yaptığı  hareketler kilo verme açısından önemlidir. Fazla kilolu kişilerin üzüntü veya kızgınlık gibi durumlarda aşırı yemek yediği bilinir.

Bu öğrenilmiş bir davranıştır. Üzülüp sıkıldığında aşırı atıştıran  veya tıkanırcasına yemek yeme nöbetleri yaşayan kişilerin, psikolojik destek alıp tedavi olması gerekir. Bu kişilerin yeme alışkanlıklarını değiştirmesi de çok önemlidir. Tekrarlayan aşırı miktarda yemek yeme nöbetleri kilo alımını artırır. Fazla kiloluların yüzde 30’u bu şekilde davranın, bunun kontrol edilmesi tedavinin başıdır.