Düzenli doktor kontrollerini aksatmayan diyabetlilerin vitamin gereksinimleri, normal saðlýklý kiþilerde olduðu gibidir. Beslenme programýna uyuluyorsa, diyabetlilerin büyük çoðunluðunda vitamin ve mineral ilavesine gerek yoktur. Yapýlan çalýþmalarda, tip 2 diyabetlilerde yaðlarýn oksidasyonunun artmasý sonucu, metabolik kontrolün azaldýðý gösterilmiþ ve oksidatif stresin diyabetik komplikasyonlarýn oluþumunda rol oynayabileceði ileri sürülmüþtür. Antioksidan bir vitamin olan E vitamini ilavesinin, diyabetlilerde oksidatif stresi azaltarak, metabolik kontrolü düzelttiði gösterilmiþtir. Bu düzelmenin, ilaç þeklinde alýnan E vitamininden daha çok, besinlerle alýnan E vitamininden kaynaklandýðý saptanmýþtýr. Önerilen ek E vitamini miktarlarý 100-200 mg/gün arasýndadýr. Diyabetlilerin C vitamini düzeyinin düþük olduðu, yapýlan çalýþmalarda saptanmýþtýr.
Gözlerinizi biberle koruyun
C vitaminin de antioksidan özelliði nedeniyle E vitamininde benzer etki göstereceði düþünülerek her öðünde, C vitamini kaynaðý besinler (turunçgiller, domates, biber vb.) yenilmelidir. C vitamini antioksidan özelliðinden dolayý, vücudu enfeksiyondan ve bakteri toksinlerinden korur. Kanser, katarakt, kalp-damar hastalýðý riskini azaltýr. Diþ saðlýðýnda, yaralarýn kapanmasýnda, demir, kalsiyum ve folik asitin vücutta kullanýlmasýnda, steroid hormonlarýn sentezinde, baðýþýklýk sisteminin güçlü olmasýnda ve kolesterol metabolizmasýnda görevleri vardýr. Kontrolü kötü olan diyabetli hastalarda, enfeksiyon, emilim bozukluðu var ise, vitamin ilaveleri gerekebilir. Uzun süren poliüri (çok idrara çýkma) var ise, suda eriyen vitaminlere (B ve C gereksinme artabilir.
Krom, Glikoz Tolerans Faktörü adý verilen bir maddenin yapýsýna girerek, vücudun þekeri kullanmasýna yardým eder, yaðýn enerji için kullanýlmasýnda rol alýr. Kromun baðýþýklýk sisteminin güçlenmesinde de rolü vardýr. Peki, fazlasý zararlý mýdýr?
Kalp saðlýðý için kroma dikkat
Kromun aþýrý dozlarý, diyetten kaynaklanmaz. Krom iþleyen yerlerde çalýþan insanlarda toksik etki görülebilir. Güvenilir doz sýnýrý olan 200 miligramýn üzerine çýkýldýðýnda, karaciðer bozukluðu ve akciðer kanseri oluþabilir. Öte yandan diyabetlilerin yüzde 25’inde kan magnezyum düþüklüðü olduðu belirtilmiþtir. Magnezyum yetersizliði için yüksek risk taþýyan diyabetlilerde, serum magnezyum düzeylerine bakýlmasý ve gerekiyorsa magnezyum ilavesi yapýlmasý uygun olabilir.