Diyabetlilerin diyete güveni yok

Araştırmalara göre diyabetli hastalar beslenmelerine çok dikkat ediyor gibi gözükse de, evde gizli tatlı kaçırıcılar olarak başrolü oynuyorlar.

Diyabetli tanıdıklarınızı hiç gözlemlediniz mi? Hep şekersiz yemenin öneminden bahseder hatta siz hiç tatlı yemediğini düşünürsünüz. Ancak kimi zaman gizli tatlı kaçırıcılar olarak evde başrolü oynuyorlar. Diyabetli hastalar çoğunlukla  ‘şekerden uzak duracaksın’ ve ‘öğün atlamayacaksın’ gibi bilgileri anlatsalar da yaşamlarınıı diyabete göre değiştirmek istemezler. Michigan Diyabet Merkezi’ndeki araştırma, diyabetlilerin beslenme alışkanlıklarında gösterdikleri direnç nedeni ile diyete uyumlarının zayıf olduğunu gösterdi. Buna göre diyabetlilerin yüzde 70’inin obez, yüzde 62’sinin kan şekeri düzeyinin de yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Araştırmaya alınanların yarısından fazlasının ise kanda kolesterol değerleri yüksek olmasına rağmen, sadece yüzde 53’ü diyetisyenle bir kere görüştüğünü ifade etmiştir.

Hastaların yüzde 88’i bilinçsiz

Diyabet şüphesiz beslenme önerileri ile takip edilmesi gereken özel bir hastalıktır.  Amerikan Diyabet Komplikasyon Kontrol Merkezi’nin yaptığı araştırma ile düzenli diyabet kontrolü alan şeker hastalarının retinopati, nöropati ve böbrek hasarı oranlarının yüzde 45 oranında kontrol altına alındığını göstermiştir. Günümüzde diyetisyene yönlendirilmemiş hastaların yüzde 89’unun öğün atladığı, yüzde 85’inin şeker tükettiği ve yüzde 88’inin tedavi prensiplerinden haberdar olmadığı belirtmiştir.