Diyabete savaþ açan besinler

Modern þehir hayatý çaðýn en tehlikeli hastalýðý diyebete yakalanma ihtimalini artýran pek çok faktörü harakete geçiriyor. Önce riski kabul etmek ardýndan doðru besinlerle hastalýða önlem almak gerek.

Sinsice ilerleyen eðer ilaç ve dengeli beslenme uygulanmazsa organlarý çürüten bir hastalýktýr diyabet. Kime sorarsanýz ailede en az bir kiþide diyabet hastalýðý bulunur. Buna aile öyküsü olan herkesin günün birinde diyabete yakalanacaðý gerçeði de ekleniyorsa o zaman kendimizi bu hastalýktan korumamýz için yaþam tarzýmýzda deðiþiklikler yapmalýyýz. Bunlardan birincisi düzenli yürüyüþ veya sevdiðiniz bir fiziksel aktiviteyi hayatýnýza geçirmeniz þart. Ýkinci kritik nokta da dengeli ama rafine edilmemiþ karbonhidrat seçimlerinizde dikkat etmelisiniz. Yani diyabet hastalýðýnýz yokken ailede diyabet öyküsü de bulunuyorsa sabah poðaça, öðle döner sandviç ve akþam pizza yemeniz iþin diyabete yakalanma ihtimalinizi daha erken yaþlara getirir. Üçüncü kritik durum ise saðlýklý kilo. Bel bölgesinden kilo almamak, fazla þeker kullanmamak, hazýr besinleri yememek açýkçasý hastalýðýn yaþam boyu görünmemesinde size yardýmcý olabilir.

Tedavinin þakasý yok

Diyabete yakalanan kiþiler hiçbir zaman hastalýklarýný kabul etmez. Çünkü  hastaya ilk zamanlar kan þekerinin yüksekliði dýþýnda hiçbir olumsuz belirti vermez. Ýleride ise etkin tedavi edilmemiþ, ilaçlarýný düzenli kullanmamýþ ve beslenmesinde geliþi güzel devam etmiþ kiþilerde böbrek yetmezliði, kalp, gözlerde körlük ve kangren gibi geri dönüþümsüz sorunlara yol açar.  Eðer diyabetiniz varsa kan þekerini dengede tutmaya yarayan yani diyabetinize savaþ açacak besinleri de çok iyi bilmelisiniz.

KAN ÞEKERÝNÝ DENGELEYEN BESÝNLER

-Yoðurt: Yoðurdun laktoz içeriði süte göre biraz daha azdýr ve kan þekeri üzerine etkisi de daha yavaþ olmaktadýr. Az yaðlý yoðurt ile içerisine eklenen 2 tatlý kaþýðý yulaf kan þekerini dengelemede kolesterolü düþürmede oldukça olumlu katkýlarý olan besindir. Yoðurtta özellikle diyabette eksiklikleri sýklýkla görülen B12 vitamini, demir gibi minerallerden de yeterli derecede içeriyor olmasý bir avantaj.

-Siyah çikolata: Saðlýklý kiþilerde çikolatanýn sütlü veya çok kakaolu olmasýnýn bir farký yokken diyabette kakao oraný yüzde 72 ve üzerinde olan çikolatalar kan þekerine olumsuzluk yaratmayacak en deðerli alternatifleridir.

-Elma: Elmanýn her cinsi yüksek miktarda flavanoid ve elmaya has olan özel diyet lifleri sayesinde meyveler içerisinde en deðerli kan þekeri dengeleyicisidir. Ara öðünlerde kýrmýzý veya yeþil elma yemeniz kan þekerinin hýzla yükselmesini önleyecektir. Ara öðünleri yerken mümkün olduðunca yavaþ yemeniz kan þekerinin daha yavaþ yükselmesi açýsýndan oldukça önemlidir.

-Kahve: Filtre edilmiþ kahveler kan þekeri üzerinde etkili olmadýðý gibi eðer içerisine az yaðlý süt ile içildiðinde kan þekerini yükseltmeden gün içerisinde dinç kalmanýzý da saðlar. Günde 2 fincaný geçmeyecek þekilde sütlü kahve içimi diyabetliler için oldukça faydalýdýr. 

Antep fýstýðý: Yaðlý tohumlar diyabetler için en iyi protein ve antioksidan kaynaklarýdýr. Antep fýstýðý kavrulmamýþ olarak tercih edilirse kandaki yükselen kolesterolü kontrol altýna aldýðý gibi kan þekerini de düzenleyen lifler sayesinde diyabetlilerin saðlýðýna saðlýk katar. Ara öðünlerde Antep fýstýðýndan 1 çay bardaðý yenmesi þekerin düþmesini önler ve diyabetli kiþinin iþ verimliliðini de arttýrýr.