Salý akþamý, Diyanet Ýþleri Baþkaný Prof. Dr. Mehmet görmez ve Baþkan Yardýmcýsý Prof. Dr. H. Kamil Yýlmaz’ýn konuðu idik. Sepetçiler Kasrý’nda 40 kadar gazeteci, yazar, Baþkan’ýn bir anlamda çaðrýsýna, bir anlamda çýðlýðýna muhatab olduk. Çýðlýðý “Ýnsan her gün daha derin biçimde yalnýzlaþýyor, merhametin kaynaðý olan dinler bile merhameti kaybediyor” þeklinde idi, çaðrýsý ise “Bu Ramazan bir baþlangýç yapalým, hiç kimse kimsesiz kalmasýn, yoksula, yetime, yaþlýya, mülteciye, mazluma, kimsesize ve birbirimize bir dostluk eli uzatalým. Bu Ramazan ve her zaman” þeklinde idi.
Diyanet, her Ramazan ve her Kutlu Doðum mevsiminde, insanlýðýn problemleri ile Ýslam’ýn buluþtuðu bir nokta etrafýnda “Gündem” oluþturmayý gelenek haline getirmiþti. Bu yýl da“Yalnýzlaþma”yý gündemine almayý düþünmüþ, bunu öncelikle medya ile paylaþmayý tercih etmiþti. Buluþmanýn amacý bu idi.
Yalnýzlaþma, “modern yalnýzlýklar, yetimler, sokak çocuklarý, yaþlýlar ve mülteciler” þeklinde sýralanmýþtý. Her bir alana iliþkin söylenebilecek son derece dramatik gerçeklikler vardý. Ýnsanlýk bu gerçeklikleri görmeli, bir merhamet hareketi baþlatýlmalýydý.
Bazý yönleriyle her birimizin yüreðine bir sancý halinde batmasý mümkün olan þu tespitleri sayýn Görmez’in konuþmalarýndan not ettim, kalbinizde müzakere edebilmeniz dileðiyle sizlerle paylaþmak istiyorum:
- Dünya ve insanlýk merhametini kaybediyor.
- Merhametin kaynaðý olan dinler bile, baðlýlarýnda merhameti kaybediyor.
- Müslümanlar için Ýslam’ýn rahmet potansiyelini insanlýkla buluþturmak gibi bir sorumluluk söz konusu.
- Müslümanlarýn elinde Ýslam’ýn rahmet mesajý kaybediliyor.
- Ramazan bizi deðiþtirmeye geliyor, ama biz Ramazan’ý deðiþtiriyoruz.
- Müslümanlar birbirlerine karþý cihad ilan ediyorlar. Müslümanlarýn birbirini katletmesine zemin hazýrlayan fetvalar veriliyor.
- Ýslam dünyasýndaki Sünni-Þii alimlerle görüþüyoruz. O ölüm fetvasý verenlerle görüþüyoruz. Ramazan’da bütün bu sancýlarýn görüþüleceði bir toplantý yapýlacak.
- Müslümanlarýn ilim adamý yetiþtiren merkezlerini gözden geçirmeleri gerekiyor.
- Medeniyet kuran din anlayýþýndan uzaklaþýyoruz.
- Din ile hayat arasýnda yeni iliþkiler kurmamýz gerekiyor.
- Bu süreçler Ýslam algýsýný dönüþtürüyor, hatta Ýslam’ý dönüþtürüyor.
- Modern zamanlarýn selefiliði din deyince sadece “Had” cezalarýný düþünüyor. Modern selefilik haricilikle buluþuyor.
- Müslümanlar sorumluluðu dýþarýda ararlarsa çözüm bulunmaz.
- Türkiye Sünniliði üst kimlik olarak kabul eden bir hataya düþmemelidir. Müslümanlýðý üst aidiyet olarak kabul etmek gerekir.
- Bunun için de üç sorunu çözmek gerekiyor: Etnik mesele. Mezhebi mesele ve Gayrý Müslim azýnlýklar meselesi.
- Etnik meselenin çözümünde önemli adýmlar atýldý. Mezheb, yani Alevilik konusunda toplumsal zemin tarihte hiç olmadýðý kadar hazýrdýr. Bu konuda hiçbir teolojik tartýþmaya girmeden, herhangi bir þekilde tanýmlama yapmadan, özgürlük çerçevesinde çözüm bulunmalý. Bu noktada Alevi kanaat önderlerine büyük görev düþüyor. En önemli hassasiyet noktasý ise Ýslam dýþý bir yoruma yönelmemektir.
- Ortak tarihimizin bir emaneti olan gayrý müslim azýnlýklar konusunda Hükümetimiz önemli adýmlar attý, haklar verildi ve biz bundan büyük mutluluk duyduk.
Evet, bunlar Diyanet Ýþleri Baþkaný Mehmet Görmez’in zaviyesinden deðerlendirmeler. Bunlar üzerinde belki de bütün bir Ýslam dünyasý olarak kafa yormak ve çözümler aramak sorumluluðundayýz. Çünkü bir anlamda iç kanama yaþýyoruz ve bunun Ýslam dünyasýna, Müslümanlara ödettiði bedel, taþýnacak gibi deðil.
Bunlarý ana sorun alanlarý olarak gördükten sonra, Diyanet’in “Hiç Kimse Kimsesiz Kalmasýn” çaðrýsýna yeniden dönersek, ben, bu çaðrýnýn da, Müslümanlar adýna evrensel bir duyarlýlýk olarak görülmesi gerektiðini söylemek isterim.
Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý, 15 Ramazan’ý “Dünya Yetimler Günü” ilan etmiþ. Ne güzel. Ýslam’ýn böyle evrensel insani sorunlara gösterdiði ilgi ile gündeme gelmesi ne güzel. Baþkan Görmez, “Din görevlisi olmaz, dinin gönüllüsü olur, diyor. Müftülere soruyorum, þehrinde kaç sokak çocuðu var, bölünmüþ aile var mý, uyuþturucu baðýmlýsý gençlerle ilgileniyor musunuz?” Baþkan Görmez “Her ev huzurevi olsun, ayrý huzurevlerine gerek kalmasýn” çaðrýsýný yapýyor. “Dünyanýn herhangi bir yerinde akan göz yaþýný, akan kaný durdurmayý baþaramazsak, Müslümanlýðýn en önemli umdesini kaybetmiþ oluruz” diyor. “Devlet yetimhane kurabilir ama yetim baþý okþayamaz” diyor. Ýþte bunlarý konuþmalýyýz, diyorum ben de. Ýslam bu insani çaðrýlarla gündeme gelmeli. Bir rahmet, merhamet çaðrýsý gibi.
Dilerim Ramazan bizi böyle bir gönül duyarlýlýðý içinde bulur.