Baþbakan’la Barzani’nin hafta sonunda yapacaðý görüþme farklý algýlandý. Bunun doðru bir davranýþ olduðunu söyleyenler kadar bölücülüðe meydan vermek olduðunu söyleyen de var. Yýllardýr devam eden Kürt sorununu doðru anlayýp anlamadýðýmýzý inceleyelim. Bu sorun baþladýðýnda þöyle düþündüm ve söyledim. Kürtler ülkeden ayrý yaþamak isterler mi yoksa bazý sorunlarýnýn çözülmesi yeterli mi? Tabii insanlarýn talebi sonucu belirleyemez ama olayýn yönünü belirleyen etkenler arasýndadýr. Asýl önemli olan bir ihtimal kurulacak bu sözde devleti hangi güç destekleyecekti? Yeni küçük ve gücü sýnýrlý olan sözde bu devleti destekleyen güç baþta Türkiye olmak üzere çevre ülkelerden uzaklaþmak zorunda kalacaktý. Kaybettikleri kazandýklarýnýn çok ötesinde olacaktý. Bu tarz politikayý planlayan güç, sözde bu yeni bir devlet kuruluþuna destek verse ve onu Türkiye dýþýnda bir baþka bölgesel güçle birleþtirse bile bu birleþmenin Türkiye’den yana olmayacaðý beklenirdi. Avrupa’nýn bu planýna göre. Kürtler Kuzey Irak’la bütünleþtirilecek ve Irak Avrupa tarafýndan kontrol edilecek ve böylece Avrupa enerji kaynaklarýný istediði gibi kontrol edecekti. Ayrýca küçülen Türkiye’yi de AB’nin içine alacak ve çözümün bozulmasý engellenecekti.
***
Ülkemizde bu model þu senaryoya dönüþtürüldü: Kürtler Türkiye’den ayrýlýrsa ülkemiz Güneydoðu’daki sorunlu bölgeden ve o insanlardan kurtulacak ve AB’nin güçlü bir ülkesi olacaktýr. Ülkemizde bu modeli destekleyen ya da desteklemeleri için gereken mükafatý alan bir kitle vardý. Bunlar bölünmenin ülkemizi güçlendireceðini ve AB’ye girmemizi saðlayacaðýný savunuyorlardý. Bunu destekleyen çevre Kürtlere kötü davrandý ve onlarý devletten uzaklaþtýrdý. Þüphesiz yapýlanýn doðru olduðuna inandýrmak için PKK’yý olduðundan güçlü gösterdiler ve onlarýn terör yapmalarýný desteklediler. Bu konuda iyi niyetli olan ancak siyasi açýdan çok zararýmýza olan Kürt karþýtlýðýný desteklediler ve ülkede bu problemin barýþla çözümünden yana olanlarý etkisiz hale getirdiler. ABD’nin Irak’ý iþgal nedeninin demokrasi olduðu söyleniyor ama giderek Irak bölünüyor ve demokrasi imkansýz hale geliyor. Gerçek neden aranýrsa bu iþgalin Irak’ýn Avrupa’nýn kontrolüne girmesini engellemek için olduðu görülür. Eðer Barzani Avrupa’dan yana olsaydý ABD onu kolaylýkla tasfiye ederdi oysa onu koruduðu bile söylendi.
Siyasi olaylarý günlük olaylara benzetmeden ve duygusal nedenleri ön plana çýkartmadan incelemek gerekir. Yoksa siyasi yaklaþýmýnýz halka söylediðiniz gibi duygusal olursa kaybedebilirsiniz. Yani þimdi Diyarbakýr’daki görüþmeyi duygusal açýdan deðerlendirirseniz hata yapmýþ olursunuz. Bazý dýþ güçler siyasi olaylarý duygusal olarak algýlamamýzý destekliyorlar. Bundan sonra bir güç olacaksak olaylarý akýl yoluyla deðerlendireceðiz ve büyük güç olmanýn ilk þartýný yerine getireceðiz.
Kürtlerle bir arada yaþamak ne bizim için ne de onlar açýsýndan zararlýdýr. Þu anda görünen bölgesel bir güç olmak için iki tarafýn anlaþmasý ve bu baðlýlýðý bölgedeki Kürtlerin isteði haline getirmektir. Dünyadaki yeni oluþumun þartlarý bu konuda uygundur. Dostluk ve birlikte hareket etmek Balkanlarda da her iki taraf için faydalý olacaktýr.