Diyabetliler önce doktora sonra iftara

Ruhsal bir arınma dönemi olan Ramazan ayı, oruç tutmak isteyen kronik hastalığı olan bireyler için büyük önem taşıyor.  Bu dönemde oruç tutup tutmama konusunda en büyük karmaşayı diyabet hastaları yaşıyor.  Diyabet hastalarının uzun süre açlığın ardından bilinçsiz beslenmeleri ciddi komplikasyonlara neden olur. Bu nedenle şeker hastaları bu dönemdeki beslenme planlarını düzenlerken profesyonel bir yardım almalılar.

Susuzlukta felç tehlikesi var

Diyabetli bireylerin ramazan döneminde en çok karşılaştıkları sorun hipoglisemidir. Hiperglisemi ise açlık döneminden sonra aşırı yeme durumunda ortaya çıkan bir sorundur. Sıvı tüketiminin azaldığı ve terlemenin arttığı bu dönemde kan akışkanlığının azalması, düşük tansiyon ve felç gibi sorunların görülme riski diyabetli hastalarda artmaktadır. Ancak bilinçli beslenerek ve ilaçlarınızı düzenli kullanarak bu sorunlardan uzak sağlıklı bir ramazan geçirebilirsiniz.

- Düzenli beslenin: Ramazan döneminde ana öğün sayısı 2’ye düşer. Önemli olan bu öğünlerde yemeğe saldırma ve bir anda aşırı tüketim davranışlarından uzak durmaktır. Büyük porsiyonlarda ve fazla miktarlarda karbonhidrat tüketimi, yemek sonrası hiperglisemiye neden olur. Fakat sağlıklı bir beslenme düzeni dengeli ve daha çok tam tahıllar, sebze, bezelye gibi kompleks karbonhidratlarla birleştirildiğinde bu dönemi rahat bir şekilde atlatabilirsiniz. İftarınızı mutlaka 1 su bardağı su ile açın ve arkasından mutlaka çorba için. Sağlıklı iftar önerilerime gelince. İki  ızgara köfte, 4 yemek kaşığı yağı süzülmüş sebze yemeği, 100 gr diyet yoğurt (ya da 1 bardak light ayran veya cacık) ve çoban salata yiyebilirsiniz. Kırmızı et dışındaki diğer mönü önerim ise  Izgara balık (200 gr)  ve ızgara sebze ikilisi. Izgaranın yanına göbek salata ya da  8 yemek kaşığı barbunya (ya da yeşil mercimek,  nohut, kuru fasulye yemeği)  100 gr yoğurt veya cacık veya ayran içebilirsiniz.

- Sahuru atlamayın: Kan şeker düzeyinizi sabitlemek, iniş çıkışları ve hipoglisemiyi engellemek için sahur öğünü kesinlikle atlamayın. Sahur önerileri; 1 haşlanmış yumurta veya 1 yumurtadan yapılmış menemen (bol sivri biberli, domatesli, 1 tatlı kaşığı karışım yağı) veya  az yağlı sebzeli omlet (mantar ve biberli) ,    2 dilim çok tahıllı ekmek , 1 kibrit kutusu peynir,  3 zeytin ya da kepekli tost ( 2 dilim çok tahıllı ekmek,    2 kibrit kutusu peynir ), 1 su bardağı ayran veya  süt, domates, salatalık, maydanoz ve 4 kuru kaysı.

- Hareket edin: Düzenli fiziksel aktivite kilo yönetimi ve düzenli kan şeker düzeyi için önemli. Ramazan döneminde fiziksel aktiviteyi dengeli yapılmalı aşırısından kaçınılmalıdır.

- Kendinizi dinleyin: Kan şeker düzeyinizi, orucunuzu açar açmaz, iftardan sonra, yatmadan önce ve sahurda olmak üzere tam 4 kez kontrol etmelisiniz. Bu özellikle insülin iğnesi kullanan hastalar için hayati önem taşır.