Diyarbakır, Barzani ve süreç...

Başbakan Erdoğan çözüm süreci başladıktan sonra ilk kez Diyarbakır’a gidiyor. Hafta sonunu Diyarbakır’da geçirecek olan Başbakan, Cumartesi günü toplu açılış ve toplu nikah törenlerine katılacak, Pazar günü ise Bismil ve Ergani ilçelerini ziyaret edecek. Diyarbakır gezisinin sürprizi ise Kuzey Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Barzani’nin de bu programa iştirak edecek olması ve Başbakan’la görüşmenin bu şehirde gerçekleşmesi...

Öncelikle bir hususu vurgulamak gerekir: Türkiye’nin İstanbul, İzmir, Konya, Antalya gibi birçok şehrinde yabancı heyetlerle görüşmeler yapılmış, liderler ve heyetler Başkent dışındaki farklı illeri ziyaret etmiştir. Bu açıdan Diyarbakır buluşmasına negatif anlamlar yüklenmesi haksızlık olur.

Irak’la yakınlaşma hızlanacak

Barzani görüşmesinin iki paralel gelişme açısından önemi olduğu düşünülebilir. Birincisi Irak merkezi yönetimiyle Türkiye’nin ilişkilerinin normalleşmesi, ikincisi PYD bağlamında örgütle KDP’nin ilişkilerinin gerginleşmesi...

Mesut Barzani’nin bölge halkı tarafından sevildiği ve önemsendiği bir gerçek... Bunun PKK’yı rahatsız etmesi veya huylandırması da mümkün. Özellikle son dönemde yaşanan bir dizi olay Kuzey Irak Yönetimi ile PYD’nin arasını açmış durumda. Kürt konferansının toplanamaması, Salih Müslim’e geçiş izni verilmemesi, Cenevre II’ye katılım konusunda PYD’nin etkisizleştirilmesi gibi bazı sebeplerle PYD KDP’yi ‘Kürt düşmanı ve Rojava devrimi karşıtı’ olmakla suçluyor. Türkiye ile yaşanan yakınlaşma ise örgüt tarafından alerjiyle karşılanıyor. KDP Dı≠şi≠liş≠ki≠ler Baş≠ka≠nı He≠min Hew≠ra≠mi PYD ile Suriye rejimi arasındaki ilişkilerin Suriye’deki ve Kuzey Irak’taki Kürtler için büyük problemler çıkardığını, PYD’nin Kobani, Afrin, Kamışlı gibi şehirlerdeki Kürt partilerinin çalışmasına izin vermediğini özellikle vurguluyor.

Türkiye, Irak merkezi yönetimiyle hızlı bir normalleşme sürecine girerken Kuzey Irak’la da ilişkileri geriletmeme kararlılığında. Dışişleri Bakanı Davutoğlu Bağdat’ı ziyaret ederek normalleşme yolunda ilk adımı atmış oldu. Davutoğlu, yaklaşmakta olan Irak seçimlerinde tüm kesimlere eşit mesafede olacağımızı ve bu yakınlaşmadan ABD ve İran’ın aynı anda memnuniyet duyduğunu belirtti. TBMM Irak Dostluk Grubu başkanı olarak Meclis Başkanımızla birlikte bu ay içinde Irak ziyaretinde bulunacağız. Bu da normalleşmenin diğer bir adımını oluşturacak.

Barzani’den sürece tam destek

Mesut Barzani, bölge ülkelerinde yaşayan Kürtler tarafından sevilen bir siyasi aktör. 1970’lerden bu yana Kürt meselesiyle ve Kürtlerin haklarıyla ilgili mücadele içinde olan Barzani 1987’den bu yana da KDP’nin tartışılmaz başkanı... Barzani Türkiye ilişkileri inişli çıkışlı oldu. 1997’de terörle mücadelemize müttefik olarak katılan Barzani, farklı dönemlerdeki açıklamalarıyla gündeme geldi. Barzani’nin Çözüm Süreci’ne tam destek verdiği de biliniyor. Barzani, “Türkiye’deki Kürt Sorunu Çözüm Süreci’nin barışçıl bir yol ile çözüme kavuşturulması için elimizden ne gelirse yapacağız” derken, bölgesel yönetimin başbakanı Neçirvan Barzani, “Biz Türkiye’deki Kürt sorununun barışçıl şekilde çözülmesi taraftarıyız. Bu sürecin iyi bir şekilde sonuçlanması için elimizden gelen bütün yardımları yapmaya hazırız. Bu projede Türkiye’nin içişlerine karışmadan yardım ediyoruz” şeklinde sözler sarfetti.

Neçirvan Barzani geçen hafta İstanbul’da Başbakan Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirmişti. Çözüm sürecinde Barzani’nin vereceği pozitif mesajlar, sürece olumlu katkı yapacaktır. BDP veya Kandil’in bunu bir problem olarak algılamak yerine, sürecin seyri açısından bir katkı olarak görmesi daha doğru olacaktır.

Başbakan 10 kadar bakan ve birçok milletvekiliyle hafta sonunda Diyarbakır’a adeta bir çıkarma yapacak. Temennimiz, bu ziyaretin devam etmekte olan sürece güç katmasıdır.