Diyarbakýr ya da Diyar-ý Bekir... Hasan Paþa Haný, Sülüklü Haný, Gazi Köþkü, Erdebili Köþkü, Keçi Burcu, on gözlü köprünün altýndan akan Dicle Nehriyle sevdiðim þehirlerden birisidir ve her gittiðimde müthiþ bir heyecan duyarým. Perþembe günü Diyarbakýr’daydým. Bu kez AK Parti Kadýn Kollarý Baþkaný Güldal Akþit’in davetlisi olarak kadýn kollarý ve 24 kadýn milletvekiliyle birlikte gittik. Diyarbakýrlý milletvekilleri de vardý aramýzda, ilk kez burayý görenler de...
Arkadaþlarýmýz Mahmut Övür ve Berat Özipek olmasaydý gezide tam bir kadýn buluþmasý diyebilirdik. Bir ramazan gününde anlamlý ve güzel düþünülmüþ bir organizasyondu aslýnda. Aslýnda diyorum çünkü Diyarbakýr havaalaný iki aydýr tadilatta ve þehre havayolu ile ulaþým sadece Bora Jet uçaklarýyla yapýlýyor.
Zorlu bir yolculuk geçirdik diyebiliriz, Balçiçek Ýlter mide bulantýsýndan, ben tansiyon ve mide bulantýsýndan periþan olduk desem yeridir. Gelirken uçaðýn sürekli sarsýlarak uçmasýna iliþkin olarak dönüþ yolculuðunda kabin amirine “pilota rica etsek biraz daha dikkatli ve sarsmadan bizi götürse olabilir mi, lütfen” deme ihtiyacýný hissettim gayri ihtiyari. THY buna baþka türlü bir çözüm bulabiliyorsa bulmalý mutlaka. Özellikle ramazanda zorunlu olarak yolculuk yapacak olanlar tahammül eþiðini yükseltmek zorunda kalacaklar.
Elbette ki iyi düþünülmüþ bir organizasyonu bu uçak yolculuðu gölgeleyecek deðil.
***
Öncelikli ziyaret yerimiz Baðlar mevkiindeki Kadýn ve Destek Evi oldu. 16 alanda meslek eðitimi veren Kadýn Destek Evleri bildiðimiz ÝSMEK iþlevini görüyor Diyarbakýr’da.
Üç tane Kadýn Destek Evi kurulmuþ ve özellikle büyük göç dediðimiz 89-94 yýllarý arasýnda 52 bin aile göçünün yoðunlaþtýðý ilçeler tercih edilmiþ. AK Parti Ýl Baþkaný Halit Advan, “Büyük göçte insanlar yerlerinden yurtlarýndan olurlarken, ailenin erkekleri de iþlerini kaybederek mesleksiz bir þekilde þehre geldiler. Bu ailelerdeki çocuklar büyüdüklerinde, öncelikle yoðun bir Kürt milliyetçiliði propagandasýyla karþý karþýya geldiler. Sonra kapkaç suçlarýna karýþtýlar ya da karýþtýrýldýlar ve en üzücüsü de fuhuþ artmaya baþladý. Bütün bunlar yaþanýrken en büyük travmayý ailedeki kadýnlar yaþadý. Koca iþsiz, çözüm bulunamayan yoksulluk, göçle birlikte çocuklarýnýn evden kopuþu... Bu merkezler hiç olmazsa bir umut kadýnlar için” diyor.
Bölge insanýnýn durumu geçmiþte yaþadýklarýndan dolayý hassas. Yaþadýklarý travmayý atlatabilmeleri için kadýnlarýn öncelikle evlerinden çýkmalarýný saðlamak gerekiyor. Ýki yýl önce kurulan Kadýn Destek Evleri bu anlamda çok yerinde bir proje ve sayýlarýnýn hýzla artýrýlmasý gerekiyor. Diyarbakýr merkezde esnaf (yolculuktan dolayý tansiyonum düþtüðünden ben katýlamadým) ve ev ziyaretleri yapýldý.
Sanýyorum son bir ev ziyaretiydi, 7 çocuðu olan 55 yaþýndaki Ayþe teyzenin evine yapýlan. Dört aile bir evde yaþam mücadelesi veriyor. Damadý iþsizlikten geçen yýl intihar etmiþ, dört çocuðuyla kýzý Ayþe teyzenin evinde yaþýyor. Etrafýmýzý 3 yaþýndan 10 yaþýna kadar çocuklar ve anneleri sarýyor. Ayþe teyzenin kýrýk dökük Türkçesiyle anlatmaya çalýþtýklarýna kulak kesiliyorlar.
Güldal Akþit soruyor “evde çalýþan var mý” diye, Ayþe teyze “bir oðlum var, bulursa gündelik inþaat iþinde çalýþýp ekmek parasý getiriyor”... “Ya iþ yoksa?” diyoruz, “O zaman sabrediyoruz, Allah kerim” diyor yüzünde acý bir tebessümle. Bir ara oðlu geliyor ve “özür dilerim annem çok fazla Türkçe bilmez” diye hatýrlatýyor.
Ne diyeceðimizi bilemedik. Bölgedeki bu travmanýn atlatýlmasý, hayli meþakkatli ve titiz bir çalýþmayla mümkün. Güldal Akþit tecrübeli bir siyasetçi. Parti amblemli promosyonlar olmadan, bir komþuya gider gibi elinde bir kutu tatlýyla gittiði ev ziyaretleri önemli... Ve daha sýk yapýlmalý bu ziyaretler.
Sonuçta bölgeye barýþ gelecekse, önce kadýnlar yaþadýklarý travmalardan kurtulacaklar ve neye ihtiyaçlarý olduðunu onlar anlatacaklar.
Ýftar güzeldi, Gazi Köþkü’nde kadýn vekillerin halkla birlikte halay çekmeleri de... Üzüldüðüm tek husus ise, bu ziyaretleri panzerlerin gölgesinde yapmak oldu.