Diyanette bir ilk

Bu hafta Cuma namazý kýlanlar dikkat etti mi bilmiyorum ama Diyanet bir ilke imza attý.

Ýlk kez merkezden hazýrlanmýþ bir hutbe ile faiz konusu ele alýndý. 

30 yýllýk imamlar bile ‘ilk kez böyle bir hutbe geldi’ diyorlar. 

Ýftar sahur programlarýnýn arasýnda bile faizli banka reklamlarýnýn yayýnlandýðý bu süreçte faizin haram olduðuna vurgu yapan bu hutbe gerçekten bir ilkti. 

Bu hutbenin döviz kurunun dalgalandýðý günlere denk gelmesiyle alakasý var mý yok mu bilmiyorum ama olsa da olmasa da‘nice iflaslar, intiharlar, daðýlan aileler, heba olan ömürlerin faili olan faiz’ belasýna Diyanetin açýktan tavýr almasý sevindiricidir.

***

Diyanet Ýþleri Baþkaný Prof. Dr. Ali Erbaþ’ýn ‘kubbesi sarkýtlardan arýndýrýlmýþ iç mimarisiyle’ insana huzur veren Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde "Faiz Haramdýr" hutbesini bizzat irad ederek Cuma namazý kýldýrmýþ olmasý da ayrý bir güzellik. 

Hutbede Efendimiz aleyhisselamýn veda hutbesindeki faizle ilgili bölümü aktarýlmýþ,“Faiz, alýn terinin mukaddes olduðunu göz ardý etmektir. Faiz, dünyada da ahirette de azabý çetin olan büyük bir günahtýr” vurgusu yapýlmýþtýr. 

’Faiz haramdýr; çünkü Ýslam’ýn hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan “Hak” kavramýna aykýrýdýr. Faiz kul hakkýný hiçe sayarak, insanlarý kolaylýkla aldatmanýn yolunu açar. Kazanýyorum zannederken aslýnda kaybeden bireyi ve birbirine güvenini yitiren toplumu felakete sürükler. Faiz yalnýzca malýn deðil, hayatýn da bereketini kaçýrýr.’

Budur!

***

Ayet-i kerimede Rabbimiz, "Allah, faizden elde edilen malý mahveder. Sadakalarý ise artýrýr, bereketlendirir. Allah hiçbir günahkâr nankörü sevmez" buyurmaktadýr. 

Ýnandýk tasdik ettik. 

Ben þahsen bugüne kadar faize bulaþýp da iflah olan birini görmedim. Nice iþ adamý, esnaf tanýdým faiz belasý yüzünden hayatlarý karardý.

Diyanetin geç kalmakla birlikte bu konuya el atmýþ olmasýný olumlu bir geliþme olarak görüyor ve tebrik ediyorum.

***

Zekat fitre konusunda eskiden beri yürütülen faydalý programlarýn yaný sýra zirai ürünlerin zekatý olan öþür konusunda da müminleri aydýnlatmasýný bekliyorum. 

Öþür tek parti döneminden zihinlerde kaldýðý gibi bir vergi deðil zirai ürünlerin zekatýdýr. Kendiliðinden sulanan ürünlerde onda bir, özel sulama yoluyla yetiþtirilen ürünlerdeyirmide bir olarak fukaraya verilmesi gereken zekattýr.

Madem bereketten bahsediyoruz madem ‘Allah sadakayý artýrýr faizi yok eder’e inanýyoruz, öyleyse öþür zekatýna da temas edilmeli en azýndan hatýrlatýlmalýdýr diye düþünüyorum. 

Diyanetten bir diðer beklentim de Ramazan ayýnda her teravih sonrasý özellikle kimi bölgelerde bazý cemaatlara mahsus Kuran Kursu öðrencilerinin cami önünde dilendirilmelerinin önüne geçilmesidir. 

Yazýk, çocuklar genç yaþta cami önünde mendil açtýrarak onur ve þahsiyetlerini ayak altýna alan dilenciliðe alýþtýrýlýyorlar!