Diyabet ve obezite görülme oranýndaki ani artýþla þekerli ve asitli içeceklerin fazla tüketilmesi arasýnda güçlü bir iliþki var. Son araþtýrmalara göre asitli içecekler insülin direnci oluþturuyor, diyabete zemin hazýrlýyor.
Son yýllarda kilo problemi yaþayan gençler ve yetiþkinlerde yapýlan çalýþmalarda þekerli asitli içecek yani meþrubatýn obeziteye geçiþi hýzlandýrdýðý, insülin direncine neden olduðu raporlandý. Meþrubatlarýn içinde bulunan þeker yüksek kalori saðladýðýndan fazla içilmesi kesinlikle vücutta yað dokusunun artmasýnda direk olarak etki yaratmaktadýr. Özellikle çocuklarýn meþrubat yerine su içmeye yönlendirilmesi büyük önem taþýmaktadýr. Bilimsel veriler içilen meþrubatlarýn insülin direnci ve þiþmanlýðýn nedeni olarak belirtilmektedir.
Ýnsülin hormonu, pankreas bezindeki beta hücrelerinden salgýlanýr. Pankreas bezinden insülin salgýlanmasý kan þekeri seviyesine göre ayarlanýr. Kanda þeker artýnca pankreastan insülin salgýsý hýzlý olur ve buna ‘ilk faz insülin salgýsý’ denir. Bu salgý 3-7 dakika sürer. Daha sonra ikinci faz denen salgý oluþur ki, bu yavaþ bir salgýlanmadýr. Vücudumuz kendisi için gerekli olan enerjinin saðlanmasý için kan þekerinin, kas, karaciðer, yað ve beyin gibi dokular baþta olmak üzere hepsine girmesi gerekir. Kandaki þekerin hücrelere girmesi pankreas bezinden salgýlanan insülin hormonu sayesinde olur. Ýþte insülin hormonunun yeterince etkili olamamasýna insülin (Rezistansý) adý verilir. Ýnsülin hormonu salgýsý, belirli bir süre sonra pankreas bezinin çok çalýþmaktan dolayý yorulmasý nedeniyle azalýr ve þeker hastalýðý ortaya çýkar. Bu süreçte önce acýkma ataklarý, gizli þeker ve sonra þeker hastalýðý ortaya çýkar. Ýnsülin direnci kilolu kiþilerde daha fazladýr ve o yüzden kilo arttýkça bu direnç artar ve diyabet olasýlýðý artar.
Karýn bölgesindeki yaðlanma ilk belirti
Özellikle yaðýn karýnda iç organlar etrafýnda birikmesi þeker hastalýðý riskini iyice artýrýr. Yað dokusundan çözünen yað asitlerinin kanda çok artmasý hem insülinin çalýþmasýný bozar hem de bu yaðlarýn depolanmamasý gereken pankreas gibi dokularda depolanmasý da þeker hastalýðý geliþimine katkýda bulunur. Yüksek insülin düzeyleri sizde þu sýkýntýlara ve þikayetlere neden olur: Sýk acýkma ve þekerli gýdalar yemeye meyil, sabah yorgun uyanma, gün içinde bitkinlik, öfkeli olma, yemeklerden sonra uyku hali, horlama ve uyku bozukluklarýdýr.