Diyabette yudum yudum tehlike

Diyabet ve obezite görülme oranındaki ani artışla şekerli ve asitli içeceklerin fazla tüketilmesi arasında güçlü bir ilişki var. Son araştırmalara göre asitli içecekler insülin direnci oluşturuyor, diyabete zemin hazırlıyor.

Son yıllarda kilo problemi yaşayan gençler ve yetişkinlerde  yapılan çalışmalarda şekerli asitli içecek yani meşrubatın obeziteye geçişi hızlandırdığı, insülin direncine neden olduğu raporlandı. Meşrubatların içinde bulunan şeker yüksek kalori sağladığından fazla içilmesi kesinlikle vücutta yağ dokusunun artmasında direk olarak etki yaratmaktadır. Özellikle çocukların meşrubat yerine su içmeye yönlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bilimsel veriler içilen meşrubatların insülin direnci ve şişmanlığın nedeni olarak belirtilmektedir. 

İnsülin hormonu, pankreas bezindeki beta hücrelerinden salgılanır. Pankreas bezinden insülin salgılanması kan şekeri seviyesine göre ayarlanır. Kanda şeker artınca pankreastan insülin salgısı hızlı olur ve buna ‘ilk faz insülin salgısı’ denir. Bu salgı 3-7 dakika sürer. Daha sonra ikinci faz denen salgı oluşur ki, bu yavaş bir salgılanmadır. Vücudumuz kendisi için gerekli olan enerjinin sağlanması için kan şekerinin, kas, karaciğer, yağ ve beyin gibi dokular başta olmak üzere hepsine girmesi gerekir. Kandaki şekerin hücrelere girmesi pankreas bezinden salgılanan insülin hormonu sayesinde olur.  İşte insülin hormonunun yeterince etkili olamamasına insülin (Rezistansı) adı verilir. İnsülin hormonu salgısı, belirli bir süre sonra pankreas bezinin çok çalışmaktan dolayı yorulması nedeniyle azalır ve şeker hastalığı ortaya çıkar. Bu süreçte önce acıkma atakları, gizli şeker ve sonra şeker hastalığı ortaya çıkar. İnsülin direnci kilolu kişilerde daha fazladır ve o yüzden kilo arttıkça bu direnç artar ve diyabet olasılığı artar.

Karın bölgesindeki yağlanma ilk belirti

Özellikle yağın karında iç organlar etrafında birikmesi şeker hastalığı riskini iyice artırır. Yağ dokusundan çözünen yağ asitlerinin kanda çok artması hem insülinin çalışmasını bozar hem de bu yağların depolanmaması gereken pankreas gibi dokularda depolanması da şeker hastalığı gelişimine katkıda bulunur. Yüksek insülin düzeyleri sizde şu sıkıntılara ve şikayetlere neden olur: Sık acıkma ve şekerli gıdalar yemeye meyil, sabah yorgun uyanma, gün içinde bitkinlik, öfkeli olma, yemeklerden sonra uyku hali, horlama ve uyku bozukluklarıdır.