Diyabetliler önce doktora sonra iftara

Ruhsal bir arýnma dönemi olan Ramazan ayý, oruç tutmak isteyen kronik hastalýðý olan bireyler için büyük önem taþýyor.  Bu dönemde oruç tutup tutmama konusunda en büyük karmaþayý diyabet hastalarý yaþýyor.  Diyabet hastalarýnýn uzun süre açlýðýn ardýndan bilinçsiz beslenmeleri ciddi komplikasyonlara neden olur. Bu nedenle þeker hastalarý bu dönemdeki beslenme planlarýný düzenlerken profesyonel bir yardým almalýlar.

Susuzlukta felç tehlikesi var

Diyabetli bireylerin ramazan döneminde en çok karþýlaþtýklarý sorun hipoglisemidir. Hiperglisemi ise açlýk döneminden sonra aþýrý yeme durumunda ortaya çýkan bir sorundur. Sývý tüketiminin azaldýðý ve terlemenin arttýðý bu dönemde kan akýþkanlýðýnýn azalmasý, düþük tansiyon ve felç gibi sorunlarýn görülme riski diyabetli hastalarda artmaktadýr. Ancak bilinçli beslenerek ve ilaçlarýnýzý düzenli kullanarak bu sorunlardan uzak saðlýklý bir ramazan geçirebilirsiniz.

- Düzenli beslenin: Ramazan döneminde ana öðün sayýsý 2’ye düþer. Önemli olan bu öðünlerde yemeðe saldýrma ve bir anda aþýrý tüketim davranýþlarýndan uzak durmaktýr. Büyük porsiyonlarda ve fazla miktarlarda karbonhidrat tüketimi, yemek sonrasý hiperglisemiye neden olur. Fakat saðlýklý bir beslenme düzeni dengeli ve daha çok tam tahýllar, sebze, bezelye gibi kompleks karbonhidratlarla birleþtirildiðinde bu dönemi rahat bir þekilde atlatabilirsiniz. Ýftarýnýzý mutlaka 1 su bardaðý su ile açýn ve arkasýndan mutlaka çorba için. Saðlýklý iftar önerilerime gelince. Ýki  ýzgara köfte, 4 yemek kaþýðý yaðý süzülmüþ sebze yemeði, 100 gr diyet yoðurt (ya da 1 bardak light ayran veya cacýk) ve çoban salata yiyebilirsiniz. Kýrmýzý et dýþýndaki diðer mönü önerim ise  Izgara balýk (200 gr)  ve ýzgara sebze ikilisi. Izgaranýn yanýna göbek salata ya da  8 yemek kaþýðý barbunya (ya da yeþil mercimek,  nohut, kuru fasulye yemeði)  100 gr yoðurt veya cacýk veya ayran içebilirsiniz.

- Sahuru atlamayýn: Kan þeker düzeyinizi sabitlemek, iniþ çýkýþlarý ve hipoglisemiyi engellemek için sahur öðünü kesinlikle atlamayýn. Sahur önerileri; 1 haþlanmýþ yumurta veya 1 yumurtadan yapýlmýþ menemen (bol sivri biberli, domatesli, 1 tatlý kaþýðý karýþým yaðý) veya  az yaðlý sebzeli omlet (mantar ve biberli) ,    2 dilim çok tahýllý ekmek , 1 kibrit kutusu peynir,  3 zeytin ya da kepekli tost ( 2 dilim çok tahýllý ekmek,    2 kibrit kutusu peynir ), 1 su bardaðý ayran veya  süt, domates, salatalýk, maydanoz ve 4 kuru kaysý.

- Hareket edin: Düzenli fiziksel aktivite kilo yönetimi ve düzenli kan þeker düzeyi için önemli. Ramazan döneminde fiziksel aktiviteyi dengeli yapýlmalý aþýrýsýndan kaçýnýlmalýdýr.

- Kendinizi dinleyin: Kan þeker düzeyinizi, orucunuzu açar açmaz, iftardan sonra, yatmadan önce ve sahurda olmak üzere tam 4 kez kontrol etmelisiniz. Bu özellikle insülin iðnesi kullanan hastalar için hayati önem taþýr.