Diyarbakır İzmir’le buluşuyormuş!

HDP’yi parlatmak için kolları sıvayan muhalif medya HDP eş başkanının bir TV kanalında saatlerce ağırlanıp allanıp pullanmasını Diyarbakır’ın İzmir’le buluşması olarak alkışlıyor. 

Kürtçe şarkı söyleyen sanatçıyı şerefsiz ilan eden ve boy hedefi gösteren bu çok bilmiş medyamızın PKK’nin siyasi kanadı olan HDP’nin eş başkanını allayıp pullamasına tabii ki şaşmıyoruz.

Hedefleri iktidar partisini yıpratmak olunca yılanla bile yatağa girmekten çekinmeyecek bir anlayış var karşımızda.

Hepsi çok iyi biliyorlar ki ne MHP ne de CHP, AK Parti’ye dişe dokunur bir zarar verme gücüne, kabiliyetine ve imkanına sahip değiller.

AK Parti’yi destekleyen dindar Kürtlerin oylarının  HDP’ye kayma ihtimali var ya, onun üzerine oynuyorlar.

Doğrusu HDP de rolünü gayet güzel icra ediyor.

***

Çarşamba günü bir dostumu ziyarete gittiğimde Bakırköy meydanına uğradım.

Tam bir panayır yeri gibiydi. Meydanın iki tarafına sayabildiğim kadarıyla sekiz parti çadır kurmuştu. Herkes tam bir hoşgörü ortamında partisinin propagandasını yapıyordu.

MHP, HDP, BTP, SP, CHP, AK Parti, Vatan Partisi hepsi bir aradaydı. Bayraklarını asmışlar harıl harıl çalışıyorlar kimse kimseyle itişip kakışmıyordu.

Perşembe günü uğradığım Eminönü meydanında da benzer bir manzara vardı.

Cuma günü Şile’de halk pazarının başında ve sonunda partiler masa kurmuştu. HDP’nin de masası vardı ve gayet rahat bir ortamda çalışıyorlardı.

İnanın sevindim.

Bu siyasi olgunluk beni gerçekten mutlu etti.

İşte İzmir diyerek kastedilen, Türkiye’nin batısı ve oradaki siyasi olgunluk gerçeği buydu.

***

Peki aynı olgunluğu aynı hoşgörüyü HDP’nin güçlü olduğu meydanlarda görmek mümkün mü?

HDP aynı hoşgörüyü diğer partilere gösterebiliyor mu?

Mesela Batman’da, Siirt’te, Diyarbakır’da, Mardin’de HDP’nin İstanbul’da gördüğü hoşgörüyü diğer partiler bulabiliyor mu?

İnsanlar kaçırılıyor, öldürülüyor, binalar araçlar kundaklanıyor, başka partinin girmesinin yasak olduğu pankartları asılıyor.

Başka partililer kelle koltukta çalışma yapıyorlar. Doğuda siyaset yapma cesaretini zaten AK Parti ve HÜDAPAR gösterebiliyor. Bu iki partinin uğradığı saldırı ve tehditlerin haddi hesabı yok.

Sonra da HDP’nin eş başkanı TV kanallarına çıkıp barış ve özgürlük edebiyatı yapıyor.

Kürtçe şarkı okuyana şerefsiz diyen zevat da bunu İzmir’in Diyarbakır’la buluşması olarak yorumluyor.

***

İstanbul eski milletvekillerinden B. Yaşar Öztürk geçen hafta Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır ve Batman’ı içine alan bir tur yapıp döndü.

HDP’nin güçlü olduğu Diyarbakır, Mardin ve Batman’da “hiçbir partinin bayrağını göremedik” diyor.

Sadece HDP’nin bayrakları ve HÜDAPAR’ın bağımsız adaylarının bayrak ve pankartları.

Öztürk bir başka izlenimini daha paylaştı ki bu HDP’nin hoşgörü anlayışını yansıtması bakımından önemliydi.

Biliyorsunuz şu anda Suriye’deki iç savaştan kaçan Suriyeliler Türkiye’nin hemen her şehrinde var. Öztürk diyor ki, “Hatay’da, Gaziantep’te, Kilis’te ve Şanlıurfa’da sokaklarda, caddelerde Suriyeli görüyorsunuz ama Diyarbakır, Batman ve Mardin’de bir tek Suriyeli göremedik.”

Öztürk’ün bir diğer tespiti ise “Devlet doğuya müthiş yatırım yapmış İstanbul’da ne varsa hepsi doğuda da var” diyor.

***

Yıllarca ihmal edilen doğu bu iktidarlar zamanında ihya edildiği için sadece dindarlar değil hizmeti takdir eden Kürt seçmen oyunu özgürce kullanabilecek mi, bu sorunun cevabı çok net değil.

İşin gerçeği şu ki, diyaneti kapatacağını, din dersini kaldıracağını, eşcinsel evliliklere izin vereceğini deklare eden HDP, Kabe ve Kudüs konusundaki söylemleriyle dindar Kürtleri düşündürmüşe benziyor.

HDP burada oluşan açığını kapatmak için doğuda silahlı kanadının baskısıyla seçmeni sindirmenin bütün yollarını denerken, batıda da Kürt seçmen üzerinde psikolojik baskı kurmaktan imtina etmiyor.

Bakmayın TV kanallarından verilen barış mesajına, HDP’nin Kürt seçmen üzerindeki tehdidi bütün Türkiye’de devam ediyor.

Bunu görmeyen görmek istemeyen AK Parti’nin iç ve dış muhalifleri de HDP’yi parlatmaya devam ediyorlar.

Eğer barajı aşarsa bu HDP’nin siyasi başarısından ziyade estirilen terör ve tehdit havasının yanı sıra muhalif çevrelerin desteğinin eseri olacaktır.

İzmir’in Diyarbakır ile buluşmasından sadece mutluluk duyacağız, yeter ki HDP bu olgunluğu göstersin ve seçmeni tehditten vazgeçsin.

Dağda silah yerine ovada siyaset deniyordu ama üzülerek görüyoruz ki örgüt ovada silahlı siyaset yapar oldu!